UKRAJINSKI OFICIR - NAJGORE TEK PREDSTOJI! Stiže i “Car bomba” sa kompletom UMPK, Rusija već spremila super-bombe FAB-3000 od 3 tone

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 05. 2024. u 19:00

U PITANjU je najmoćnija vođena avio-bomba koja je do sada lansirana protiv Ukrajine.

УКРАЈИНСКИ ОФИЦИР - НАЈГОРЕ ТЕК ПРЕДСТОЈИ! Стиже и “Цар бомба” са комплетом УМПК, Русија већ спремила супер-бомбе ФАБ-3000 од 3 тоне

Foto printskrin JUTJUB/56-я Parallelь /MO Rusije

Dok Ukrajinci jedan po jedan napuštaju naselje Časov Jar zapadno od Bahmuta, ruski izvori kažu da će za nekoliko sedmica vazdušno-kosmičke snage zemlje počinju sa upotrebom moćnog oružja protiv Ukrajine.

BOMBE FAB-3000 UMPK USKORO STIŽU NA FRONT

FAB-3000 je sovjetska vazdušna bomba velikog kalibra, teška kao što ime kaže 3000 kilograma. Razvijena je tokom Drugog svetskog rata i široko je korišćena u posleratnim godinama. Bomba je imala veliku razornu moć i korišćena je za uništavanje velikih objekata i širokih površina.

Foto printskrin JUTJUB/56-я Parallelь /MO Rusije

Detaljnije i prema ruskim izveštajima, poslednjih dana Rusijom kruže glasine da će nova modifikovana moskovska vazdušna bomba FAB-3000 sa dodatim kompletima UMPK uskoro biti puštena u rad. Rusko Ministarstvo odbrane tek treba da potvrdi ove izveštaje.

U stvari, ove glasine govore o poznatim ruskim navigacionim kompletima UMPK, koji se ugrađuju na nevođene bombe i pretvaraju ih u precizno vođeno oružje velikog dometa.

Pričvršćivanjem krila i satelitskih kompleta za navođenje na FAB bombe od 500, 1.000 i 1.500 kilograma, Rusi su bili grublje u stanju da proizvedu municiju donekle analognu američkim JDAM i francuskim kliznim bombama Hammer.

Dakle, Rusija je do sada razvila i koristila UMPK komplete za razne bombe iz porodice FAB, kao što su FAB-500 i FAB-1500. Sa ovom lakom municijom, koju su često koristili sa udaljenosti od 40 do 70 km, ruski lovci-bombarderi Suhoj Su-34 mogli su da pojačaju svoja dejstva bez izlaganja ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani.

Međutim, do sada nije razvijen komplet za ogromnu bombu FAB-3000, koja je nedavno ponovo započela masovno da se proizvodi. Rusi su samo ove godine lansirali oko 3.500 bombi FAB-500, 1000 i 1500, prema ukrajinskoj strani, 16 puta više bombi nego što je lansirano tokom cele 2023. godine.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je još ranije početak masovne proizvodnje visokoeksplozivnih FAB-1500, međutim objavili su i avio-bombi FAB-3000 od tri tone krajem marta, čime je obeležena nova etapa u razvoju vojno-industrijskog kompleksa zemlje.

-Razvoj kompleta krila za bombu FAB-3000 je u završnoj fazi i očekuje se da će biti spreman za upotrebu u narednih nekoliko nedelja, najverovatnije u naredne dve nedelje, navodi se na nalogu ruskog respektabilnog Telegram kanala pod nazivom Fighterbomber.

U pitanju je izvor, koji se smatra uglednim jer nalog vodi bivši ruski pilot. Pilot je takođe dodao da će ruska bomba FAB-3000 u početku biti testirana na poligonima. Nakon završenih testova, bomba će biti testirana u realnim borbenim uslovima i ako i ova faza bude uspešno završena municija će biti zvanično puštena u upotrebu.

Ruski stručnjaci procenjuju da će avion koji će nositi bombe FAB-3000 sa kompletima UMPK biti lovac-bombarder Su-34, ali ne isključuju mogućnost da će i drugi bombarderi, poput Tu-22M, biti korišćeni. Sve zavisi koji domet bude u igri. Domet je ujedno i najveći problem koji treba rešiti.

POSTOJE I FAB-9000 BOMBE

Treba napomenuti i moguću upotrebu i ponovnu masovnu proizvodnju takozvane „Car-bombe“ ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, FAB-9000 od 9000 tona.

Podsetimo, Tu-95 je projektovan tako da može da nosi bombu od 9 tona slobodnog pada, uključujući i nuklearnu.

Bomba FAB-9000 M-54, razvijena kasnih 1950-ih, jedna je od najmoćnijih nenuklearnih bombi ikada u arsenalu Sovjetskog Saveza, a kasnije i Rusije.

Ukoliko ruske snage uspeju potpuno da neutrališu PVO ukrajine, čak i bez dodavanja UMPK modula, avioni poput Tu-95 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga dobiće priliku da ispuste FAB-3000 preko linije fronta, onda, iz očiglednih razloga, nikakva „linija Sirskog“ neće spasiti Kijev od novog gubitka kontrole nad teritorijama.

UKRAJINCI NAPUŠTAJU ČASOV JAR

U isto vreme i kao što je već pomenuto, ruske trupe nastavljaju da proširuju svoju zonu uticaja u oblasti grada Časov Jar, strateškog grada koji ukrajinske snage koriste kao kritično odbrambeno središte.

Kao što je više puta naglašaeno u prošlosti, pad Časov Jara omogućio bi ruskim snagama da istovremeno napreduju u dva pravca: ka naselju Konstantinovka i ka rejonu Slavjansk-Kramatorsk.

Nova vest je činjenica da je ukrajinska strana javno priznala gubitak još jednog sektora teritorije Časov Jar u mikrookrugu Kanal, koji, na sreću Kijeva, nije povezan sa ostatkom grada.

 

UKRAJINSKI OFICIR: OČEKUJE NAS RUSKO LETNjE NAPREDOVANjE

Zamenik komandant Ukrajinske jurišne brigade izjasnio se o ruskom napredovanju na region Harkova u bliskoj budućnosti.

-Očekuje nas haos. Ukrajinske trupe će se ovog leta suočiti sa ozbiljnim poteškoćama zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Rusije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade (AZOV) ukrajinske armije Maksim Zorin na Telegram kanalu Izvor.

Komandant jurišne brigade je rekao: „U budućnosti sigurno neće biti lakše, naprotiv, pred nama je teško leto sa teškim borbama”.

Zorin smatra da ruska vojska možda neće imati neposredan zadatak da zauzme

Harkov, ali će se u isto vreme ukrajinske snage naći u situaciji da snage mogu biti raspoređene na većem delu fronta, sa posledičnim slabljenjem snaga na drugom delovi bojnog polja.

-Biće pojačanog pritiska, zaključuje on.

Podsećanja radi, ruske jedinice operativno-taktičke grupe „Sever“ su 10. maja počele ofanzivna dejstva u severnom delu Harkovske oblasti i za kratko vreme uspele da zauzmu veliki broj sela i prodru duboko u teritorija pod ukrajinskom kontrolom.

Ruski predsednik je, međutim, rekao da cilj ruskih snaga nije osvajanje

Harkova, dok izveštaji sa terena ukazuju da Rusi stabilno napreduju ka drugom po veličini ukrajinskom gradu.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)