AMERIČKA NOĆNA MORA SE OSTVARUJE: Blinkenov zamenik - Rusija je skoro u potpunosti obnovila svoju vojsku (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 04. 2024. u 18:45

RUSIJA je bila uspešna u obnovi svoje vojske nakon što je pretrpela ogromne gubitke tokom svoje invazije na Ukrajinu, tvrdi američki zvaničnik.

АМЕРИЧКА НОЋНА МОРА СЕ ОСТВАРУЈЕ: Блинкенов заменик - Русија је скоро у потпуности обновила своју војску (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Govoreći tokom događaja koji je organizovao Centar za novu američku bezbednost, zamenik američkog državnog sekretara Kurt Kembel izjavio je da oni prate Moskvu u poslednjih nekoliko meseci kako bi procenili da li je povratila svoju snagu.

On je rekao da su se invazione snage „skoro potpuno rekonstruisale“, zahvaljujući značajnom porastu troškova za odbranu od izbijanja rata u februaru 2022. godine.

Podrška njenih najbližih saveznika u Kini, Severnoj Koreji i Iranu takođe je pomogla Rusiji da izdrži ekonomske i vojne neuspehe u poslednje dve godine, naveo je Kembel.

„Zaista smo videli kako je (Narodna Republika Kina) počela da pomaže u obnovi ruske odbrambene industrijske baze, u suštini nadoknađujući trgovinu od evropskih partnera“, primetio je on.

Prošle godine su se pojavile spekulacije o tome da Peking i Pjongjang razmatraju naoružavanje svog evropskog saveznika kao odgovor na isporuku zapadnog oružja Ukrajini.

Do marta 2024. godine Rusija je verovatno pretrpela više od 350.000 žrtava u Ukrajini zbog snažnog otpora Kijeva, navodi se u izveštaju obaveštajnih službi britanskog Ministarstva odbrane.

Prosečan dnevni broj poginulih i ranjenih ruskih vojnika trenutno iznosi 983, što je najveći broj od početka invazije.

Pored toga, Moskva je navodno izgubila 2.619 od skoro 3.000 tenkova koje je prvobitno rasporedila u Ukrajini.

Zvaničnici američke obaveštajne službe ranije su tvrdili da bi snagama invazije mogla biti potrebna decenija da se potpuno oporave, s obzirom na ogromne gubitke koje su pretrpele.

Ali Kembelova najnovija procena podstiče spekulacije da se Rusija oporavlja brže nego što se očekivalo i po planu za njen navodni plan da napadne članicu NATO do 2026. godine.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave