ŠOLC NE DA RAKETE TAURUS: Ukrajina neće dobiti projektile kojima bi mogla da gađa rusku pozadinu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 02. 2024. u 19:15

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc odbacio je ideju isporučivanja raketa "taurus" Ukrajini, navodeći da bi tom odluko Berlin mogao da bude uvučen u sukob.

ШОЛЦ НЕ ДА РАКЕТЕ ТАУРУС: Украјина неће добити пројектиле којима би могла да гађа руску позадину

Foto printskrin youtube big gun

-Nigde i nikako ne smemo biti povezani sa ciljevima koje ovaj sistem može pogoditi, rekao je Šolc novinarima u Berlinu.

Prema njegovim rečima, nemački specijalisti bi bili potrebni da rukuju "taurusima", a Nemačka ostaje dosledna principu da nijedan nemački vojnik neće kročiti na ukrajinsko tlo.

-Iz tog razloga, tema isporuke raketa „taurus“ Ukrajini nije na dnevnom redu u Nemačkoj. Iznenađen sam da neke ljude uopšte nije briga, niti se pitaju da li bi to na neki način moglo da dovede do učešća u ratu, dodao je on.

Prethodno je nemački Bundestag odbacio je rezoluciju kojom se zahteva da ta zemlja Ukrajini isporuči krstareće rakete "taurus".

Foto: Tanjug/AP

Čak 480 poslanika je glasalo protiv dokumenta koji je pokrenula frakcija opozicionog bloka Hrišćansko-demokratske i Hrišćansko-socijalne unije (CDU/CSU). Dokument su podržala 182 poslanika, uz još pet uzdržanih.

Prošlonedeljna anketa INSA-e takođe pokazuje da Nemci strahuju da bi sukob mogao da se prelije na teritoriju NATO-a i preraste u rat Rusije i bloka predvođenog SAD. Oko 61 odsto ispitanika je reklo da ih brine ova mogućnost.

Skoro polovina Nemaca smatra da Berlin ne bi trebalo da šalje rakete "taurus" dugog dometa u Ukrajinu.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije