RAT U UKRAJINI: Moldavija napušta ZND do kraja iduće godine; Duncova, antiratni kandidat na izborima protiv Putina

Novosti online

20. 12. 2023. u 07:32 >> 00:58

RAT u Ukrajini - 665. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Молдавија напушта ЗНД до краја идуће године; Дунцова, антиратни кандидат на изборима против Путина

Foto EPA

Blinken: SAD postigle uspeh u privlačenju investicija u Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su SAD postigle "pravi uspeh” u dinamici privlačenja stranih investicija u Ukrajinu, kao i privatnog sektora, što pozitivno utiče na razvoj privrede.

Blinken je to istakao na konferenciji za novinare na kraju godine, prenosi dopisnik Ukrinforma.

Naglasio je značaj produbljivanja demokratskih reformi u Ukrajini i borbe protiv korupcije, što je neophodno za priliv investicija, kao i da Ukrajina, kako je rekao, bude jaka demokratska država.

(Ukrinform)

 

Kijev raspisao poternicu za ruskim oligarhom Fridmanom

Služba bezbednosti Ukrajine raspisala je poternicu za ruskim milijarderom Mihailom Fridmanom.

Optužnica ga tereti da je finansirao nasilne promene, rušenja ustavnog sistema i preuzimanje državne vlasti, promene državne granice Ukrajine.

Služba bezbednosti navodi i da je organizovao prikupljanje materijalno-tehničke pomoći za ruske trupe koje se bore u Ukrajini.

Navedeni datum nestanka Fridmana je 10. oktobar ove  godine.

(Unian)

 

Moldavija napušta ZND do kraja iduće godine

Moldavija planira da napusti Zajednicu nezavisnih država, trgovinsko i političko telo koje je povezano sa Rusijom, do kraja iduće godine, najavila je šefica parlamentarnog odbora za spoljnu politiku Doina German za moldavsku televiziju Ekskluziv-TV.

- Postavili smo cilj da sve završimo do kraja 2024. godine - rekla je Germanova, prenosi Rojters.

Saopštenje je usledilo nakon postepenog smanjenja učešća Moldavije u bloku otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Kišinjev podržava Kijev.

Duncova, antiratni kandidat na izborima protiv Putina

Bivša TV novinarka Jekaterina Duncova najavila je da će se kandidovati na predsedničkim izborima u Rusiji u martu na kojima se očekuje da će Vladimir Putin pobediti ubedljivo.

Duncova je pozvala je prošlog meseca u intervjuu za Rojters na okončanje sukoba u Ukrajini i oslobađanje političkih zatvorenika, uključujući opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

SAD: Kolacija za ograničenje cene ruske nafte pooštrava pravila

Koalicija predvođena SAD koja nameće ograničenje cena ruske nafte na moru najavila je promene u svom režimu usklađenosti.

Ministarstvo finansija saopštilo da će otežati ruskim izvoznicima da zaobiđu gornju granicu.

Takođe, to Ministarstvo je uvelo nove sankcije menadžeru broda u vlasništvu ruske vlade i tri trgovca naftom koji su uključeni u trgovinu ruskom naftom.

Grupa sedam (G7) industrijalizovanih zemalja je prošle godine nametnula granicu cene od 60 dolara po barelu na isporuke ruske nafte kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Više od 65 odsto Ukrajinaca bi podržalo dalju mobilizaciju

Predlog ukrajinske vojske da se regrutuje još pola miliona civila izazvao je pomešana osećanja u Kijevu.

Mnogi ljudi kažu da je potrebno više vojnika za borbu protiv Rusije, ali neki sugerišu da je besmisleno ako ne dobiju više oružja.

Predsednik Volodimir Zelenski najavio je predlog vojske u utorak, ali je rekao da još nije odlučio da li će ga podržati.

Anton Hrušecki, izvršni direktor Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju, rekao je da podaci zatvorenog glasanja pokazuju da bi više od 65 odsto Ukrajinaca podržalo značajnu dalju mobilizaciju.

Putin naredio zaplenu udela firmi OMV i Vinteršel Dea u projektima na Arktiku

Predsednik Rusije Vladimir Putin je dekretima naredio oduzimanje udela austrijske firme OMV i nemačke kompanije Vinteršel Dea u zajedničkim projektima na Arktiku.

Ukupna vrednost ovih udela koji će se preneti na novostvorene ruske kompanije se procenjuje na nekoliko milijardi dolara.

U dekretima se navodi da je ova zaplena neophodna zbog zaštite nacionalnih interesa Rusije usled "nezakonitih i neprijateljskih aktivnosti Zapada" vezanih za rusku imovinu.

Tas: Ruski sud kaznio Gugl sa 50,8 miliona dolara zbog lažnih informacija o ratu u Ukrajini

Ruski sud kaznio je kompaniju Alfabet (najpoznatiju po tome što poseduje Gugl) kaznom od 4,6 milijardi rubalja (50,84 miliona dolara) jer nije obrisala tzv. lažne informacije o sukobu u Ukrajini, prenosi Tas.

Rusija je više puta bila u zavadi sa stranim tehnološkim kompanijama zbog sadržaja i cenzure, a to se intenziviralo nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022, navodi Rotjers.

Kijev: Ukrajina će proizvesti više od milion jurišnih i izviđačkih dronova

Kijev planira da proizvede milion izviđačkih i jurišnih dronova, kao i više od 11.000 dronova srednjeg i dugog dometa sledeće godine, rekao je ukrajinski ministar za strateške industrije Aleksandar Kamišini.

Taj broj uključuje najmanje 1.000 dronova sa dometom većim od 1.000 kilometara.

Kremlj: Nema osnova za pregovore sa Ukrajinom

Portparol Kremlja Dmitri Peskov poručio je još jednom da nema osnova za razgovore između Rusije i Ukrajine, jer nijedan od preduslova za to nije ispunjen.

Naveo je da se Ukrajina povukla iz pregovaračkog procesa 2022. "na insistiranje Britanije“ i "zabranila” pregovore sa Rusijom.

Kijev poručuje da osnova za mir mora da bude povlačenje Rusije sa svih teritorija koje je zaposela od 24. februara prošle godine.

Evropski sud odbacio žalbu Romana Abramoviča

Evropski sud je odbacio žalbu ruskog milijardera Romana Abramoviča i potvrdio sankcije koje mu je Brisel uveo zbog rata u Ukrajini.

Nakon što je predsednik RF Vladimir Putin naredio ruskim trupama da uđu u Ukrajinu u februaru 2022, EU je uvela sankcije ruskim zvaničnicima i brojnim biznismenima poput Abramoviča, zamrznuviši stotine milijardi dolara ruske imovine.

Abramovič, koji takođe ima izraelsko državljanstvo i bivši je vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, postao je jedan od najmoćnijih biznismena nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Forbs procenjuje njegovu neto vrednost na 9,2 milijarde dolara.

Ukrajina: Odbijeni ruski napadi dronovima na Kijev

Ukrajina je saopštila da je osujetila napad dronovima na Kijev, što je peti vazdušni napad na ukrajinsku prestonicu ovog meseca.

Ukrajinske oružane snage saopštile su da je PVO uništila sve dronove na prilazu glavnom gradu.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane uništili 18 od 19 dronova lansiranih na Kijev, Odesu, Herson i druge regione Ukrajine.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je takođe saopštilo da je Rusija napala Harkovsku oblast na istoku sa dva projektila zemlja-vazduh, ali da u napadu nije bilo žrtava.

Rusija pokrenula novi vazdušni napad

Rusija je sinoć pokrenula novi vazdušni napad na Kijevsku oblast, saopštila je ukrajinska vojska, a mediji prenose da su otkriveni ruski dronovi kamikaze.

Ukrajinska vojska je pretrpela poraz tokom kontraofanzive jer je unapred otkriven pravac glavnog napada, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Zelenski je dodao da neće iznositi detalje odbrambenih i ofanzivnih akcija ukrajinskih Oružanih snaga za sledeću godinu.

Kijev: Ubijeno 349.190 Rusa

Rusija je izgubila 349.190 vojnika u Ukrajini od početka svoje potpune invazije 24. februara 2022. godine, izvestio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine 20. decembra. Ovaj broj uključuje 890 žrtava koje su ruske snage pretrpele samo tokom proteklog dana.

Prema izveštaju, Rusija je takođe izgubila 5.814 tenkova, 10.794 oklopna borbena vozila, 10.871 vozilo i rezervoare za gorivo, 8.206 artiljerijskih sistema, 928 višecevnih raketnih sistema, 611 sistema protivvazdušne odbrane, 324 aviona, 326 helikoptera, helikoptera316, i čamci, i jedna podmornica.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

Ruske snage su u protekla 24 časa odbile pet napada ukrajinskih jurišnih grupa na kupjanskom pravcu. Gubici ukrajinske vojske iznose do 40 vojnika, dva borbena vozila pešadije, dva kamioneta i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;

Na donjeckom pravcu gubici ukrajinskih snaga iznose do 250 vojnika, tenk i tri automobila. Odbijen je napad jurišnih snaga ukrajinske vojske kod naselja Šumi u DNR;

Na krasnolimanskom pravcu odbijena su dva napada ukrajinskih snaga, a poginulo je i ranjeno do 180 ukrajinskih vojnika. Uništena su dva oklopna vozila, tri automobila i haubica D-20;

Od početka specijalne operacije ruske snage uništile su više od 16.500 automobila ukrajinske vojske;

Na južnodonjeckom pravcu, ruske snage pogodile su ljudstvo dve ukrajinske brigade u DNR.

Gubici ukrajinskih snaga iznose do 110 vojnika, a uništena su dva kamioneta i dva samohodna artiljerijska oruđa „akacija“;

Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski helikopter Mi-24 u DNR, 32 ukrajinska drona i presrela pet raketa „hajmars“;

Na zaporoškom pravcu uništeno je ljudstvo ukrajinskih snaga kod naselja Verbovo i Rabotino. Ubijeno je ili ranjeno do 70 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva oklopna vozila, četiri automobila, dve haubice D-20 i haubica D-30;

Na hersonskom pravcu gubici ukrajinskih snaga iznose do 75 vojnika. Uništena su dva automobila, dve haubice „msta B“, artiljerijsko oruđe „hijacint B“ i samohodna haubica „gvozdika“ ukrajinskih snaga.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 553 aviona, 260 helikoptera, 9.899 bespilotnih letelica, 442 protivvazdušna raketna sistema, 14.202 tenka i drugih oklopnih vozila, 1.189 vozila za raketne sisteme, 7.416 topova i minobacača poljske artiljerije, kao i 16.502 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Kremlj o pregovorima sa Kijevom

Kremlj smatra da tema pregovora Rusije i Ukrajine trenutno nije relevantna jer nema osnova za takve razgovore, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov i odbacio kao apsurdne pokušaje da se pronađe "formula mira" za Ukrajinu bez učešća Rusije.

Ukrajinci se spremaju na "novi Božić"

Ukrajinci se spremaju da proslave svoj prvi Božic po novom kalendaru. To predstavlja još jedan korak ka brisanju svih tragova ruskog uticaja na tu zemlju, preneo je Rojters. Vecina Ukrajinaca su pravoslavni hrišcani, a crkva u Ukrajini je pristala da ne slavi Božić po Julijanskom kalendaru, koji se do sada slavio 7. januara.

Napad Moskve u februaru 2022. okupio je naciju u odbrani i podstakao mnoge Ukrajince da odbace ruski jezik i kulturu i druge istorijske veze sa Rusijom, navela je agencija.

- Sve što je bilo vezano za Rusiju i sve što je Rusija radila kao i mi, izazvalo je gađenje među ljudima - rekao je Mihail Omeljan, pravoslavni sveštenik u Kijevu.

Ukrajina je, takođe, nagovestila svoj interes za pridruživanje Evropskoj uniji, a mnogi vide članstvo kao ključnu afirmaciju da je Ukrajini mesto u Evropi.

Ukrajini stigli novi PVO sistemi, ni Nemci ih nisu videli

Nemački proizvođač naoružanja, municije i vozila "Rheinmetall" isporučio je Ukrajini dva nova sistema protivvazduhoplovne odbrane kratkog dometa koji još nisu uvedeni u naoružanje nemačke vojske (Bundesvera) niti ni drugih zemalja, kako bi ih testirao u realnim borbenim uslovima, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.


Sistemi "Skynex", zasnovan na automatskom protivavionskom topu švajcarskog proizvođača Oerlikon MK3 kalibra 35 mm i Skyranger kalibra 30mm, pokazuju snimci objavljeni na internetu, već su upotrebljeni u odbrani vojnih ciljeva u blizini Kijeva od napada ruskih bespilotnih letelica

Bombardovan Herson

Najmanje devet osoba je ranjeno u bombardovanju Hersona na jugu Ukrajine, a Rusi su bespilotnim letelicama gađali noćas glavni grad Kijev, kao i Harkov na zapadu zemlje, saopštile su lokalne vlasti.

U bombardovanju Hersona povređeno je devet osoba, među kojima četvoro dece, naveo je na Telegramu gradonačelnik Roman Mročko.

Na sajtu Zelenskog osvanula peticija o mobilizaciji

Na sajtu kancelarije predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog registrovana je još jedna peticija koja poziva na mobilizaciju ukrajinskih poslanika i zvaničnika.

- Postoje rupe u zakonu koje dovode do nejednakih uslova mobilizacije. Konkretno, narodni poslanici Ukrajine, koji su vojni obveznici i rezervisti u periodu mobilizacije i ratnog stanje za državne organe, drugi državni organi, lokalne samouprave, ne podležu mobilizaciji - navodi se u tekstu peticije.

Prema mišljenju autora peticije, time se narušava jednakost pred ustavnim obavezama svih građana Ukrajine. Dokument je registrovan 19. decembra, a za njegovo razmatranje biće potrebno 25 hiljada.

Akcija u Hersonskoj oblasti

Ruski padobranci iz grupe trupa „Dnjepar“ uništili su jurišnim dronovima dva pikapa i tri vojnika Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo je dodalo i da su odredi „lanceta“ vazdušno-desantnih jedinica ruske vojske na hersonskom pravcu uništili dve kamuflirane radarske stanice Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra.

"Šta ako Putin pobedi?"

Zastoj pomoći iz SAD i Evrope navodi ukrajinske saveznike da razmišljaju o nečemu što su odbijali da zamisle od najranijih dana ruske invazije: da bi Vladimir Putin mogao da pobedi.

Sa više od 110 milijardi dolara pomoći zaglavljenih u političkim sporovima u Vašingtonu i Briselu, sve je upitnije koliko dugo će Kijev moći da zadržava ruske snage i brani ukrajinske gradove, elektrane i luke od raketnih napada.

Više o tome čitajte OVDE.

Eksplozije u Kijevu

Eksplozije su odjeknule kasno sinoć u predgrađu Kijeva, preneli su mediji. Dejstvovao je sistem PVO, saopštila je gradska vojna administracija Kijeva na svom Telegram kanalu.

Drugi detalji nisu navedeni.

Rusija pokrenula vazdušni napad na Kijev

Rusija je sinoć pokrenula novi vazdušni napad na Kijev, a ukrajinska protivvazdušna odbrana odbija napade, saopštila je večeras vojna uprava Kijevske oblasti.


Vojna uprava je pozvala stanovnike da ostanu u skloništima, preneo je Rojters.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)