IZRAEL JE SUVERENA NACIJA : Netanijahu odbacio navode da je SAD ubedio njegovu zemlju da ne širi svoje vojne aktivnosti

I. Stanojević

24. 12. 2023. u 17:37

PREMIJER Izraela Benjamin Netanijahu odbacio je, tokom jučerašnje sednice izraelske vlade, izveštaje u kojima se navodi da su SAD ubedile Izrael da ne širi svoje vojne aktivnosti. "Video sam lažne izveštaje da nas SAD sprečavaju u operativnim operacijama u regionu. To nije tačno. Izrael je suverena nacija. Naše vojne odluke su zasnovane na našim sopstvenim proračunima, ali o tome neću da govorim detaljno", poručio je Netanijahu.

ИЗРАЕЛ ЈЕ СУВЕРЕНА НАЦИЈА : Нетанијаху одбацио наводе да је САД убедио његову земљу да не шири своје војне активности

Tanjug

"Volstrit džurnal" je objavio minulog vikenda da je "predsednik SAD Džozef Bajden ubedio Netanijahua da ne napada militantnu grupu Hezbolah u Libanu, iz zabrinutosti da će to izazvati napad na Izrael, sličan Hamasovom napadu 7. oktobra na jug Izraela". Netanijahu je juče insistirao na tome da akcije Izraela nisu diktirane spoljnim pritiscima.

- Odluka o tome kako da upotrebimo naše snage je nezavisna odluka Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i nikoga drugog - rekao je Netanijahu.

U saopštenju IDF, navodi se da su vazduhoplovne, mornaričke i kopnene snage Izraela pogodile oko 200 ciljeva u Pojasu Gaze, a da se "žestoke borbe" nastavljaju. Osam pripadnika IDF poginulo u poslednja 24 sata u borbama u Pojasu, čime su ukupni izraelski vojni gubici od početka kopnene ofanzive, 20. oktobra, povećani na 154 pripadnika IDF.

Ministarstvo zdravlja u Gazi potvrdilo je da je za 24 sata u Gazi ubijeno najmanje 166 Palestinaca, a 384 osobe su povređene. Navodi se da su, po najnovijim podacima, ukupno 20.424 Palestinca poginula od početka sukoba sa Izraelom 7. oktobra, a povređeno je 54.036.

Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi poručio je da je humanitarni prekid vatre jedini način da se osigura da pomoć stigne do civila u Pojasu Gaze.

- Da bi pomoć dospela da ljudi kojima je potrebna, da bi taoci bili oslobođeni i kako bi se izbeglo još raseljavanja i razarajućih gubitaka ljudskih života, jedini put napred je humanitarni prekid vatre u Gazi - napisao je Grandi na društvenoj mreži "Iks". - Rat u Gazi prkosi logici i ljudskosti i najavljuje budućnost sa više mržnje, a manje mira.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je, protekle nedelje, da "glad pustoši Gazu, zbog čega se očekuje da će to povećati broj obolelih širom enklave, kao i dovesti do novih žrtava". U izveštaju UN navodi se da se cela populacija Pojasa Gaze od oko 2,3 miliona stanovnika, suočava sa velikom gladi "koja se dramatično povećava iz dana u dan".

Pametna raketa iz Teherana

IRANSKA mornarica, juče je u svoj arsenal oružja dodala sofisticirane krstareće rakete domaće proizvodnje, javila je iranska državna televizija. Krstareće rakete "taleieh" i "nasir", stigle su u pomorsku bazu u blizini Indijskog okeana, u južnoj iranskoj luci Konarak, oko 1.400 kilometara jugoistočno od glavnog grada Teherana. Komandant mornarice admiral Šahram Irani, tvrdi da je "taleieh" "pametna raketa" sa dometom većim od 1.000 kilometara, sposobna da promeni mete tokom leta. "Nasir" ima domet od 100 kilometara i može se instalirati na ratne brodove. Dok Izrael u Pojasu Gaze vodi rat protiv Hamasa koji Iran podržava, Teheran poručuje da ima zalihe projektila dometa do 2.000 kilometara, sposobnih da dosegnu "njegovog najvećeg neprijatelja Izrael i američke baze u regionu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić