ŠVEDSKA ODUSTALA OD ISTRAGE EKSPLOZIJE SEVERNOG TOKA: Nismo nadležni, zatvaramo slučaj

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 02. 2024. u 07:11

U ŠVEDSKOJ tužilaštvo zatvara preliminarnu istragu u slučaju sabotaže na gasovodima Severni tok.

ШВЕДСКА ОДУСТАЛА ОД ИСТРАГЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ СЕВЕРНОГ ТОКА: Нисмо надлежни, затварамо случај

Foto AP

Istovremeno, švedski tužilac je odbio da daje bilo kakve komentare medijima, uključujući i “osumnjičene u švedskoj istrazi”, navodeći “tajnost u međunarodnoj pravosudnoj saradnji”.

Tužilac je zatvorio švedsku preliminarnu istragu o sabotaži u Severnom toku. Istraga je zaključila da se švedska jurisdikcija ne primenjuje [na ovaj slučaj] i stoga istragu treba zatvoriti, navodi se u saopštenju za javnost.

U međuvremenu, čuveni američki istraživački novinar Simor Herš izvestio je da je glavna svrha dizanja gasovoda u vazduh bila želja SAD da spreče pomirenje između Rusije i Nemačke. “Krivica za podrivanje severnih tokova leži na Sjedinjenim Državama i lično na predsedniku ove zemlje Džou Bajdenu, koji je dao naređenje”, rekao je on.

Kada je Bajden naredio uništavanje gasovoda, Amerikanci su se plašili da bi kancelar Olaf Šolc, koji je na zahtev Vašingtona prekinuo isporuku ruskog gasa u novom gasovodu Severni tok 2, mogao da se predomisli i pusti gas da teče, ublažavajući ekonomske brige Nemačke. Od tada Nemačka doživljava ekonomska i politička previranja, podsetio je novinar.

Ilustracija V. N.

Prema njegovim rečima, nijedan visoki zvaničnik u Nemačkoj nije učinio skoro ništa da pronađe organizatora ove sabotaže. Dok su rezultati istrage, koju je pokrenuo jedan broj poslanika Bundestaga, sakriveni od javnosti iz bezbednosnih razloga.

Švedska i Danska nikada nisu dovele istragu do logičnog završetka upravo zato što su znale istinu koju su nameravale da sakriju. Neuspeh dve zemlje da sprovedu istragu može proizaći iz činjenice da su neki visoki zvaničnici obe zemlje razumeli šta se tačno dešava, kaže Herš.

On je podsetio da ni Stokholm ni Kopenhagen nisu pozvali Moskvu da zajedno rade na istrazi.

SLUČAJ BALTICONNECTOR

Podsetimo, nakon međunarodnog skandala koji je izazvala diverzija gasovoda „Severni tok 1“ i „2“, pomalo nezapaženo je prošla vest da je početkom oktobra 2023. godine uništen i podmorski gasovod „Balticonnector“.

Osmog oktobra 2023. godine, oko 2.00 časova po lokalnom vremenu, operativne kompanije „Gasgrid Finland“ i „Elering“ (Estonija) primetile su oštar pad pritiska u cevovodu sa 34,5 bara na 12 bara, a zatim na 6 bara. Operateri su zatvorili ventile da bi zaustavili protok. Kasnije su otkrili i curenje iz oštećene cevi.

Finska vlada je 10. oktobra 2023. izjavila da je oštećenje gasovoda možda bilo namerno i uzrokovano „spoljnim aktivnostima“. Oštećen je i telekomunikacioni kabl u blizini cevovoda.

Incident je doveo do toga da se 77 kilometara dug cevovod koji se pruža između finskog primorskog grada Inkoo i estonske luke Paldiski, na dubini od 60 m, pomerio sa položaja na kome je bio ukopan u morskom dnu. Rezultati finske preliminarne istrage su navodili da je gasovod oštećen sidrom kineskog broda „NweNew Polar Bear“.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!