AMERIČKA MORNARICA U UŽASNOM PROBLEMU: Britanski mediji - Smanjuje se snaga mornarice

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 04. 2024. u 00:11

BRODOVI koje je vojna mornarica SAD naručila u okviru tekuće godine nisu dovoljni kako bi se održao aktuelni broj plovila u njenoj floti, ističe kolumnista Dejvid Eks u članku za britanski "Telegraf".

АМЕРИЧКА МОРНАРИЦА У УЖАСНОМ ПРОБЛЕМУ: Британски медији - Смањује се снага морнарице

Foto: Printskrin/Jutjub/U.S. Military District

On navodi da bi narudžbina šest novih plovila – napadna podmornica klase "Virdžinija", dva razarača klase "Arlei Burk", jedna fregata klase "Konstelejšen", jedno amfibijsko transportno plovilo klase "San Antonio", i jedan srednji desantni brod – bila impresivna za mnoge druge mornarice u svetu, ali da je američkoj potrebno oko deset novih plovila godišnje kako se ne bi smanjila.

Budući da vojna plovila imaju relativno kratak životni vek, američka mornarica bi morala da proizvodi, odnosno kupuje 12 novih plovila godišnje kako bi ostvarila aktuelni plan za povećanje flote sa trenutnih 293 na 350 ratnih brodova, napominje Eks.

Jedan od problema, za ono što kolumnista naziva "sveopštim kolapsom brodogradnje" u američkoj mornarici, jeste nedostatak kvalifikovane radne snage, a što se potvrđuje u reviziji brodogradilišta koju je američki sekretar mornarice Karlos del Toro naložio u januaru ove godine.

Radna snaga u brodogradnji ide "u negativnom pravcu u više domena", rekao je vrhovni zvaničnik zadužen za brodogradnju Nikolas Gertin, istakavši da je ovaj problem počeo za vreme pandemije kovida 19, ali da se u međuvremenu "udvostručio u odnosu na početak pandemije", a da je brzina gubitka radnika "u nekim slučajevima još veća".

Stoga, nije začuđujuće da vojna mornarica sad namerava najveći deo svog aktuelnog budžeta od 258 milijardi dolara da potroši na obnovu industrijske baze i jačanje radne snage.

Ukoliko pak ovi napori propadnu i brodogradilišta ne počnu da zapošljavaju više radnika nego što gube, dugotrajne posledice na pomorsku spremnost SAD bi mogle biti "izuzetno ozbiljne", navodi Eks, i podseća da je američka flota već manja od kineske.

Iako su američka plovila u proseku veća i bolje naoružana od kineskih, "svaka godina u kojoj američka industrija ne uspe da proizvede ratne brodove na vreme predstavlja priliku Kini da se približi (američkoj mornarici) po pitanju veličine brodova i njihove vatrene moći", zaključuje Eks.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?