DRAMATIČNO UPOZORENJE BORELJA EVROPSKOJ UNIJI: Budite spremni na dugoročni sukob visokog intenziteta protiv Moskve

Novosti online

20. 12. 2023. u 14:29

EVROPSKA unija može biti nepovratno oštećena ako Rusija pobedi u Ukrajini, a tragedija u Pojasu Gaze će se nastaviti, izjavio je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ БОРЕЉА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Будите спремни на дугорочни сукоб високог интензитета против Москве

Foto AP

On je dodao da je upozorio članice Evropske unije da je Rusija strateška pretnja po Evropu i da budu spremne za „dugoročni sukob visokog intenziteta protiv Moskve“. On je dodao da je Evropa u opasnosti.

- Ako dozvolimo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da pobedi u Ukrajini i ako dozvolimo da se trenutna tragedija u Gazi nastavi, evropski projekat može biti nepovratno oštećen. Hajde da zasučemo rukave da bismo to izbegli - napisao je on na društvenoj mreži „Iks“.

Rusija - strateška pretnja po Evropu

Međutim, Borelj se u govoru na forumu "Sommet Grand Continent" požalio da ne vide sve članice EU u Rusiji stratešku pretnju, uprkos njegovim naporima da ih u to ubedi.

Prema njegovim rečima, on pokušava da uveri takve zemlje da bi „pobeda Rusije predstavljala izuzetno ozbiljnu opasnost po EU“ i pozvao ih je da budu spremne za „dugoročni sukob visokog intenziteta protiv Rusije“.

Šef evropske diplomatije je, pored toga, priznao da je EU u celini pružila mnogo veću pomoć Ukrajini, nego Sjedinjene Američke Države, iako je sada pod znakom pitanja da li će se takva pomoć nastaviti.

Đozep Borelj / Foto EPA

- Da li će se nastaviti jedinstvo EU po ovom pitanju, hoće li SAD nastaviti da pomažu pod novim predsednikom i čak pre njegovog izbora... na ova pitanja je neophodno odgovoriti. Mi u Evropi moramo da se odazovemo i, po mom mišljenju, moramo aktivno stati na stranu Ukrajine, treba raditi više i brže, jer Rusija za EU predstavlja stratešku pretnju - poručio je Borelj.

Borelj je priznao i da je EU u svojoj težnji da se oslobodi „energetske zavisnosti od Rusije“ zamenila jednu zavisnost drugom i za to je platila ekonomsku cenu.

EU - magnet za države

Diplomata je još uporedio Evropsku uniju sa magnetom „kome svi žele da se pridruže“.

- Na dnevnom redu je i proširenje EU jer je unija svojevrstan magnet koji privlači države i narode. Možemo da diskutujemo koliko je to dobro ili nije za Evropljane, ali to je činjenica: svako želi da postane član EU - ocenio je šef evropske diplomatije.

U vezi sa tim, on je zaključio da su neophodne unutrašnje reforme EU.

Ranije je Borelj izjavio da je Evropska unija poput biljojeda u svetu predatora i politike sile, koja je zbog sukoba u Ukrajini bila prinuđena da se probudi nakon što je bila uspavana po pitanju odbrane.

Takođe, pre toga, šef evropske diplomatije Evropu je uporedio sa „rajskom baštom“, dok ostatak sveta smatra „džunglom“.

To je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin prokomentarisao rečima: „Hteo bih da otvorim oči šefu evropske diplomatije: fizički i duhovno zdravom čoveku je, zapravo, neprijatno, a povremeno i čak zastrašujuće da dođe u Evropu – toliko se raznih izopačenosti tamo iznedrilo“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!