RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe duž cele linije dodira; Rusi melju odbranu VSU na Donjeckom i Avdejevskom pravcu (VIDEO/MAPA/FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

31. 03. 2024. u 07:10 >> 01:18

RAT u Ukrajini – 767. dan. Nastavljaju se borbe na frontu napadima sa obe strane. Ruske vazdušno-kosmičke snage noćas su, po drugi put u poslednjih nedelju dana, izvele masovne raketne udare na ciljeve u Ukrajini projektilima ispaljenim sa strateških bombardera TU-95MS, saopštila je komanda ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine. Predsednik Volodimir Zelenski otpustio je prvog pomoćnika i trojicu savetnika. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručuje Zelenskom da uzme u obzir novu geopolitičku realnost kada govori o pregovorima sa Rusijom.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе дуж целе линије додира; Руси мељу одбрану ВСУ на Доњецком и Авдејевском правцу (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Izveštaj sa fronta: Žestoke borbe duž cele linije dodira; Rusi melju odbranu VSU na Donjeckom i Avdejevskom pravcu; VSU pokušao desant na Dnjepru (MAPA/VIDEO)

U zoni specijalne vojne operacije nastavljaju se žestoke borbe duž cele linije dodira.

Oružane snage Ukrajine gađale su iz topovske artiljerije civile u nizu sela u Hersonskoj oblasti, a ponovo je došlo do napada na Donjeck, Gorlovku i susedna sela. Više dronova je oboreno/spušteno iznad regiona. Ukrajinske formacije nastavljaju da granatiraju rusku pograničnu oblast: u Belgorodskoj oblasti je ubijen stanovnik sela Dunajka, a druga žena je povređena. Bilo je i napada na pozadinske regione: u Jaroslavskoj oblasti su presretnuta tri bespilotne letelice, ali nije bilo štete.

Ilustracija telegram rybar


Vazdušno-kosmičke snage Rusije napale su vojne i energetske objekte u Ukrajini. U Striju, region Lavov, gasna infrastruktura je na udaru. Odgovor EU na ove napade mogao bi biti odbijanje skladištenja gasa u preživelim podzemnim skladištima, ako ih preostane. Bilo je napada na trafostanice u Ivano-Frankovskoj i Ternopoljskoj oblasti, Odesi i regionu. Deo grada ostao bez struje, prestao je da radi elektroprevoz. Posle udara na Harkov, prijavljena je sekundarna detonacija. Eksplozija je bilo i u drugim regionima Ukrajine, gde je još uvek nepoznato.

Foto Tanjug/AP


Na hersonskom pravcu borbe u Krinkiju ne prestaju. Oružane snage Ukrajine pojačale su pokušaje da pređu Dnjepar. Neuspešno.

Ilustracija telegram rybar



U sektoru Zaporožje kod Rabotina, artiljerija i bespilotne letelice i dalje blisko sarađuju sa obe strane fronta. Severozapadno od Verbovoja, ruske jedinice takođe gađaju VSU. Na zemlji praktično nema kretanja.

Na Južno-Donjeck odseku trenutno je operativna pauza u kopnenim bitkama. Oružane snage Rusije su gađale sa avio bombama FAB položaje VSU u Urožajnom.

Ilustracija telegram rybar


Na Donjeckom pravcu se nastavljaju teške borbe u Novomihajlovki. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da zadrže svaku kuću, ali ih ruska vojska tera da se polako povlače ka sledećem selu – Paraskovejevki. Sa terena javljaju blago napredovanje ruske vojske na Georgijevku. U Krasnogorovki bliske borbe ne jenjavaju. Ruske oružane snage napadaju selo sa obe strane, u kome su ukrajinske oružane snage okupile znatne snage i još uvek se drže. Zauzimanje susednih sela Georgijevke i Pervomajskog olakšaće ruskim jedinicama budući napad na Krasnogorovku. U Pervomajskom ruska vojska metodično preuzima kontrolu nad teritorijom i potiskuje Oružane snage Ukrajine na zapad, do Netajlova. Napadi na Pervomajskoje sa juga su komplikovani zbog granatiranja ukrajinskih oružanih snaga iz Nevelskog, a na severu manevre otežavaju vodene površine.



U sektoru Avdejevke nastavljaju se uporne borbe na južnoj periferiji Semjonovke, kao i u Berdičiju. Zapadno od Tonjenjkojea ruska vojska napada na Jasnobrodovku. Kod sela Solovjevo, još jedan Abrams je pogođen Lancetom, a ruski avioni i dronovi napadaju drugu liniju odbrane VSU: Zarja – Novobahmutovka – Solovjevo – Novopokrovskoe – Novoselovka.

Ilustracija telegram rybar



U sektoru Artjomovska (Bahmuta), ruska vojska probija odbranu Oružanih snaga Ukrajine duž pruge koja vodi ka istočnoj periferiji Časovog Jara. Čišćenje Krasnog (Ivanovskog) se nastavlja. Oružane snage Rusije napadaju kod Bogdanovke i u šumskim pojasevima severno od sela.

Nije bilo aktivnosti na terenu u pravcu Krasnolimanskog, ruska artiljerija pogađa Terni i okolinu, posebno položaje Oružanih snaga Ukrajine iza reke Žerebec.

 

 

Budanov najavljuje napade na ruske pruge

Načelnik vojne obaveštajne službe ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov, koji je u Rusiji optužen za umešanost u terorističke napade, izjavio je da je obnavljanje železničkih veza između DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rostovom na Donu i Krimom ozbiljan problem za Kijev.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Eksplozije u Harkovu, vazdušna uzbuna u 8 regiona

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kijevu i Kijevskoj oblasti, kao i Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepopetrovskoj, Nikolajevskoj, Sumskoj, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

U Harkovu odjekuju eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.

 

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:  Oborena 3 Su-25, 3 lansera S-300

Tri aviona Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva uništena su na aerodromu Voznesensk u Nikolajevskoj oblasti;

Uništeni su radar za navođenje, borbeno vozilo za upravljanje, detektor za male visine i tri lansera PVO sistema S-300 Oružanih snaga Ukrajine;

Foto MO.RF

Pogođena je ukrajinska radionica za sklapanje i skladištenje bespilotnih letelica

Dva ukrajinska skladišta sa artiljerijskom municijom uništena su na donjeckom pravcu;

Na glavnim pravcima ukrajinska vojska je izgubila izgubljeno oko 760 vojnika.

Ruska vojska je izvela napad na energetsku infrastrukturu Ukrajine.Svi ciljevi su pogođeni.

Kao rezultat napada ruske vojske, poremećen je rad preduzeća vojne industrije koja proizvode i popravljaju oružje, vojnu tehniku i municiju za Oružane snage Ukrajine.

 

Oboren dron iznad Belgoridske oblasti

PVO sistemi su oko 17 časova uništili ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da je u ukrajinskom granatiranju oblasti poginula jedna žena.


 

Nemačka obustavila proizvodnju raketa Taurus

Nemačka kompanija MBDA obustavila je proizvodnju krstarećih raketa Taurus, saopštio je Špigl, pozivajući se na šefa podružnice Tomasa Gotšilda.

Foto

Prema pisanju lista, kako bi krstareće rakete nastavile da se proizvode, potrebna je narudžbina vlade koje odavno nema. Skladištenje takve municije je zabranjeno.

Taurus KEPD 350/150 je nemačko-švedska krstareća raketa dugog dometa dizajnirana za visoko precizne udare na zaštićene ciljeve bez ulaska aviona u zonu protivvazdušne odbrane protivnika.

Pariz šalje oklopne tranportere stare 40 godina Kijevu

Francuska će, kao deo novog paketa vojne pomoći Ukrajini, isporučiti Kijevu stotine starih, ali „još uvek funkcionalnih“ oklopnih vozila, rekao je francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornju u intervjuu za La Tribjun.

-Da bi držala tako veliku liniju fronta, ukrajinskoj vojsci su potrebna, na primer, naša oklopna vozila: to je ključna tačka za mobilnost trupa“, rekao je on.

Reč je o oklopnim transporterima VAB koji su stari više od 40 godina. Sada ih u francuskoj vojsci postepeno zamenjuju vozilima nove generacije Grifon. Prema rečima Lekornju, VAB, iako stara tehnologija „još uvek radi“, doneće značajne koristi Ukrajini.

