Ruske DRŽAVNE TAJNE i češki obaveštajci u Moskvi: Advokati Safronova NEĆE DA ĆUTE

Novosti Online/Branko Vlahović

08. 07. 2020. u 19:15

ADVOKATI uhapšenog savetnika direktora "Roskosmosa" Dmitrija Rogozina bivšeg novinara "Komersanta" i "Vedomosti" Ivana Safronova tvrde da Federalna služba bezbednosti nije predočila nikakve dokaze da se on zaista bavio špijunažom u korist češke obaveštajne službe. Zbog toga odbrana optuženog nije htela da potpiše obavezu da neće obelodanjivati tajnu istrage. Advokat Ivan Pavlov je rekao da nisu videli u optužnici nikakvu državnu tajnu.

Руске ДРЖАВНЕ ТАЈНЕ и чешки обавештајци у Москви: Адвокати Сафронова НЕЋЕ ДА ЋУТЕ

Foto: AP

Već prvog dana suđenja kada je Safronovu određen pritvor do šestog septembra videlo se da je Federalna služba dugo pratila Safronova. Ali advokati kažu da nema dokaza da je on odavao bilo kakve državne tajne. Advokat Ivan Pavlov tvrdi da na sudu nisu pokazali nikakav dokument koji bi bio državna tajna. U materijalima nema ničega osim pokretanja krivičnog dela i protokola o hapšenju i prvog saslušanja na kojem je Safronov rekao da neće govoriti bez prisustva advokata.

Zbog toga advokati nisu pristali da preuzmu obavezu da ćute jer smatraju da će lakše odbraniti svog klijenta ako javnost bude što više informisana. Advokat Pavlov smatra da su sedam tomova koje su napisali kontraobaveštajci zapravo blef .

- Obično se u takvim slučajevima na sudu prvo pokaže nekoliko jarkih primera da se vidi da je uhapšeni opasna ličnost. Ali ovog puta toga nije bilo - kazao je advokat Pavlov.

Safronov se optužuje da je 2017. predavao češkim obaveštajcima informacije koje se smatraju državnom tajnom, a zatim su ih Česi kasnije prosleđivali Amerikancima. Radi se o prodaji ruskog oružja zemljama na Bliskom Istoku i Africi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo