ERDOGAN POSLE SASTANKA SA MICOTAKISOM: Nema nerešivih pitanja između Atine i Ankare

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 05. 2024. u 20:50

NEMA nerešivih problema između Atine i Ankare, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nakon sastanka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Ankari sa kojeg je poručeno da će dve susedne zemlje nastaviti da unapređuju bilateralne i dobrosusedske veze.

ЕРДОГАН ПОСЛЕ САСТАНКА СА МИЦОТАКИСОМ: Нема нерешивих питања између Атине и Анкаре

Foto Tanjug/AP

-Imali smo konstruktivan i pozitivan sastanak i razgovarali o problemima u odnosima Turske i Grčke. Probleme ćemo rešavati kroz dijalog, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Micotakisom.

On je naveo da je sa Micotakisom imao "veoma produktivan, iskren i konstruktivan sastanak".

Dodao je da je glavna tema sastanka bila borba protiv terorizma, uključujući teroriste Gulenističke terorističke grupe (FETO), PKK i Revolucionarne narodnooslobodilačke partije/Front DHKP-C, prenosi Dejli sabah.

-Saradnja Ankare i Atine u borbi protiv terorizma jača iz dana u dan. Saglasili smo se oko činjenice da postoji nije budućnost za terorističke grupe u budućnosti regiona.

Erdogan je takođe rekao da bi korak ka rešenju situacije u vezi sa Kiprom ojačao regionalni mir i stabilnost.

-Važno je pronaći pravično i trajno rešenje za kiparski problem na osnovu činjenica na tom ostrvu. Takav korak će ojačati stabilnost i mir našeg regiona. rekao je.

On je ponovio rešenost Ankare da nastavi svoje diplomatske kontakte kako bi primorala Izrael da postigne prekid vatre u Gazi i obezbedi međunarodno priznanje palestinskog suvereniteta.

-Međunarodna zajednica, posebno zapadne zemlje, treba da dignu svoj glas protiv masakra preko 35.000 nedužnih palestinskih civila, rekao je turski predsednik, pozivajući na akciju protiv izraelskih zločina u Gazi.

Erdogan je potvrdio stav Turske da je palestinska grupa Hamas "organizacija otpora", a ne teroristička grupa.

-Hamas je organizacija otpora zemalja koje su bile okupirane od 1947. godine i koja je štitila te zemlje nakon okupacije. Ja ne vidim Hamas kao terorističku organizaciju, naprotiv, ja vidim Hamas kao ljude koji se bore da zaštite svoju zemlju i svoj narod, istakao je Erdogan.

On je naveo da se više od 1.000 pripadnika Hamasa leči u bolnicama širom Turske.

Micotakis je ocenio da unapređenje bilateralnih odnosa sa Turskom daje konkretne i pozitivne rezultate, napominjući da su se dve strane dogovorile o nastavku političkog dijaloga i merama za izgradnju poverenja.

-Verujem da je to pozitivan razvoj u teškom vremenu za međunarodni mir, ali i za širu stabilnost u našem regionu, zaključio je grčki lider.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)