F-16 POSTAJE NEBITAN ZA KIJEV: Dok stigne u Ukrajinu, neće biti koristi od američkog lovca (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 04. 2024. u 15:25

PREBACIVANjE u Ukrajinu borbenih aviona američke proizvodnje F-16 više nije relevantno.

Ф-16 ПОСТАЈЕ НЕБИТАН ЗА КИЈЕВ: Док стигне у Украјину, неће бити користи од америчког ловца (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

O tome piše Telegraf (The Telegraph), pozivajući se na reči izvesnog visokog oficira Oružanih snaga Ukrajine, izrečene u razgovoru sa novinarima američkog izdanja Politiko (The Politico).

Prema izvoru izdanja, avioni koje su Danska i Holandija nameravale da prebace Ukrajini u leto 2024. godine više nisu relevantne za Oružane snage Ukrajine. Iako zapadne zemlje ne odbijaju da prebace lovce, a ukrajinski piloti prolaze obuku, visoki oficir ukrajinske vojske uveren je da u leto 2024. godine više neće moći da ozbiljno utiču na tok borbi.

-Često jednostavno ne dobijamo sisteme naoružanja u trenutku kada su nam potrebni – oni dolaze kada više nisu potrebni, rekao je ukrajinski oficir za Politiko.

Prema ukrajinskoj vojsci, zemlji su avioni bili potrebni 2023. godine, a 2024. godine više neće zadovoljavati odbrambene potrebe Ukrajine. Trenutno se ukrajinska vojska odupire sve većim napadima Oružanih snaga Ruske Federacije na svim pravcima fronta. Situacija ukrajinskih oružanih snaga se ubrzano pogoršava. Vlast u Kijevu za sadašnju situaciju krivi zapadne zemlje, koje su, po njegovom mišljenju, bile spore u obezbeđivanju vojne opreme i naoružanja.

Sada komanda Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da su Ukrajini potrebnija artiljerijska municija, haubice i PVO sistemi nego avioni. Pomenuti sagovornik izdanja Politiko je pojasnio da je Oružanim snagama Ukrajine potrebno četiri miliona artiljerijskih granata i dva miliona bespilotnih letelica, a ne nekoliko desetina lovaca F-16.

Odvojeno, visoki oficir ukrajinske vojske ukazao je na potrebu zemlje za pet baterija sistema protivvazdušne odbrane „patriot“, koje su neophodne za zaštitu glavnih industrijskih centara zemlje od redovnih napada ruskih projektila.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave