KINA TUŽILA SAD: Čeka se reakcija američke strane

Novosti online

26. 03. 2024. u 17:55

KINA je pred Svetskom trgovinskom organizacijom pokrenula spor protiv Sjedinjenih Država zbog "diskriminatornih" subvencija za proizvodnju električnih automobila, saopštio je kineski odbor STO.

КИНА ТУЖИЛА САД: Чека се реакција америчке стране

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kina je pred STO pokrenula postupak zbog "u osnovi diskriminatornih subvencija" u američkom Zakonu o smanjenju inflacije (IRA) koje su, kako navode, dovele do isključivanja s američkog tržišta robe iz Kine i drugih članica Svestske trgovinske organizacije.

- Pod krinkom odgovora na klimatske promene, smanjenja emisija ugljenika i zaštite okoliša, (te subvencije) zapravo su uvetovane kupnjom i korištenjem robe iz SAD-a odnosno uvozom iz određenih regija - saopštio je kineski odbor STO.

Kinesko ministarstvo trgovine poziva Vašington da "trenutno koriguje diskriminatornu industrijsku politiku i sačuva stabilnost globalnih industrijskih i nabavnih lanaca za nova energetska vozila", rekla je portparol ministarstva u Pekingu.

Kineski odbor saopštioio je da pokreće postupak pred Svetskom trgovinskom organizacijom „kako bi zaštitio legitimne interese kineske industrije električnih vozila i sačuvao ravnopravno takmičenje na globalnom tržištu”.

Zvaničnik STO potvrdio je da su primili zahtev Kine za konsultacijama o toj temi, ne navodeći pojedinosti.

Kancelarija američkog ministarstva trgovine nije odmah odgovorila na upit Rojtersa da komentariše kineski potez.

Nakon žalbe STO osniva veće za rešavanje spora i obično donosi odluku za šest meseci, a često im treba i više vremena. Ako STO presudi u korist Kine, Vašington može uložiti žalbu i iskoristiti pravni vakum koji traje još od decembra 2019. zbog protivljenja Vašingtona imenovanju sudaca glavnog žalbenog veća STO.

SAD traži reformu tog tela, tvrdeći da prekoračuje ovlašćenja i pokrenuti su pregovori, koji nailaze na brojne prepreke, napominje Rojters.

(Indeks)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave