FRANCUSKI PREMIJER PRAVOSLAVAC: Majka Gabrijela Atala vodi poreklo iz ruske plemićke porodice, a on svom prezimenu dodao i njeno

Novi francuski premijer Gabrijel Atal (34) je kršteni pravoslavac i vodi poreklo iz ruske aristokratske porodice.

ФРАНЦУСКИ ПРЕМИЈЕР ПРАВОСЛАВАЦ: Мајка Габријела Атала води порекло из руске племићке породице, а он свом презимену додао и њено

Foto: Tanjug/AP

Njegova majka je Mari de Kuris, odnosno Marija Aleksandrovna Kuris (rođena 1964), koja potiče iz poznate ruske familije iz Odese. U Francusku je, kao predstavnik "bele Rusije", 1920. godine utočište pronašao njen deda Aleksandar, muzičar. Pradeda Ivan Iraklijevič Kuris bio je odbornik, vođa carskog dvora, zemljoposednik, plemić, ali i filantrop, kolekcionar i bibliofil.

Preci porodice Kuris došli su u Odesu u 16. veku iz Grčke, da bi zatim osnovali i selo Kurisovo-Pokovskoje, gde su sagradili palatu i crkvu. Palata je posle revolucije jedno vreme bila poljoprivredna škola, a zatim je renovirana i kažu da još postoji. Porodično stablo Marije de Kuris vodi do poznate familije Dolgorukov-Krimski.

Veze s poreklom su ostale čvrste u Francuskoj i do današnjih dana. Tako list "Kroa" podseća da je Gabrijel Atal kršten u ruskoj pravoslavnoj crkvi Aleksandra Nevskog u ulici Dari u pariskom 8. arondismanu. Novi francuski premijer je rastao u južnom delu Pariza i u detinjstvu je posećivao ovaj hram koja predstavlja sedište ruske crkve u Evropi pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije.

"Liberasion" je pre nekoliko godina objavio razgovor s tadašnjom politčkom zvezdom u usponu, obavljen u pariskom restoranu "Kaša" koji, kako je navedeno u tekstu, drži njegov rođak i nosi ime po poznatom ruskom jelu od žitarica čije je mirise upamtio iz detinjstva. Razgovor počinje opisom kako Atal sedi za stolom na kome se nalazi koktel "moskovska mazga", koji se pravi od votke, piva s đumbirom i zelenim limunom i služi u bakarnoj čaši.  

U martu je Gabrijel Atal za "Poen" izjavio da se danas oseća ateistom. Ali, kulturološke veze su ostale. Zbog bliskosti sa svojom majkom, francuski premijer u privatnom životu koristi i njeno devojačko prezime, pa se zapravo zove Gabrijel Atal de Kuris. Gabrijelov otac je, inače, bio nepraktikujući Jevrejin poreklom iz Tunisa Iv Atal.

- Otac mi je govorio: možda nisi Jevrejin (pravoslavni sam Rus po mojoj majci), ali ćeš uvek osećati solidarnost sa Jevrejima, jer ćeš, zbog svog imena, kao i oni, trpeti antisemitizam. I toga nije nedostajalo – izjavio je jednom prilikom Gabrijel Atal za list "Gala".

Njegov otac je, inače, bio advokat, novinar u "Mondu" i filmski producent, a preminuo je od raka 2015. u 66 godini. Prvi film koji je producirao bile su "Visoke potpetice" Pedra Almodovara. Deo njegove porodice stradao je u logorima u Drugom svetskom ratu.

BRAT NIKOLAJ

Gabrijel Atal ima tri sestre, Noemi, Fani i Iris, iz braka Marije i Iva Atala koji je trajao od 1984. do 2000. godine. Njegova majka je 2016. usvojila i malog Nikolaja, sina njene bliske rođake tragično nastradale u saobraćajnoj nesreći, koji je tada imao tri godine. Atal je nedavno pričao kako uživa u prisustvu Nikolaja. Mali brat dolazi kod njega vikendima, idu u bioskop i Diznilend.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)