VELIKA BRITANIJA U PROBLEMU: Povećan rizik od hakerskih napada na kompanije za vodosnabdevanje

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 02. 2024. u 20:36

AGENCIJA za kreditni rejting "Moody`s" upozorila je da se vodovodne kompanije u Velikoj Britaniji suočavaju sa "povišenim" rizikom od sajber napada na vodosnabdevanje.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА У ПРОБЛЕМУ: Повећан ризик од хакерских напада на компаније за водоснабдевање

Foto Shutterstock

Strahuje se da bi posledice sajber napada na vodovodna postrojenja mogle da se odraze na povećanje troškova rada ovih kompanija i ulaganje u potrebne investicije, a samim tim i na račune potrošača.

U međuvremenu, dobavljači čekaju dozvolu regulatora industrije da povećaju troškove za digitalnu bezbednost.

Posle eventualnog hakerskog napada kompanije moraju da angažuju stručne firme za sajberbezbednost da poporave sistem, da ulažu u komunikaciju sa potrošaćima i suoče se sa mogućim kaznama regulatornih vlasti.

Kompanija je u izveštaju upućenom investitorima poručila da se hakeri sve više usmeravaju na infrastrukturne kompanije, uključujući kompanije za prečišćavanje vode i otpadnih voda, a upotreba veštačke inteligencije mogla bi da ubrza ovaj trend.

Prošlog meseca, kompanija Southern Water, koji snabdeva 4,6 miliona potrošača na jugu Engleske, saopštila je da je hakerska grupa Black Basta tvrdila da je pristupila njenim sistemima, stavljajući "ograničenu količinu" podataka na dark veb.

Ista grupa je prošle godine hakovala autsorsing firmu Capita, prenosi Gardijan.

"Moody`s" je upozorio da sve veća upotreba opreme za evidentiranje podataka za praćenje potrošnje vode i upotreba digitalnih pametnih brojila čini kompanije ranjivijim na sajber napade.

-Najveći rizik za sektor i društvo je ako zlonamerni akteri dođu u mogućnost da pristupe operativnim tehnološkim sistemima kako bi oštetili postrojenja za prečišćavanje vode za piće ili otpadnih voda, upozorila je agencija za kreditni rejting.

Agencija je zaključila da su snabdevači vodom, vlada i regulatori priznali potrebu za jačanjem sajber odbrane "s obzirom na rastuću sofisticiranost napada na kritičnu infrastrukturu, sa državnim akterima koji su nova, ali rastuća klasa sajber protivnika".

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić