ONI PODRŽAVAJU OKUPACIJU Abas poručio Amerikancima: Preispitaćemo odnos sa SAD

Милица Шкорић
Milica Škorić

20. 04. 2024. u 15:54

PALESTINSKE vlasti će preispitati bilateralne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama s obzirom na to da su stavile veto na prijem Palestine u UN, rekao je palestinski predsednik Mahmud Abas.

ОНИ ПОДРЖАВАЈУ ОКУПАЦИЈУ Абас поручио Американцима: Преиспитаћемо однос са САД

Foto: EPA

On je dodao da su SAD prekršile sve međunarodne zakone i odustale od obećanja u vezi sa rešenjem o dve države i postizanjem mira u regionu.

U intervjuu za palestinsku agenciju VAFA, Abas je naglasio da "neodgovoran"' i "sraman" veto SAD predstavlja "agresiju" na prava, istoriju, zemlju i svetinje palestinskog naroda, kao i da je ovim potezom dovedeno u pitanje poštovanje volje međunarodne zajednice.

- Dok se svet slaže oko primene međunarodnog zakona i stoji uz Palestinu, Amerika nastavlja da podržava okupaciju, odbijajući da primora Izrael da prekine svoj genocidni rat. SAD obezbeđuju Izraelu oružje i sredstva koja ubijaju našu decu i uništavaju naše domove, a protiv nas stoji na međunarodnim forumima, i ne doprinose bezbednosti i stabilnosti u regionu - istakao je predsednik Palestine.

Abas je optužio administraciju predsednika Džozefa Bajdena da ne poštuje obećanja i obaveze, ćuti o navodnoj izraelskoj krađi palestinskih sredstava, uprkos tvrdnjama da želi da ojača uticaj Palestine u regionu.

On je dodao da je neophodno da SAD shvate da se Bliski istok neće stabilizovati bez pravednog rešenja palestinskog pitanja, ističući da je "Jerusalim, sa svojim islamskim i hrišćanskim svetinjama, crvena linija koju niko ne može da pređe".

Abas je kritikovao, kako navodi VAFA, američku politiku dvostrukih standarda i podrške Izraelu u agresiji na palestinski narod, navodeći da to neće stvoriti realnost prihvatljivu za palestinski narod i nikome neće doneti sigurnost i mir.

- Palestinski cilj je nepromenljiv. Žrtve, strpljenje i otpornost palestinskog naroda na njihovoj zemlji i njihova nesalomiva volja osujetiće sve politike koje podržava Amerika. Oni neće dozvoliti dogovore koji ne služe nacionalnom interesu, a sve zavere će se srušiti pred stvarnošću i moći Jerusalima - upozorio je Abas.

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJA U JERUSALIMU - Viđene eksplozije, sirene zavijaju u istočnom Jerusalimu

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)