RAT U UKRAJINI: Čelični stisak ruskih klješat - VSU izgubio Pervomajskoje; Pogođen zavod za remont aviona u Harkovu (VIDEO/FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

09. 04. 2024. u 07:01 >> 22:07

RAT u Ukrajini – 776. dan

РАТ У УКРАЈИНИ:  Челични стисак руских кљешат - ВСУ изгубио Первомајскоје; Погођен завод за ремонт авиона у Харкову (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP / printskrin MO Rusije

Hrvatska šalje PVO Kijevu

Hrvatska će u narednom periodu nastaviti da naoružava Ukrajinu, a u ime toga kao zamenu od Francuske će dobiti odgovarajući PVO sistem.

Foto: Depositphotos/Printscreen

Prema još uvek nezvaničnim informacijama Hrvatska će do kraja aprila meseca predati svoje PVO sisteme za male visine „Strijela 10 CRO“ i sa pripadajućim raketama u verziji 9M37 od kojih su neke modifikovane, a u zamenu za pokrivanje PVO sistema od Francuske će biti dobijena za sada nepoznata količina sličnog PVO sistema Crotale NG (New Generation).

 

Zelenski sa šefom Harkovske oblasti

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski održao je sastanak o protivvazdušnoj odbrani kritične infrastrukture i funkcionisanju energetskog sistema Harkovske oblasti.

 

Nema mobilizacije u Rusiji

U Rusiji u maju neće biti mobilizacije "ni pod kojim uslovima", rekao je danas šef komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov u komentaru za rusku globalnu mrežu RTVI.

-Ni pod kojim uslovima neće biti mobilizacije u maju. Mobilizacija je prošla faza, rekao je Kartapolov, preneo je Moskovski komsomoljec.

Foto: EPA


Ruska vojska oslobodila naselje Pervomajsko u DNR

Naselje Pervomajsko u Donjeckoj Narodnoj Republici je oslobođeno, ruska vojska je podigla rusku zastavu na njegovoj teritoriji, saopštio je zamenik lidera DNR Jan Gagin.

Foto MO Rusije


 


Blinken: London pomaže Kijevu da proizvede svoje odbrambene proizvode

Britanske odbrambene kompanije pomažu Ukrajini da proizvodi svoja sredstva za odbranu, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na pres konferenciji nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom.

-Postoje velike britanske odbrambene kompanije, koje otkrivaju kancelarije i nastavljaju da rade zajedno sa našim ukrajinskim prijateljima, pomažući Ukrajini da proizvodi svoja odbrambena sredstva, podvukao je on.

 

Foto Tanjug/AP

Oboreni dronovi iznad Belgodske oblasti

Dežurni sistemi PVO uništili su u popodnevnim satima dve ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Belgorodske oblasti Rusije, saopšteno je iz ruskog vojnog resora.

Foto Tanjug/AP


Pogođen zavod za remont aviona u Harkovu

Vojno-kosmičke snage Rusije su avijacionim bombama „FAB“ gađale zavod za remont aviona u Harkovu, rekao je za Sputnjik koordinator nikolajevske proruske gerile Sergej Lebedev.

Prema njegovim rečima, dve bombe su uspešno pogodile svoje ciljeve.
Na teritoriji zavoda proizvodile su se bespilotne letelice, a tu su se nalazila i podzemna skladišta.
 

 

Smene u SBU

ŠEF Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasil Maljuk suspendovao je danas šefa Odeljenja za kontraobaveštajnu zaštitu interesa države u oblasti informacione bezbednosti Ilju Vitjuka do okončanja istrage povodom navoda koje su otkrili novinari "Slidstvo.info".

Foto: SBU

Čelični stisak ruskih klješat: VSU gubi i Pervomajskoje (MAPA)

Ruska vojska je praktično izbacila VSU iz Pervomajskog na boku Avdejevke.

Saopšteno je da je 9. brigada 1. armijskog korpusa uspela da oslobodi skoro celo selo. Izjave o potpunom oslobođenju sela su preuranjene.

Čiste se poslednje kuće na periferiji.

Vodjanoje je nedavno oslobođeno, što je omogućilo da se VSU uhvati u klešta i napreduje do Pervomajskog.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu više od 480 vojnika, kao i artiljerijsko oruđe „krab“;

Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana poboljšale položaj duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu, a ukrajinske snage izgubile su gotovo 110 vojnika;

Ruske snage uništile su ukrajinsko skladište municije na hersonskom pravcu;

Oružane snage Rusije su na donjeckom pravcu zauzele povoljnije položaje, uništile jedinice Oružanih snaga Ukrajine, uključujući kod Časovog Jara;

PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 236 ukrajinskih dronova, protivbrodsku raketu „neptun“ i 5 „hajmarsa“;

Oružane snage Rusije poboljšale su taktički položaj i odbile 11 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu. Ukrajinske snage izgubile su na ovom pravcu tokom proteklog dana gotovo 240 vojnika.

 

Nemačke rezerve „patriota“ iscrpljene

Nemačke rezerve PVO sistema „patriot“ u cilju moguće predaje Kijevu su iscrpljene, priznala je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

„Nažalost, rezerve naših sistema ‘patriot’ praktično su iscrpljene i zato sam na sastanku šefova spoljnih poslova članica NATO-a još jednom stavila do znanja da je potrebna provera svih sistema ‘patriot’ u Evropi i svetu, kao i da će Berlin učiniti sve da dobije ove sisteme za Ukrajinu“, poručila je Berbok.

Ona je dodala da Nemačka i njeni saveznici planiraju da prouče sve mogućnosti osnivanja posebnog fonda u tu svrhu.

Nemačka ministarka je, takođe, istakla da se nada da će na sastanku ministara spoljnih poslova G7 moći da budu date otvorene informacije o ovom pitanju.

 

 

Nemačka sprema Kijevu još 20 oklopnih vozila "marder"

Kompanija "Rajnmetal" dobila je nalog od nemačke savezne vlade da Ukrajini isporuči dodatnih 20 borbenih vozila pešadije "marder".

- Narudžbina je poslata u martu 2024. i vredna je milion evra, nova serija biće isporučena ove godine. Do sada je Rajnmetal već predao trocifreni broj Marder Oružanim snagama Ukrajine putem direktnih isporuka i programa kružne razmene - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu nemačkog proizvođača vojne opreme.

Kompanija je već poslala prvih 20 takvih borbenih vozila u Ukrajinu marta prošle godine.

"Rajnmetal" je uzeo zastarela borbena vozila pešadije "marder 1A3" iz rezervi Bundesvera, a već u proleće 2022. godine kompanija je o svom trošku počela da popravlja oklopne transportere za neposrednu upotrebu.

Borbeno vozilo pešadije "marder" je razvijeno i još uvek se koristi u Bundesveru i jedan je od proverenih sistema naoružanja te vrste u svetu. Model je više puta modernizovan i poboljšan.

(Tanjug)

 

Rojters: Glavni odbor IAEA u četvrtak o nuklearki Zaporožje

Vanredni sastanak 35-članog Glavnog odbora UN-a za nuklearnu zaštitu, koji je sazvala Rusija da bi razgovarali o napadima na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, koja je pod kontrolom Moskve, trebalo bi da bude održan u četvrtak, rečeno je Rojtersu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) tek treba da saopšti datum sastanka.

Pravila Odbora kažu da svaka zemlja članica, uključujući Rusiju, može sazvati sastanak.

(Reuters)

 

 

Prvi čovek FSB: Ukrajina koristi članove međunarodnog terorističkog podzemlja za zločine u Rusiji

Ukrajina izvršava varvarske zločine u Rusiji uz učešće članova međunarodnog terorističkog podzemlja, o čemu svedoči i teroristički akt u „Krokus siti holu“, izjavio je direktor Federalne službe bezbednosti i predsednik Nacionalnog antiterorističkog komiteta (NAK) Aleksandar Bortnjikov.

- Ukrajinski neonacisti i njihovi zapadni pokrovitelji organizuju izvršenje najvarvarskijih zločina na teritoriji naše zemlje. Istovremeno, u svojstvu izvršilaca zločina angažuju i članove međunarodnog terorističkog podzemlja. Dokaz su i nedavni tragični događaji u Krasnogorsku i mnogobrojne civilne žrtve - istakao je Bortnjikov nakon sednice NAK.

U saopštenju NAK, na kraju sednice Komiteta takođe je istaknuto da organi vlasti i bezbednosne strukture preduzimaju mere za jačanje bezbednosti objekata, uključenih u podršku Specijalne vojne operacije i snabdevanje novih ruskih regiona.

- Kao rezultat blagovremenih akcija, od početka godine sprečeno je 27 terorističkih objekata na ovim objektima - naglašava se u saopštenju NAK.

Napad na „Krokus siti hol“

Prema poslednjim informacijama, broj poginulih u terorističkom napadu u „Krokus siti holu“ poginule 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređena je 551 osoba. Osmoro dece u napadu je izgubilo oba roditelja, a starateljstvo nad njima preuzimaju rođaci.

Četvorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.

Iz njihovih izjava proizlazi da je napad izveden za novac, ali jasnu sliku o tome koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije za sada nije moguće složiti.

Moskovski sud odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.

 

(Sputnjik)

Moskva: Oborena četiri drona i protivbrodska raketa kod Krima

Protivbrodska raketa "neptun" koju je lansirala Ukrajina uništena je iznad Crnog mora, a četiri bespilotne letelice oborene su iznad Belgorodske i Voronješke oblasti, saopštilo je u rusko Ministarstvo odbrane.

Dežurni PVO sistemi su uništili četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorija Belgorodske i Voronješke oblasti, a ukrajinska raketa "neptun" je oborena iznad Crnog mora kod obala Krima, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

(Reuters)

 

Ratno vazduhoplovstvo: Oboreno 20 ruskih dronova

Ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila je svih ruskih 20 dronova koje je Rusija poslala u više oblasti u Ukrajini, saopštio je na Telegramu komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk, prenosi Rojters.

Bespilotne letelice su uništene iznad Mikolajeva, Odese, Hersona, Dnjepropetrovska, Poltavska, Vinicka i Lavovske oblasti, naveo je komandant.

Dodao je i da je Rusija takođe lansirala četiri rakete uz sistem S-300.

Rojters navodi da ove tvrdnje nije mogao da potvrdi iz nezavisnih izvora.

(Rojters)

Ruske trupe su napale vojnu luku Očakov

Ruske oružane snage su u noći na utorak napale vojnu luku grada Očakov, Nikolajevske oblasti, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog podzemlja Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

On je dodao da je, prema neproverenim podacima, uništena samohodna artiljerija NATO-a sa svojom posadom.

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U MOSKVI - Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave