KINA UPOZORAVA AMERIKU: Vašington preko kontrole interneta i operativnih sistem krade podatke

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 02. 2024. u 00:00

KINA je pozvala SAD da odmah zaustave "opasnu i neodgovornu" praksu pokretanja neselektivnih sajber napada koji ugrožavaju bezbednost, saopštio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

КИНА УПОЗОРАВА АМЕРИКУ: Вашингтон преко контроле интернета и оперативних систем краде податке

Foto Shutterstock

Govoreći o dva izveštaja u kojima je detaljno otkrivena strategija američke vlade u vezi sa sajber odvraćanjem i neselektivnim sajber napadima na saveznike SAD i druge zemlje, on je rekao da veliki broj slučajeva govori o tome kako američka vlada koristi svoju "nadmoć i prevlast" da deluje bezobzirno u sajber prostoru, što dovodi u opasnost međunarodno pravo i poredak u sajber prostoru, ugrožava sajber mir i bezbednosti, i šteti bezbednosnim i razvojnim interesima Kine i drugih zemalja, prenela je agencija Sinhua.

-Sa neuporedivom kontrolom nad globalnim internet resursima, poznato je da je američka vlada isključila zemlje sa interneta, nanevši ozbiljnu štetu njihovoj društvenoj stabilnosti i ekonomskoj sigurnosti, rekao je Vang i dodao da Vašington koristi svoju dominaciju nad globalnim operativnim sistemima i internet uslugama za masovno, neselektivno praćenje i krađu podataka, kršeći pravo na privatnost građana mnogih zemalja.

On je istakao da je američka vlada "očigledno podržala" organizacije koje izvode sajber-napade, kako bi oni takve napade izvodili na vladine agencije, važne organizacije i kritičnu infrastrukturu mnogih zemalja u svetu, uključujući saveznike SAD.

-Bez preterivanja, SAD su izvor broj jedan sajber rizika i izazova. Nijedna zemlja na svetu ne može da se izoluje od pretnje američkog sajber napada, rekao je Vang.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima