GLASALO VIŠE OD 55 ODSTO BIRAČA: Danas je poslednji dan izbora u Rusiji - Korača li Putin ka petom mandatu?

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

17. 03. 2024. u 07:35

U RUSIJI se održava poslednji dan glasanja na predsedničkim izborima na kojima se aktuelni predsednik Vladimir Putin kandidovao za peti mandat.

ГЛАСАЛО ВИШЕ ОД 55 ОДСТО БИРАЧА: Данас је последњи дан избора у Русији -  Корача ли Путин ка петом мандату?

Foto: Tanjug/AP

Trodnevno glasanje je počelo u petak 15. marta, a tokom prva dva dana glasalo je više od 55 odsto upisanih birača kojih u Rusiji ima 110 miliona.

Reč je o prvim predsedničkim izborima na kojima glasaju i stanovnici četiri ukrajinska regiona - Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti, koje je Rusija pripojila u septembru 2022. godine.

Foto: Tanjug/AP

Ankete i istraživanja javnog mnjenja koje objavljuju ruski državni mediji pokazuju da Putin uživa podršku oko 80 odsto građana, što je više nego pre početka rata u Ukrajini.

Njegova kandidatura za peti mandat omogućena je nakon što je Državna duma 2021. godine usvojila amandmane na Ustav prema kojima se, između ostalog, ograničavanje broja mandata tokom kojih jedno lice može vršiti dužnost predsednika Rusije odnosi na aktuelnog lidera zemlje, bez uzimanja u obzir njegovih prethodnih predsedničkih mandata.

Foto: Tanjug/AP

Pored Putina, na izborima učestvuju predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slucki, kandidat Komunističke partije Nikolaj Haritonov i kandidat stranke "Novi ljudi" Vladislav Davankov.

Zbog više vremenskih zona u Rusiji, birališta su najpre otvorena na krajnjem istoku zemlje, na Kamčatki i u Čukotskom autonomnom okrugu, a potom u Magadanskoj oblasti, na Sahalinu i Kurilskim ostrvima. Poslednja glasačka mesta koja se otvaraju su u oblasti Kalinjingrad, na Baltičkom moru.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija