"NJUZVIK" PRIZNAJE: Ruske snage napreduju duž cele linije fronta (VIDEO/MAPA)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 03. 2024. u 19:30

NAKON što su vratile Avdejevku, ruske snage nastavile su svoje napredovanje kako u Donjecku, tako i u Lugansku, što je izazvalo strahovanja na Zapadu da Ukrajinci ne grade dovoljno brzo svoja utvrđenja i da neće biti spremni za ofanzivu Moskve na leto.

ЊУЗВИК ПРИЗНАЈЕ: Руске снаге напредују дуж целе линије фронта (ВИДЕО/МАПА)

Foto Tanjug/AP

Jedan vojni ekspert rekao je za "Njuzvik" da Ukrajina ne gradi dugačke rovove kao što su to uradili Rusi prošle godine, već razvija utvrđenja zasnovana na "sistemu uporišta, postavljenih na dobrim pozicijama".

S obzirom na tempo napredovanja ruskih snaga koje se ne obaziru na vremenske i uslove na terenu, eksperti iz Instituta za proučavanje rata strahuju da ukrajinski rovovi neće moći da ih zaustave.

Mape istraživačkog centra sa sedištem u Vašingtonu pokazuju da ruske snage napreduju kako u donjeckoj oblasti tako i u Lugansku, što ukazuje da bi mogle da nastave sa ofanzivnim operacijama tokom proleća kako bi iskoristile manjak ukrajinskih snaga i nedostatak municije koju je Kijev progoreo tokom svoje neuspele kontraofanzive i koju Zapad za sad nije u stanju da pošalje.

Iako ukrajinske snage grade protivtenkovske rovove uoči očekivane ruske operacije, postoji zabrinutost da ta utvrđenja neće izdržati.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija I Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)