NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

LAVROV OTKRIVA: „Histeričan“ zahtev Zelenskog sredstvo da Rusiju bace na kolena

Милица Шкорић
Milica Škorić

21. 05. 2024. u 13:09

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je ukrajinski predsednik snažno zahtevao podršku svojoj „formuli mira“ dok je razgovarao o predstojećoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj sa stranim diplomatama u Kijevu.

ЛАВРОВ ОТКРИВА: „Хистеричан“ захтев Зеленског средство да Русију баце на колена

FOTO: Tanjug/AP

Ruski diplomata otkrio je da je ukrajinski predsednik „histerično“ zahtevao da druge nacije podrže njegovu predloženu „formulu mira“ uoči „mirovne konferencije“ koja bi trebalo da se održi u Švajcarskoj sledećeg meseca.

- Imamo informacije – imamo mogućnost da primamo informacije koje obično nisu namenjene za objavljivanje. Krajem aprila, dok je razgovarao o ovoj ideji „formuli mira“ sa stranim diplomatama u Kijevu, Zelenski je, prema nekim učesnicima, mahom improvizovano na haotičan način, gotovo histerično je zahtevao podršku za svoju formulu mira kao sredstvo da primora Rusiju na kolena - rekao je Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova ŠOS-a u Kazahstanu.

Švajcarska će biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini od 15. do 16. juna u blizini Lucerna, na kojoj se očekuje učešće do 120 šefova država.

Pres-sekretar ruske ambasade u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao da Švajcarska nije pozvala Rusiju da učestvuje na samitu i da Moskva neće učestvovati ni u kom slučaju. On je dodao da je snažno promovisana ideja o mirovnoj konferenciji neprihvatljiva za Rusiju jer „uključuje još jedan pokušaj da se progura nefunkcionalna 'formula mira' koja ignoriše ruske interese".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je zauzvrat izjavio da je pregovarački proces o Ukrajini bez učešća Rusije besmislen, ali je neophodno razumeti o kojoj formuli mira će se razgovarati na samitu u Švajcarskoj.

Moskva je više puta najavljivala spremnost za pregovore, ali ih je Kijev zakonski zabranio. Zapad poziva Rusiju da pregovara, ali istovremeno ignoriše stalno odbijanje Kijeva da se uključi u dijalog. Ranije je Kremlj saopštio da trenutno ne postoje preduslovi da se situacija u Ukrajini kreće ka mirnom rešenju i apsolutni prioritet Rusije je postizanje ciljeva specijalne operacije, koja je trenutno moguća samo vojnim sredstvima. Zvaničnici Kremlja poručili su da bi situacija u Ukrajini mogla da se kreće ka miru samo ako se uzme u obzir de fakto situacija i nove realnosti i da su svi zahtevi Moskve dobro poznati.

BONUS VIDEO: HARKOV URUŠEN - Zgrade, automobili oštećeni I 20 povređenih u granatiranju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TAJNI SASTOJAK: Ovo niko nije očekivao! Evo kako je, zapravo, Novak Đoković noću napravio podvig na Rolan Garosu o kome sada priča ceo svet