PROMENE U EU: Lajčak ide u Švajcarsku, evo ko dolazi u Prištinu

Novosti online

16. 04. 2024. u 15:27

VISOKI predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj imenovao je specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka za ambasadora EU u Švajcarskoj, dok će novi šef Kancelarije EU u Prištini biti stalni predstavnik Estonije pri EU i bivši ambasador u Crnoj Gori Aivo Orav.

ПРОМЕНЕ У ЕУ: Лајчак иде у Швајцарску, ево ко долази у Приштину

Foto: Goran Čvorović

Kako se navodi u danas objavljenom saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Borelj je imenovao 44 šefa delegacija, kancelarija i otpravnika poslova EU za predstojeću diplomatsku rotaciju u delegacijama EU širom sveta, među kojima je i aktuelni šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju pri Evropskoj komisiji Majkl Miler, koji je imenovan za ambasadora u Bangladešu.

Na objavljenoj listi ne navodi se ime Lajčakovog naslednika za specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, a ovim promenama diplomatskog kadra obuhvaćeno je više partnera sa Zapadnog Balkana.

Tako je specijalni izaslanik EU za spoljne aspekte migracija i bivši ambasador EU u Albaniji Luiđi Soreka imenovan za ambasadora EU u BiH, dok je aktuelni ambasador EU u Sarajevu Johan Satler imenovan za ambasadora EU u Crnoj Gori.

Novi ambasador EU u Severnoj Makedoniji biće aktuelni ambasador EU u Maleziji i bivši šef odeljenja za podršku delegacijama u EEAS Rokas Mihalis.

Generalna direktorka za Evropu u EEAS Angelina Ajhorst imenovana je za ambasadora EU u Egiptu.

Proces imenovanja biće formalizovan nakon prijema zvaničnog odobrenja zemalja domaćina, tamo gde je to moguće. 

 

BONUS VIDEO: Dolazak predsednika Vučića na Međunarodni sajam privrede u Mostaru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8 DANA VEĆ OD 560€ ALL INCLUSIVE Otkrijte raj na plažama Marsa Matrouh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!