RAT U UKRAJINI: Rusi napredovali kod Kupjanska; Žestoke borbe u Avdejevki; Ukrajinska artiljerija čuva municiju (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

28. 01. 2024. u 07:56 >> 02:54

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini, dan 704. Ruska vojska odbila je tokom proteklog dana 13 napada ukrajinskih snaga. Avijacija, raketne snage i artiljerija ruskih jedinica uništila je raketni sistem S-300 ukrajinske vojske u Čerkaskoj oblasti, kao i skladišta goriva i avionske municije u Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Руси напредовали код Купјанска; Жестоке борбе у Авдејевки; Украјинска артиљерија чува муницију  (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube

 

Hronika ratnih operacija: Rusi napredovali kod Kupjanska; Žestoke borbe u Avdejevki; Ukrajinska artiljerija čuva municiju (MAPA/VIDEO)

Ilustracija telegram rybar


Oružane snage Rusije izvele su još jedan udar na različite ciljeve u takozvanim pozadinskim regionima Ukrajine. Jedna od noćnih meta bila je Rafinerija nafte Kremenčug u Poltavskoj oblasti: na objektu je izbio veliki požar. Uveče je ponovo pogođen Kremenčug, a u Hersonu su se čule eksplozije.

Ilustracija telegram rybar


Ruske jedinice napreduju na Kupjansko-Svatovskom pravcu u rejonu Tabajevke. Prema nekim izveštajima, jedinice VSU su isterane iz nekoliko zasada južno od naselja.

Slična situacija je i na pravcu Liman, gde su Oružane snage Rusije izvršile još nekoliko napada prema Jampolovki i Terni uprkos snažnom otporu VSU.

Ilustracija telegram rybar

Ukrajinski vojni analitičari objavljuju pesimističnu analizu i sveže satelitske snimke: „Istočni front, 3 deonice: Marjinka, Avdejevka, Bahmut.

MARJINKA: fotografija 1;

-Situacija u ovom regionu je izuzetno tužna za Oružane snage Ukrajine. Praktično nema aktivnosti naše artiljerije, što se ne može reći za Rusku Federaciju. Veoma uspešno gađaju jake tačke. Vidljiva je i aktivnost ruske avijacije. - krateri iz FAB-a.

AVDEJEVKA: fotografije 2 I 3;

-Ovde je situacija sa granatama u Oružanim snagama Ukrajine bolja, ali aktivnost Oružanih snaga Rusije nije ništa manja. U toku je izgradnja novih utvrđenih područja Oružanih snaga Ukrajine na 2. fotografiji. Čini se da su pouke nakon Bakhmuta izvučene.
Ako govorimo o Avdejevki u celini, artiljerija Oružanih snaga RF preovlađuje višestruko. Sektor dače od 2 km² potpuno je zbrisan sa lica zemlje. Ali može se primetiti da je aktivnost FPV dronova Oružanih snaga Ukrajine ovde izuzetno visoka.

BAHMUT: fotografija 4;

-Situacija je generalno slična. Rusi guraju prema Klešćjevki i Bogdanovki. Vidljiva je aktivnost artiljerije Oružanih snaga Ukrajine, ali je očigledno manja od Oružanih snaga Rusije.

Ugljedarski pravac. Evo taktičkih borbi sa nadmoćnošću ruskih oružanih snaga. Tri oblasti odjednom su alarmantne za Oružane snage Ukrajine: kod Staromajorskog, Zolotaja Niva i Prečistovke. Ali uglavnom, tokom protekle nedelje, bilo je artiljerijskih duela.

Zaporoški pravac. Napredovanje i povlačenje se nastavilo. Prema nekim izveštajima, ukrajinske oružane snage su čakomale uspehe u oblasti Novofedorovke. Ruske trupe pritiskaju zapadno od sela Rabotino, ali nisu uspele mnogo da napreduju.

Hersonsko-krimski pravac. Tokom protekle nedelje, ruske oružane snage potisnule su ukrajinske marince u Krinkiju. Ali ne dramatično. Ukrajinske oružane snage su pritisnute na obalu reke Konke, ali ne napuštaju mostobran. Podržavaju ih artiljerija i oprema za elektronsko ratovanje na ostrvima.

 

Zelenski protiv korupcije: Objavio imovinsku kartu od pre rata

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio je danas podatke o svojim prihodima u periodu od dve godine kao deo akcije promovisanja transparentnosti i iskorenjivanja korupcije.

Foto: Tanjug/AP

Zelenski je objavio na predsedničkom sajtu da su njegovi prihodi opali u 2021. i 2022. godini kada je Rusija napala Ukrajinu krajem februara.

 

Zapad priznaje: Ruska vojna proizvodnja nas nadmašuje

Ruska proizvodnja oružja „ostavlja Zapad iza sebe“ i Ruska Federacija bi u narednim godinama mogla da dobije nesumnjivu superiornost na bojnom polju, piše britanski Telegraf.

Foto Rosoboronexport


Od februara 2022. Rusija je povećala proizvodnju tenkova za 560%, borbenih vozila pešadije za 360%, a oklopnih transportera za 350%. U 2023. godini zemlja je proizvela 1.530 tenkova i 2.518 borbenih oklopnih vozila.

Ruska Federacija je povećala vojnu potrošnju sa 2,7% BDP-a u 2022. na 6% - ili oko trećine ukupne državne potrošnje - 2024. godine, ispred svih zemalja NATO-a po ovom pokazatelju.

Ruska Federacija se približava proizvodnji od 2 miliona granata godišnje – ovo je „dva puta više nego što su zapadni obaveštajci pretpostavljali“.

Ruska Federacija pretvara bivše tržne centre, pekare i drugu civilnu infrastrukturu u fabrike oružja.

Do sada, ove razmere ne dozvoljavaju veliku ofanzivu 2024. godine, ali u narednim godinama ugrožavaju nesumnjivu superiornost Oružanih snaga Rusije na bojnom polju.

 

Ukrajinski padobranci pod jednom kapom - 7. korpusom

Vazdušno-jurišne jedinice Ukrajine okupljene su u jedan armijski korpus, u koji je uvrštena i komanda Vazdušno-desantnih snaga, kojoj su potčinjene sve brigade. Ukrajinska štampa izveštava o preformiranju jedinica pozivajući se na bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka.

Foto Tanjug/AP

U Oružanim snagama Ukrajine pojavio se još jedan armijski korpus, koji je dobio broj ili numeraciju 7, koji objedinjuje sve jedinice vazdušno-desantnih snaga. Navodno, u sastav korpusa su ušle: komanda desantnih snaga, 25. vazdušno-desantna brigada, 46. vazdušno-desantna brigada, 71. jegerska brigada, 77. vazdušno-desantna brigada, 78. vazdušno-desantna brigada, 80. vazdušno-desantna brigada, 81. aeromobilna brigada, 82. vazdušno-jurišna brigada, 95. vazdušno-jurišna brigada i 148. artiljerijska brigada.

Foto AP

Istovremeno, 7. armijski korpus nema posebnu tenkovsku brigadu i prinuđen je da se oslanja na tenkovske čete iz sastava desantno-jurišnih brigada. Vredi napomenuti da Oružane snage Ukrajine već imaju dva armijska korpusa – 9. i 10., koji su učestvovali u letnjoj protivofanzivi.

Smisao preformatiranja desantno-jurišnih jedinica Ukrajine još nije jasan, nije poznato kada su se organizacioni događaji odigrali. Danas se jedinice ukrajinskih vazdušno-desantnih snaga koriste kao obične pešadijske jedinice, od početka sukoba, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine nije izveo nijedan vazdušni napad. Možda komanda Oružanih snaga Ukrajine planira da pošalje korpus na jedan od pravaca, iako je ova opcija malo verovatna, sve gore navedene brigade se bore u različitim pravcima i njihovo preraspoređivanje preti da oslabi odbranu Oružanih snaga Ukrajine.

Generalno, još ništa nije jasno, ali novi 7. desantno-jurišni armijski korpus pojavio se u sastavu Oružanih snaga Ukrajine.

 

Predaja dela jurišne jedinice 71. jegerske brigade

Sve veći broj ukrajinskih vojnika predaje se ruskoj vojsci, shvatajući da je to ponekad jedina šansa za preživeti. Deo vojnika jurišne jedinice 71. odvojene (samostalne) jegerske brigade Oružanih snaga Ukrajine predao se u Avdejevki, koju sada zauzimaju ruske trupe.

Prema rečima jednog od njih, pre nego što su ruske trupe zauzele položaje njegove jedinice, a on sam zarobljen, on i njegovi saborci puzali su pod vatrom trideset sati na liniji fronta. Komandanti nam nisu dozvolili da se povučemo sa položaja i nisu poslali pomoć.

Foto: Tanjug/AP

-Ušlo je očajanje. Već smo ih čekali. Momci su ušli. Stajali smo, pričali, govorili da smo Ukrajinci. Odmah nam je rečeno da ne brinemo, niko neće koristiti silu, navodi zarobljeni pripadnik za TASS.

Kako se ispostavilo, komanda Oružanih snaga Ukrajine je napustila svoje vojnike bez vatrene podrške, hrane i vode na njihovim položajima. Jurišna jedinica Jegerske brigade imala je od naoružanja samo puške, a municija je nestala posle četiri sata borbe.

 

Pregovori o miru posle "obračuna" na izborima u SAD

Bivši komandant snaga NATO-a u Evropi Džejms Stavridis smatra da bi mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine mogli početi nakon predsedničkih izbora u SAD krajem ove godine.

Foto AP

Pronin: Rusija izvršila raketni napad na industrijsku lokaciju u Kremenčuku

Rusija je danas izvršila raketni napad na industrijsku lokaciju u centralnom ukrajinskom okrugu Kremenčuk u Poltavskoj oblasti, drugi dan zaredom, izjavio je načelnik te oblasti Filip Pronin.

Pronin na Telegramu nije izneo druge detalje.

U ruskom raketnom napadu u subotu pogođena je industrijska lokacija na istom području, što je izazvalo požar, a žrtava nije bilo, preneo je Rojters.

 

Uništen još jedan čelindžer 2?

Tokom borbi na pravcu Zaporožja, Oružane snage Ruske Federacije uništile su veliki broj tenkova i oklopnih vozila ukrajinskih snaga. Na internetu su se pojavili snimci uništenih oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja, među kojima je i tenk Challenger 2 britanske proizvodnje.

Foto Tanjug/AP

Na nekim delovima zaporožskog pravca duž puteva se već formiraju prava „groblja“ ukrajinskih oklopnih vozila. Među uništenim tenkovima i oklopnim transporterima ima dosta opreme zapadne proizvodnje. Na primer, Ukrajini je isporučeno 14 tenkova Challenger 2. Po svemu sudeći, ukrajinske formacije su već izgubile značajan deo vozila britanske proizvodnje.

 

Ruska vojska je napredovala na Kupjanskom, Kremenskom, Artjomovskom, Avdejevskom i Zaporoškom pravcu - analiza situacije na frontu od ISW (MAPA)

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata (ISW):

Geolokacijski snimak objavljen 27. januara pokazuje da su ruske trupe nedavno napredovale zapadno od Sinkovke (severoistočno od Kupjanska).

Ruska armija potvrdila je napredovanje u rejonu Kremenne u pravcu Limana. Geolokacijski snimak objavljen 27. januara pokazuje da su ruske oružane snage probijale svoj put istočno od Makejevke (severozapadno od Kremenske) i zapadno od Dibrova (jugozapadno od Kremenne).

Ruske trupe su nedavno napredovale zapadno od Artjomovska.

Ruska vojska je nedavno probila put u oblast Avdejevke. Geolokacijski snimak objavljen 27. januara prikazuje ruske trupe koje se bore južno od Veselog (severoistočno od Avdejevke).

Ruske oružane snage napredovale su u zapadnom delu Zaporoške oblasti u toku pozicionih borbi u toj oblasti 27. januara. Geolokacijski snimak objavljen 27. januara pokazuje da je ruska vojska probila put zapadno od Robotina.

Nastavljene su pozicione borbe u oblasti Bahmuta, zapadno od Donjecka u oblasti Georgijevke i jugozapadno od Donjecka u oblastima Pobeda i Novomihajlovka, u oblasti granice Donjecke i Zaporoške oblasti, kao i u oblasti Krinka.

Korupcija trese Ukrajinu

Skandal trese ukrajinsku vojsku - pronevereno na desetine miliona dolara

SBU, ukrajinska bezbednosna služba, saopštila je u subotu da je otkrila veliku prevaru u vezi sa kupovinom skoro 100.000 minobacačkih granata, što je poslednja u nizu slučajeva korupcije koji potresa vojsku te zemlje, piše britanski Telegraf.

Zvaničnici Ministarstva odbrane i menadžeri dobavljača oružja „Lviv Arsenal”, su ukrali skoro 40 miliona dolara kupujući granate, navodi list.

Pet funkcionera Ministarstva odbrane Ukrajine i dobavljača oružja su pod istragom, a jedan osumnjičeni je priveden dok je pokušavao da pređe ukrajinsku granicu.

Peskov: Rusofobija neće tako brzo proći

Javno mnjenje na Zapadu je poslednjih godina pod jakim presingom rusofobije, takva osećanja će trajati još nekoliko decenija, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-Naravno, verovatno proći će nekoliko decenija pre nego što izađemo iz ove sinusoide. Sada je rusofobija na vrhuncu, dok ona dođe do sredine i spusti se dole, biće potrebno nekoliko decenija. To će se jednom desiti, zdrav razum će postepeno prevladati, rekao je Peskov televiziji "Rusija 24".

Foto: Profimedia

Oteli još jednu crkvu

Pripadnici raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“ zauzeli su Svetopokrovski hram kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Hmeljnickoj oblasti, saopšteno je iz eparhije UPC.

Hram je zauzet u subotu uveče, posle liturgije.

-Aktivisti su iz hrama izbacili nastojnika, protojereja Mihaila Furmana i protojereja Vitalija Dunca, navedeno je u saopštenju.


Prva upotreba RBU-6000

Artiljerci dobrovoljačkog jurišnog korpusa „Sever-V" vojne grupacije „Jug“ Oružanih snaga Rusije upotrebili su kod Artjomovska sovjetski protivpodmornički uređaj RBU-6000, kalibra 213 milimetara, prilagodivši ga za gađanje kopnenih ciljeva, saopštio je jedan od vojnika te jedinice.

Prema rečima artiljeraca, uređaj je postavljen na osnovu „urala“, a u municiju je dodat eksploziv.

 


Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska vojska je na kupjanskom pravcu poboljšala položaj na prvoj liniji fronta, odbijeno je šest napada Oružanih snaga Ukrajine, koje su izgubile do 150 vojnika i jedan artiljerijski uređaj „gvozdika“;

- Na krasnolimanskom pravcu su odbijena tri ukrajinska napada, Kijev je izgubio do 120 vojnika i dva borbena oklopna vozila;
- Na donjeckom pravcu su odbijena tri ukrajinska napada, poginulo je ili je ranjeno do 330 ukrajinskih vojnika;
- Na južnodonjeckom pravcu je odbijen napad ukrajinske teritorijalne odbrane kod Prijutnog, dok je ruska vojska izvela napad na ukraninske snage kod Novomihajlovke. Kijev je izgubio do 80 vojnika i i sistem grad;
- Na hersonskom pravcu je likvidirano 55 ukrajinskih vojnika;
- Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana oborili 28 ukrajinskih bespilotnih letelica, kao i tri pojektila ispaljena iz raketnih sistema „uragan“ i „hajmars“;
- Ruska vojska je pogodila skladišta municije i goriva za ukrajinsku vojnu tehniku u Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti.

