IZRAEL NASTAVLJA SA PRITISCIMA: Spremne protestne note za zemlje koje su glasale za članstvo Palestine u UN

Tanjug

21. 04. 2024. u 12:07

IZRAEL će danas pozvati ambasadore zemalja koje su u četvrtak glasale za nacrt rezolucije SB UN za punopravno članstvo Palestine u međunarodnoj organizaciji kako bi im uputio protestnu notu, saopštio je danas potparol Ministarstva spoljnih poslova Oren Marmorštajn.

ИЗРАЕЛ НАСТАВЉА СА ПРИТИСЦИМА: Спремне протестне ноте за земље које су гласале за чланство Палестине у УН

Foto: Tanjug/AP

Marmorštajn je rekao da će ministarstvo u danas pozvati ambasadore Francuske, Japana, Južne Koreje, Malte, Slovenije i Ekvadora, "i da će im biti upućen snažan protest", prenosi Tajms of Izrael.

- Nedvosmislena poruka koja će biti dostavljena ambasadorima, politički gest ukazan Palestincima i poziv na priznavanje palestinske države, šest meseci nakon masakra 7. oktobra, je nagrada za terorizam - poručio je potparol i dodao da će ista nota biti upućena i drugim zemljama.

Marmorštajn je na platformi X saopštio da Izrael neće pristati na stvaranje nezavisne Palestine, koju je okarakterisao kao ''terorističku državu koja bi ugrožavala naše građane''.

- Ambasadorima će takođe biti pojašnjeno da umesto političkih gestova kojima se nagrađuje Hamas, zemlje treba da izvrše pritisak na (ovu grupu) da odmah oslobodi 133 žene i muškarca koji su taoci (u Gazi) - istakao je potparol u objavi na X.

Nacrt rezolucije o kom se glasalo u četvrtak pozivao je na preporuku Generalnoj skupštini ''da država Palestina bude primljena u članstvo Ujedinjenih nacija“ umesto njenog trenutnog statusa ''države posmatrača koji nije članica“, koji ima od 2012. godine.

SAD su pokušale da ubede palestinske vlasti da odlože tu meru, a zatim su se obratile drugim članicama da se usprotive ili uzdrže nakon što je Ramala odbila zahtev Vašingtona, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Tajms of Izrael.

Dvanaest zemalja podržalo je rezoluciju kojom se preporučuje punopravno članstvo Palestine u svetskom telu u četvrtak, a dve, Britanija i Švajcarska, bile su uzdržane, a SAD su uložile veto. Francuska, Japan, Južna Koreja i Slovenija glasale su za rezoluciju koju je podneo Alžir, iako nijedna od ovih država nije pojedinačno priznala nezavisnu Palestinu.

Među državama koje priznaju Palestinu, a takođe su glasale za nacrt rezolucije nalaze se Sijera Leone, Rusija, Mozambik, Malta, Gvajana, Ekvador, Kina i Alžir, podseća izraelska agencija.

Nakon što su SAD upotrebile pravo veta, palestinske vlasti su saopštile da će ''preispitati“ svoj odnos sa Vašingtonom. SAD se dugo protive palestinskim naporima da jednostrano obezbede status državnosti u UN, tvrdeći da bi cilj trebalo da se postigne direktnim pregovorima sa Izraelom.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)