KRIZA U POLJSKOJ: Predsednik potpisao budžet, ali ga je poslao Ustavnom sudu na proveru

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 01. 2024. u 23:32

POLjSKI predsednik Andžej Duda je odlučio da potpiše državni budžet, ali ga je uputio Ustavnom sudu da proveri da li je u skladu sa Ustavom, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

КРИЗА У ПОЉСКОЈ: Председник потписао буџет, али га је послао Уставном суду на проверу

Foto: Shutterstock/Ilustracija/AP Photo/Czarek Sokolowski/Vikipedija

Ovaj potez će po svemu sudeći pogoršati tenzije na relaciji predsednika i nove poljske vlade koju su formirali Dudini politički oponenti koje predvodi Donald Tusk, prenosi Rojters.

Poljska proevropska koaliciona vlada sa premijerom Donaldom Tuskom na čelu obećala je da će anulirati promene koje je uvela bivša nacionalistička vlada stranke Prava i pravde (PiS) i izazvala sukob sa Evropskom unijom oko pitanja vladavine prava u Poljskoj.

Međutim, Tuskova vlada se suočava sa otporom saveznika bivše vladajuće stranke koje su zadžali pozicije moći, pre svega onih u kabinetu predsednika Andžeja Dude.

Predsednik je danas saopštio da je potpisao budžet i dva druga predloga zakona, ali je odlučio da ih pošalje na uvid Ustavnom sudu da proveri da li su u skladu sa Ustavom jer dva poslanika Dudine nacionalističke stranke PiS nisu mogla da učestvuju u glasanju.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!