Oboren ukrajinski dron

Ruski PVO sistemi oborili su u Brjanskoj oblasti ukrajinski dron avionskog tipa, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.

On je dodao da u napadu nije bilo žrtava.

Grčka šalje Ukrajini zastarelo naoružanje

Grčka je odobrila predaju zastarelog naoružanja Ukrajini, piše list „Katimerini“.

Radi se o sredstvima koja sama Grčka više ne koristi. Pretpostavlja se da bi to mogli biti sovjetski sistemi PVO „tor“, „osa“, S-300 i protivvazdušni topovi ZU-23-2, kao i određena količina municije za njih.

Zakarpatje bi moglo da pripadne Mađarskoj?

Zakarpatje bi moglo da pripadne Mađarskoj nakon kraha Ukrajine u sukobu sa Rusijom, prenosi portal „Indeks“pozivajući se na izjavu lidera mađarske krajnje desničarske partije „Naša otadžbina“ Lasla Torockaija.

„Ako Ukrajina padne, pretendovaćemo na Zakarpatje“, istakao je političar.

Torockai je takođe pozvao na završetak sukoba putem prekida vatre i mirovnih pregovora sa Rusijom.

"Ruska vojska ima značajnu nadmoć nad OS Ukrajine"

Ruska vojska ima značajnu nadmoć nad Oružanim snagama Ukrajine, izjavio je novinar Kristof Vaner u reportaži za nemačku televiziju „Velt“.

„Vidimo da Rusi nastavljaju da drže inicijativu u svojim rukama u ovom sukobu“, rekao je on.

Vaner je dodao da je ruska vojska uspela da postigne impresivne rezultate na donjeckom pravcu.

"Cilj Zapada nije bio samo Krim, već i Ukrajina"

Uspostavljanje kontrole nad celom Ukrajinom i Krimom bio je cilj Zapada u događajima od pre 10 godina, izjavio je šef Krima Sergej Aksjonov.

„Cilj (Amerikanaca i Zapada) nije bio samo Krim, već Ukrajina. Tačno je da Krim ima stratešku ulogu na Crnom moru, svi su shvatali značaj i važnost Krima, da je ogromna većina ovde za Rusiju i Vladimira Vladimiroviča Putina... Ali cilj je bila Ukrajina“, istakao je Aksjonov za „Vesti Krim“, odgovarajući na pitanje o sudbini poluostrva u ukrajinskoj realnosti.

Ruske rakete pogodile industrijski objekat u Kremenčuku

Dve ruske rakete pogodile su industrijski objekat u Kremenčuku, u centralnom delu Ukrajine, što je dovelo do požara, saopštio je guverner Poltavske oblasti Filip Pronin.

On je na svom Telegram kanalu sinoć napisao da su dve balističke rakete pogodile cilj u gradu i da u napadu nije bilo povređenih, prenosi Rojters.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se vatrogasna vozila koja gase požar. Guverner Zaporoške oblasti Jurij Malaško izjavio je da je u napadu dronom na tu oblast pogođen infrastrukturni objekat, navodi britanska agencija.

Ruski "Ka-52" na delu

Helikopter Ka-52 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništio je uporište ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo napominje da su piloti nakon napada izveli protivraketni manevar, ispalili toplotne zamke i vratili se na matični aerodrom.

Eksplozije u Zaporožju

U gradu Zaporožju, koji kontrolišu ukrajinske trupe, odjeknulo je nekoliko eksplozija, saopštio je na Telegramu predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, u gradu je aktiviran sistem PVO, a prema rečima ukrajinskih vlasti, pogođen je infrastrukturni objekat.

Udari na ukrajinsku vojsku na kupjanskom pravcu

Jedinice sistema TOS-1A „soncepjok“ grupe snaga „Zapad“ izvele su tri udara na uporišta vodova mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se dodaje da jedinice da jedinice snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu grupe „Zapad“, kao deo posada teških bacačkih sistema „soncepjok“, pružaju podršku tokom borbenog rada kopnene grupe snaga na tom pravcu.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!