"HAMAS PRED SOBOM IMA IZUZETNO VELIKODUŠNU PONUDU" Blinken: Nadam se da će doneti pravu odluku

Tanjug

29. 04. 2024. u 13:12

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas u Rijadu da se nada da će palestinski pokret Hamas prihvatiti "izuzetno velikodušnu" ponudu o obustavi izraelske ofanzive u Pojasu Gaze u zamenu za oslobađanje talaca.

ХАМАС ПРЕД СОБОМ ИМА ИЗУЗЕТНО ВЕЛИКОДУШНУ ПОНУДУ Блинкен: Надам се да ће донети праву одлуку

FOTO: AP/Tanjug

- Hamas pred sobom ima ponudu koje je izuzetno, izuzetno velikodušna s izraelske strane - rekao je Blinken na Svetskom ekonomskom forumu, prenosi Tajms of Izrael.

Naglasio je da Hamas mora brzo da donese odluku o toj ponudi.

- Nadam se da će doneti pravu odluku - naveo je Blinken.

Delegacija Hamasa danas bi trebalo da boravi u Kairu radi pregovora o prekidu vatre u Gazi.

U subotu je visoki zvaničnik Hamasa Halil al-Haja rekao da grupa razmatra predlog Izraela, ali nije izneo detalje.

Napomenuo da je izraelska ponuda primirja bila odgovor na predlog Hamasa poslatog pre dve nedelje.

Svetski mediji su preneli da predlog predviđa da će primirje, ukoliko bude sklopljeno, bit predstavljeno kao ''humanitarni prekid vatre''.

Hamas bi oslobodio taoce u zamenu za prekid vatre od nekoliko nedelja i oslobađanje palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Razgovori su zaustavljeni oko oba glavna pitanja, zahteva Hamasa da se izraelske trupe povuku iz Gaze i okončaju sukob i detalja o broju i imenima palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Neki izveštaji sugerišu da je Izrael pokazao spremnost da napravi dalje ustupke u budućnosti, uključujući povlačenje snaga koje presecaju Pojas Gaze na pola i dozvole povratak stanovnika na sever.

Blinken je danas doputovao ju Saudijsku Arabiju, gde će jedna od tema razgovora biti rat Izraela i Hamasa i posleratna budućnost Gaze.

Šef diplomatije SAD će u Rijadu razgovarati sa saudijskim zvaničnicima a imaće sastanak i s ministrima spoljnih poslova Saveta za saradnju arapskih država Zaliva.

On će se sastati sa ministrima Saudijske Arabije, Egipta, Jordana, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i palestinskim vlastima.

Posle Saudijske Arabije, Blinken će otići u posete Jordanu i Izraelu.

BONUS VIDEO: IZRAELSKI NAPAD: Vojska gađala više lokacija u južnom Libanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar