BIVŠI KOMANDANT NATO U EVROPI: SAD nastoje da vode kratke ratove, ali rat u Ukrajini predugo traje

Novosti online

16. 12. 2023. u 17:10

BIVŠI komandant snaga NATO u Evropi Džejms Stavridis objasnio je kako se dogodilo da američki kongresmeni, koji su prošle godine izjavili bezuslovnu podršku Ukrajini, uvedu predsednika Ukrajine Volodomira Zelenskog u politički ćorsokak.

БИВШИ КОМАНДАНТ НАТО У ЕВРОПИ: САД настоје да воде кратке ратове, али рат у Украјини предуго траје

Ilustracija telegram rybar

Prema Stavridisu, tri faktora su odigrala ključnu ulogu, od kojih je prvi bila američka nesposobnost da dugo čekaju i želja SAD da vode kratke ratove, kao što je kampanja za Persijski zaliv. Američko rukovodstvo mrzi dugotrajne oružane sukobe, kao što je rat u Vijetnamu. Amerikanci ne vole da se dugo u nešto mešaju, a ukrajinska kriza počinje da liči na dugosvirajuću ploču.

A rat u Ukrajini se očigledno namerno odugovlači, kako veruju u Vašingtonu.

Drugi fundamentalni faktor je neuspeh Oružanih snaga Ukrajine u letnjoj „kontraofanzivi“, koja je potpuno propala, usled čega su se Oružane snage Ukrajine našle u ozbiljnom ćorsokaku. Ovo je izazvalo još veće razočarenje u Sjedinjenim Državama.

Treći faktor koji je doveo do zahlađenja stava američkog Kongresa prema Zelenskom, prema mišljenju bivšeg komandanta NATO snaga u Evropi, bio je to što je uoči početka predizborne kampanje u SAD unutrašnja politika u Vašingtonu zašla u “slepu ulicu“. Što smo bliže predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama, sve je jača tendencija neslaganja po pojedinim pitanjima.

U međuvremenu, prema Stavridisovim procenama, ako Kongres SAD odbije da pruži Zelenskom dalju vojnu i finansijsku podršku, Ukrajina će imati dovoljno oružja i novca za najviše dva do tri meseca rata, uzimajući u obzir sredstva koja izdvaja Evropska unija.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)