NEMA VIŠE VOJNIKA ZA OBUKU: Stigle loše vesti za Kijev iz Vašingtona

Novosti online

30. 04. 2024. u 13:12

BROJ i učestalost ukrajinskih vojnika koji prolaze obuku u američkim bazama u zapadnoj Evropi pali su na skoro nulu poslednjih meseci, što sugeriše da Kijevu ponestaje ljudi, rekli su američki zvaničnici za "Vašington post".

НЕМА ВИШЕ ВОЈНИКА ЗА ОБУКУ: Стигле лоше вести за Кијев из Вашингтона

Foto: Profimedia

Američki instruktori započeli su obuku ukrajinskih trupa u aprilu 2022. godine, a vežbe su se održavale na poligonu Grafenver u Nemačkoj. Oko 3.100 ukrajinskih vojnika prošlo je američku obuku do kraja 2022. Program je, uoči katastrofalne letnje kontraofanzive Kijeva, u januaru 2023. proširen na obuku 12 brigada.

Pored ovih 12 brigada, tri brigade su obučavale druge evropske zemlje, dok su američki instruktori predavali kombinovanu taktiku tenkovskom bataljonu i dva bataljona nacionalne garde.

Međutim, poslednja brigada obučena u Nemačkoj napustila je Grafenvoer, najveću američku komandu za obuku u inostranstvu, u januaru ili februaru, rekli su anonimni zvaničnici "Vašington postu". U mesecima od tada niko nije prošao obuku, "što sugeriše iscrpljivanje kadrovskog cevovoda", parafrazirao je list.

Iako je predsednik Vladimir Zelenski u februaru rekao da je od početka Specijalne vojne operacije Ukrajina izgubila 31.000 vojnika, zapadni mediji i zvaničnici navode da je ta brojka grubo potcenjivanje, dok Moskva ukrajinske gubitke procenjuje na gotovo pola miliona.

U decembru je Zelenski objavio da je vojska od njega zatražila da mobiliše dodatnih 500.000 vojnika i tada je krenula furiozna kampanja mobilizacije Ukrajinaca - snižena je starosna granica, pooštrene su kazne, uskraćuju se građanska prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo