"LIBERALI" SVE VIŠE PARA DAJU ZA VOJSKU: Skupo "prijateljstvo" Amerike

Tanjug

08. 04. 2024. u 18:41

KANADA je pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država da poveća izdvajanja za odbranu, danas obećala da će u vojsku uložiti još milijarde dolara i poručila da će vojna izdvajanja biti bliža NATO standardima do 2030. godine.

ЛИБЕРАЛИ СВЕ ВИШЕ ПАРА ДАЈУ ЗА ВОЈСКУ: Скупо пријатељство Америке

Foto Tanjug/AP

Liberalna vlada premijera Džastina Trudoa poručila je da "štiti Arktik i se suočava sa bezbednosnim izazovima iz Rusije i Kine", zbog čega mora da osnaži svoje odbrambene kapacitete, prenosi Rojters.

Ukupna izdvajanja za vojsku će do 2030. godine dostići 1,76 odsto bruto domaćeg proizvoda što je i dalja ispod ciljanih 2 odsto koje zahteva NATO za sve zemlje članice.

Američki ambasador u Kanadi Dejvid Koen rekao je u februaru 2024. godine da su druge države učinile više od Kanade i poručio da "Kanada nema interes da bude neka vrsta stranca u NATO". Kanada, koja trenutno ima godišnji budžet za odbranu od oko 31 milijarde kanadskih dolara (22,8 milijardi američkih dolara), ima za cilj da izdvoji dodatnih 8,1 milijardu kanadskih dolara u narednih pet godina i 73 milijarde kanadskih dolara tokom narednih 20 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?