HUTI ZAPRETILI SAUDIJSKOJ ARABIJI: Poslali im nemilosrdnu poruku, sve zbog jedne države

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

02. 04. 2024. u 00:04

MILITANTI Huti sa sedištem u Jemenu obnovili su svoje pretnje Saudijskoj Arabiji, upozoravajući ih da ne podržavaju američke udare protiv njih.

ХУТИ ЗАПРЕТИЛИ САУДИЈСКОЈ АРАБИЈИ: Послали им немилосрдну поруку, све због једне државе

Foto: Depositphotos

- Poslali smo poruku Saudijskoj Arabiji da će ona biti meta ako dozvoli američkim borbenim avionima da koriste njenu teritoriju ili vazdušni prostor u agresiji na Jemen - rekao je Mohamed Ali el Huti, član Vrhovnog političkog saveta Huta, u intervjuu za Al Masirah TV.

Snage SAD i Velike Britanije od početka ove godine napadaju vojne objekte Huta kako bi zaustavili napad grupe na brodove u Crvenom moru, vitalnom plovnom putu za globalnu trgovinu.

Saudijska Arabija, koja se graniči sa Jemenom, nije se pridružila tim vazdušnim napadima ili pomorskoj operaciji koju predvode SAD koja je trebalo da obezbedi siguran prolaz komercijalnim brodovima kroz južno Crveno more i Adenski zaliv.

Saudijska Arabija pokušava da postigne mirovni sporazum sa Hutima kako bi se okončao građanski rat u Jemenu, sukob koji je besneo veći deo protekle decenije, ali sa stranama u krhkom primirju od 2022. godine.

Saudijska vlada je vodila vojnu kampanju protiv Huta koju podržavaju SAD počevši od 2015. godine, ali sada vidi mir u Jemenu kao ključ za održavanje stabilnog šireg regiona Zaliva i za unapređenje svojih planova masovne ekonomske transformacije.

Pre primirja, Huti su redovno udarali na saudijsku teritoriju. U 2019. su tvrdili da je izvršen napad koji je nakratko uništio oko polovinu proizvodnje nafte u kraljevstvu.

Huti, islamistička organizacija koju podržava Iran, nisu obuzdani vazdušnim napadima SAD i Velike Britanije i nastavljaju da napadaju ratne i komercijalne brodove raketama i dronovima skoro svakodnevno.

(B92)

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U MOSKVI - Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave