SAD PROGLASILE HUTE TERORISTIČKOM GRUPOM: Tenzije u Crvenom moru sve veće

Novosti online

17. 01. 2024. u 17:07

SJEDINjENE Američke Države proglašavaju Hute posebno označenom globalnom terorističkom grupom.

САД ПРОГЛАСИЛЕ ХУТЕ ТЕРОРИСТИЧКОМ ГРУПОМ: Тензије у Црвеном мору све веће

Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države su najavile imenovanje Huta kao posebno označenog globalnog terorističkog (SDGT) entiteta nakon vazdušnih napada SAD i Velike Britanije na militante sa sedištem u Jemenu koje podržava Iran i koji su pokrenuli talase napada na komercijalne brodove u Crvenom moru.

- Tokom proteklih meseci, militanti Huti sa sedištem u Jemenu učestvovali su u napadima bez presedana na vojne snage Sjedinjenih Država i međunarodna pomorska plovila koja deluju u Crvenom moru i Adenskom zalivu. Ovi napadi odgovaraju definiciji terorizma iz udžbenika. Oni su ugrozili američko osoblje, civilne mornare i naše partnere, ugrozili globalnu trgovinu i ugrozili slobodu plovidbe. Danas, kao odgovor na ove neprekidne pretnje i napade, Sjedinjene Države su objavile da su grupu Ansaralaha, poznatu i kao Huti, proglasile za specijalno označenog globalnog teroristu. Ovo imenovanje je važno sredstvo za sprečavanje finansiranja terorizma Huta, dodatno ograničavanje njihovog pristupa finansijskim tržištima i pozivanje na odgovornost za svoje postupke - navodi se u saopštenju Džejka Salivena, savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Ako Huti prestanu sa napadima u Crvenom moru i Adenskom zalivu, Sjedinjene Države će odmah preispitati ovu oznaku, navodi se.

Odluka zahteva od američkih finansijskih institucija da zamrznu sredstva Huti, a njihovim članovima biće zabranjen ulazak u zemlju.

Napadi Huta su usledili nakon što se zaoštrio sukob Izraela i Hamasa, koji važe za saveznike Huta, preneo je Blic.

BONUS VIDEO: POTRAGA ZA TELIMA U RUŠEVINAMA KAN JUNISA: Lokalno stanovništvo izvlači mrtve i ranjene

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)