ŠOJGU: Ukrajina izgubila skoro pola miliona vojnika, NATO snage na granicama Rusije

Novosti online

23. 04. 2024. u 12:37

MINISTAR odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je da gubici ukrajinskih snaga od početka specijalne operacije ruske vojske iznose - pola miliona vojnika.

ШОЈГУ: Украјина изгубила скоро пола милиона војника, НАТО снаге на границама Русије

Foto: Tanjug/AP

- Od početka specijalne vojne operacije gubici ukrajinskih snaga iznose skoro pola miliona vojnika. Kijevski režim nije uspeo da realizuje postavljene ciljeve u kontraofanzivi u čijoj su pripremi učestvovali instruktori NATO-a. Naši vojnici su uništili mit o premoći zapadnog oružja, rekao je Šojgu na kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije.

Šojgu je takođe rekao da ruske snage imaju inicijativu duž čitave linije razdvajanja i potiskuju protivnika sa linija koje zauzimaju.

On je na kolegijumu Ministarstva odbrane naveo da su aktivnim borbenim dejstvima ruske snage preuzele kontrolu nad naseljima Pervomajsko, Bogdanovka i Novomihajlovka u DNR, a širi se zona kontrole u Berdičima i Georgijevki.

Ministar odbrane je dodao da će ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije pojačati intenzitet napada na logističke centre i skladišta zapadnog oružja.

- Pojačaćemo intenzitet napada na logističke centre i baze za skladištenje zapadnog oružja. Oružane snage Rusije će nastaviti da izvršavaju postavljene zadatke dok se ciljevi specijalne operacije ne dostignu u potpunosti, istakao je Šojgu.

Ministar je primetio da visok borbeni potencijal ruskih snaga omogućava da se konstantno vrši paljba na neprijatelja i time sprečava da zadrži liniju odbrane.

Ruski PVO sistemi su od početka specijalne operacije oborili više od 22 hiljade dronova i oko šest hiljada raketa, uključujući ‘hajmars’ – 3.549 i ‘vampir ’- 361, kao i oko dve hiljade drugih vazdušnih ciljeva, od kojih 592 aviona, 270 helikoptera, 349 protivvazdušnih vođenih i taktičkih balističkih raketa, 329 vođenih raketa, 278 protivradarskih raketa i 37 balona, istakao je Šojgu.

Naveo je i da je ruska PVO tokom operacije oborila 37 vazdušnih balona.

Tanjug

 

Snage NATO-a na granicama Rusije

Grupa snaga NATO-a u blizini granica Rusije trenutno broji do 33 hiljade vojnika, oko 300 tenkova i više od 800 drugih oklopnih vozila, a u Nemačkoj će biti raspoređen štab za pomoć Ukrajini.

- Danas grupa snaga NATO-a na našim granicama broji do 33 hiljade ljudi, oko 300 tenkova i više od 800 drugih borbenih oklopnih vozila. U Nemačkoj će na bazi zajedničke komande oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država u evropskoj zoni biti raspoređen štab Grupe za pomoć bezbednosti Ukrajine, rekao je Šojgu.

Ruski ministar je primetio i da NATO pojačava svoju aktivnost na Arktiku i priprema se za navodnu rusku agresiju.

- Upravo se odvija niz vojnih vežbi kombinovanih oružanih snaga NATO-a. U njima učestvuje do devedeset hiljada ljudi sa ciljem da uvežbaju odbijanje navodne ruske agresije. Alijansa pokušava da poveća aktivnost na Arktiku, zaključio je Šojgu.

BONUS VIDEO: RUSKA ARTILjERIJSKA GRUPA: Posada Grada uništila jedno od uporišta AFU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)