"SVI TRAGOVI VODE DO UKRAJINE": Zaharova o terorističkim napadima u Rusiji

Novosti online

03. 04. 2024. u 15:11

U NAŠOJ zemlji se dogodio niz užasnih terorističkih napada, među kojima je ubistvo Darije Dugine, ratnog reportera Vladlena Tatarskog, pokušaj atentata na ruskog pisca Zahara Prilepina, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova i dodala da svi tragovi ovih i drugih terorističkih napada vode do Ukrajine.

СВИ ТРАГОВИ ВОДЕ ДО УКРАЈИНЕ: Захарова о терористичким нападима у Русији

Foto: Tanjug/Alexander Demyanchuk/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Istakla je da su svi ti zločini izvršeni eksplozivnim napravama i da se detaljni podaci nalaze u Istražnom komitetu Ruske Federacije.

- Svi ovi teroristički napadi su obuhvaćeni međunarodnim ugovorima čiji je cilj borba protiv terorizma i drugih oblika kriminala. Između ostalog, govorimo o Međunarodnoj konvenciji o suzbijanju bombaških terorističkih napada i Međunarodnoj konvenciji o suzbijanju finansiranja terorizma - rekla je Zaharova.

Podvukla je da ta dokumentacija obavezuje države-članice da preduzimaju mere za sprečavanje terorističkih napada i aktivnosti.

- Saglasno konvencijama, u Ukrajini bi trebalo da krivično gone teroriste i one koji ih finansiraju. Osim toga, trebalo bi da ih isporuče. Kršenje ovih konvencija povlači sa sobom međunarodnu odgovornost države koja krši konvenciju. Na osnovu informacija koje su dobijene od nadležnih organa da tragovi navedenih terorističkih napada vode u Ukrajinu, ruska strana je predala Kijevu zvanične zahteve za ispunjavanje obaveza predviđenih konvencijom - dodala je Zaharova.

Između ostalog, Ukrajini je predat spisak konkretnih lica za koje se sumnja da su učestvovali u terorističkim napadima, među njima je i direktor Službe bezbednosti Ukrajine Vasilj Maljuk.

- Odbijanje kijevskog režima da ispunjava svoje međunarodne obaveze u oblasti borbe protiv terorizma će biti osnova da Kijev odgovara, a konačan rezultat će biti iznošenje međudržavnih pretenzija međunarodnim pravosudnim mehanizmima. Mi, Rusija, odlučni smo da postepeno idemo ovim putem - zaključila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

U avgustu 2022. godine je ćerka filozofa Aleksandra Dugina Darja poginula u eksploziji automobila u Podmoskovlju, izjavio je tada lider DNR Denis Pušilin, koji je tvrdio da su u incident umešani „teroristi ukrajinskog režima“ i da im je cilj bio njen otac. U aprilu 2023. godine je poginuo ruski ratni reporter Vladlen Tatarski u eksploziji u kafiću „Stit bar“ u centru Sankt Peterburga. Automobil u kome se nalazio ruski pisac Zahar Prilepin dignut je u vazduh u maju 2023. godine u Nižegorodskoj oblasti u Rusiji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)