„U pitanju su stotine vozila [koja će biti prebačena u Kijev] 2024. i početkom 2025. godine“, dodao je on.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Takođe, kao odgovor na zahteve ukrajinske strane da pomogne u jačanju PVO, Pariz će Kijevu isporučiti rakete Aster 30 za protivvazdušne raketne sisteme SAMP/T Mamba. Ovo je prvi evropski protivraketni sistem srednjeg dometa. Napravio ga je konzorcijum Eurosam, a rakete Aster mogu da presreću vazdušne ciljeve na udaljenosti od 600 km. Francuska i Italija su ove komplekse predale Ukrajini u leto 2023. godine.

 

FSB će pronaći i kazniti sve koji deluju u sastavu terorističkih jedinica

Ruske specijalne službe će učiniti sve da pronađu i kazne izdajnike koji deluju u sastavu ukrajinskih terorističkih jedinica, saopštio je direktor FSB Rusije Aleksandar Bortnikov.

Foto: Eks printskrin/Pluton

-U to su aktivno uključene sve bezbednosne agencije i obaveštajne službe zemlje. Kao što je rekao naš predsednik, poimence znamo ko su organizatori pripreme i izvođenja akcija na našoj teritoriji. Učinićemo sve što je potrebno da se ti ljudi pronađu i kazne, rekao je Bortnikov.

Sudiće se i političarima zapadnim i ukrajinskim

Nije još uvek realno da se ukrajinski i zapadni političari protiv kojih se vode krivični postupci nađu na optuženičkoj klupi.

-Još je nerealno da ih sve vidimo na optuženičkoj klupi. Ali mogu reći da ove istrage imaju i drugu stranu. Potrebno je prikupiti sve dokaze o zverstvima neonacista, njihovih pokrovitelja, saučesnika, ideoloških inspiratora. Da bi se sprečilo da bilo ko u budućnosti promeni stvarnu sliku događaja, rekao je Krasnov u intervjuu televiziji "Rusija 24", odgovarajući na pitanje o privođenju pravdi zapadnih političara protiv kojih se vode krivični postupci.

-I naravno, postoji princip neizbežnosti kazne. Ubuduće ćemo sve naše prikupljene materijale izneti sudu na razmatranje, dodao je Krasnov.

Foto printskrin ria.ru

 

 

Novi predlog pape

Papa Frančesko je predložio Rusiji i Ukrajini da razmene zatvorenike po formuli „svi za sve“.

 

Masovni ruski raketni napadi na zapad Ukrajine

Ruske vazdušno-kosmičke snage noćas su, po drugi put u poslednjih nedelju dana, izvele masovne raketne udare na ciljeve u Ukrajini projektilima ispaljenim sa strateških bombardera TU-95MS, saopštila je komanda ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Raketni udari izvedeni su na ciljeve na zapadu Ukrajine. 

Na celoj teritoriji Ukrajine na snazi je bila vazdušna opasnost.

Ruske snage ponovo gađale energetsku infrastrukturu Ukrajine

Na ukrajinskom frontu borbe ne staju. Ruske snage ponovo su gađale energetsku infrastrukturu Ukrajine, kao i Harkovsku oblast.

Dve osobe su poginule, a jedna ranjena u ruskom artiljerijskom granatiranju grada Krasnogorovka u regionu Donjecka.

Sa druge strane, ukrajinske vazduhoplovne snage oborile su rusku raketu koja je gađala ukrajinsku teritoriju.

"Zmajevi zubi" postavljeni oko Kijeva

Skoro 10.000 betonskih piramida poznatih kao "zmajevi zubi" postavljeno je oko Kijevske oblasti kao linija odbrane od ruskih snaga.

Čistka u kabinetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Otpustio je prvog pomoćnika i trojicu savetnika. Poziva Ameriku da obezbedi Ukrajini rakete za gađanje aerodroma i aviona na Krimu.

Zaharova: Zelenski je nervozan

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da je Zelenski "nervozan" kada govori o mogućim pregovorima s Moskvom bez uzimanja u obzir granice iz 1991. godine, budući da su mu izbori na vidiku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručuje Zelenskom da uzme u obzir novu geopolitičku realnost kada govori o pregovorima sa Rusijom, navodeći da su se granice Ukrajine i Rusije promenile jer su stvorena četiri nova entiteta.

 

BONUS VIDEO: HELIKOPTERI NADLEĆU BANjSKO POLjE - Nadgledanje terena na mestu gde je nestala mala Danka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave