"RUSIJA JE SVETSKI LIDER U NUKLEARNOJ TEHNOLOGIJI" Putin: Uz našu pomoć u stranim državama se stvara nuklearna industrija od nule

Tanjug

14. 03. 2024. u 15:57

RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija svetski lider u nuklearnoj tehnologiji i da pomaže u stvaranju nuklearne energije od nule u nekoliko stranih zemalja.

РУСИЈА ЈЕ СВЕТСКИ ЛИДЕР У НУКЛЕАРНОЈ ТЕХНОЛОГИЈИ Путин: Уз нашу помоћ у страним државама се ствара нуклеарна индустрија од нуле

Foto: Tanjug/AP photo

- Rusija je svetski lider u nuklearnoj tehnologiji. Uz našu pomoć u stranim državama se stvara nuklearna industrija gotovo od nule, gradi čitav sektor, obučavaju se stručnjaci, razvija neophodna infrastruktura u skladu sa najstrožim ekološkim propisima - rekao je on na ceremoniji ulivanja prvog betona u Lenjingradskoj nuklearnoj elektrani, prenosi TASS.

Putin je takođe napomenuo da "Rosatom gradi 22 bloka u sedam zemalja".

On je naveo da 99 odsto ruske nuklearne energije koristi domaće tehnologije.

- Najavljeno je pokretanje nacionalnih projekata tehnološkog suvereniteta, uključujući u oblasti svih vidova transporta, kao i nuklearnih i energetskih tehnologija. Inače, koristimo 99 odsto naše tehnologije ovde - rekao je ruski lider.

Putin je putem video-linka učestvovao na svečanoj ceremoniji početka izgradnje bloka broj 7 Lenjingradske nuklearne elektrane. On je tom prilikom podsetio na cilj povećanja udela nuklearne proizvodnje na 25 odsto sa 20 odsto do 2045. godine.

Lenjingradska nuklearna elektrana se nalazi u gradu Sosnovij Bor, u Lenjingradskoj oblasti. Stanica koristi četiri agregata ukupne instalisane električne snage od skoro 4,4 gigavata (GW).

Lenjingradska nuklearka je jedna od najvećih nuklearnih elektrana u Rusiji po instalisanom kapacitetu i jedina sa dva različita tipa agregata - kanalski uranijum-grafit (RBMK, blokovi br. 3 i 4) i voda-voda (WWER -1200, blokovi br. 5 i 6).

U januaru je koncern Rosenergoatom, elektroenergetski odsek državne korporacije Rosatom, objavio da je Rostehnadzor odobrio izgradnju nuklearnih reaktora na novim blokovima br. 7 i br. 8 Lenjingradske NE, što je značilo mogućnost pokretanja glavne faze građevinsko-montažnih radova na blokovima u izgradnji.

BONUS VIDEO: DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)