RAT U IZRAELU: IDF zakopao žive ljude u bolnici u Gazi? Hamas traži kraj rata pa puštanje talaca; Netanjahu - Rat do istrebljenja (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

16. 12. 2023. u 07:27 >> 01:32

RAT u Izraelu - 71. dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: ИДФ закопао живе људе у болници у Гази? Хамас тражи крај рата па пуштање талаца; Нетанјаху - Рат до истребљења (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Nastavljene beorbe u Gazi: IDF izvodi artiljerijske i vazdušne udare, Hamas gerilske napade (MAPA)

Borbe niskog intenziteta se nastavljaju u pojasu Gaze. Jedinice IDF nikada nisu mogle da napreduju dalje od svojih trenutnih položaja, pa su se koncentrisale na pokretanje više artiljerijskih i vazdušnih udara. Palestinske frakcije odgovaraju polugerilskim napadima u ruševinama i tunelima.

Ilustracija telegram rybar

Napetost na libansko-izraelskoj granici ne jenjava. Hezbolah je izveo oko sedam udara na različite ciljeve Izraelskih odbrambenih snaga, a južni regioni Libana su podložni uzvratnim napadima. Nema izveštaja o žrtvama ili mrtvima.

U Crvenom moru, kao rezultat delovanja jemenskih Huta, sve ide ka značajnom ograničenju plovidbe. Četiri velike kompanije odmah su najavile obustavu transporta tereta u regionalnim vodama. Očekuje se da će Egipat pretrpeti najveće ekonomske gubitke.

 

Zaseda ratni kabinet

Ratni kabinet se sastaje u vojnoj bazi Kirja u Tel Avivu kako bi razgovarao o tekućim borbama u Gazi protiv Hamasa. Takođe se očekuje da će kabinet razmotriti napore da se postigne još jedan dogovor za oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Foto Tanjug/AP

 

IDF zakopao žive ljude u bolnici u Gazi?

Palestinska ministarka zdravlja Mai Al Kaila pozvala je na međunarodnu istragu zbog izveštaja da su izraelske snage zakopale Palestince žive u dvorištu bolnice Kamal Advan tokom kopnene ofenzive u severnom delu Gaze.

Foto: Tanjug/AP

Ona je navela da informacije i svedočanstva očevidaca, medicinskih timova i medija pokazuju da su izraelske trupe zakopale žive Palestince u dvorištu bolnice.

 

Poginuo saradnik francuskog MSP u Gazi

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je jedan zaposlen u tom ministarstvu izgubio život od posledica ranjavanja nakon izraelskog bombardovanja Rafe.

Zaposleni, koji nije imenovan, radio je za Francusku od 2002, saopšteno je u subotu uveče iz Ke D'Orseja, prenela je televizija BFM.

Deo njegove porodice iskoristio je priliku da se evakuiše na početku rata i napustio Gazu.

Foto: Tanjug/AP

-Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova je u kontaktu sa porodicom našeg kolege u Francuskoj. Izražava mu saučešće. Večeras svi tugujemo za njim i posebno mislimo na njegove kolege u Generalnom konzulatu Francuske u Jerusalimu, navedeno je u saopštenju.

Francuska je osudila izraelsko bombardovanje "stambene zgrade u kome je poginulo još civila".

Ke D'Orsej u saopštenju zahteva "da izraelske vlasti rasvetle okolnosti ovog bombardovanja, što pre".

 

Hezbolah objavio snimke napada na bazu IDF (VIDEO)

Hezbolahovo medijsko krilo objavilo je snimak uništavanja vojne baze Matat, koja se nalazi u blizini istoimenog naselja. Koordinate: 33.043612, 35.362019

Inače, na konstrukciji su uočljivi tragovi razaranja od prethodnih napada. Od kada je eskalacija počela 7. oktobra, objekat je najmanje osam puta napadnut raznim sredstvima.

 

Hamas traži kraj rata pa puštanje talaca

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je večeras da neće pristati na još jedan dogovor o oslobađanju talaca koje drži u Gazi ako ne prestane izraelska agresija na Pojas Gaze.

 

Netanjahu: Rat se nastavlja do uništenja Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je tragična smrt trojice talaca, koje su greškom ubili pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u petak, slomila srce nacije i poručio da će se kopnena operacija IDF nastaviti sve dok Hamas ne bude uništen.

Hamas objavio snimak napada na izraelske snage u severnoj Gazi

Jedan izraelski vojnik je ubijen na izolovanom stražarskom mestu, a oružje koje se tu nalazilo je zaplenjeno od strane pripadnika Hamasa, koji su se bez gubitaka povukli.

Huti uz posredovanje Omana vode pregovore o svojim operacijama u Crvenom moru

Jemenski pobunjenici Huti počeli su pregovore sa međunarodnim stranama uz posredstvo Omana o svojim operacijama u Crvenom i Arapskom moru, saopštio je portparol Huta Mohamed Abdel-Salam.

Huti će nastaviti da gađaju izraelske brodove ili brodove koji plove ka Izraelu dok se agresija i opsada Gaze ne okončaju, rekao je Abdel-Salam, prenosi Rojters.

Ranije danas, Holandija je objavila da njeni teretni brodovi, za sada, neće ploviti Crvenim morem zbog rizika od napada Huta, preneo je Tanjug.

IDF i Šin Bet: Zarobljeno 90 terorističkih operativaca u bolnici na severu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) i bezbednosna agencija Šin Bet saopštile su danas da su tokom poslednjih nekoliko dana izraelske snage zarobile oko 90 terorističkih operativaca u bolnici Kamal Advan na severu Gaze i zaplenile brojno oružje.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su neki od zarobljenih u bolnici, koja je navodno služila kao baza Hamasa, učestvovali u masakru 7. oktobra na jugu Izraela, preneo je Tajms of Izrael.

Pripadnici 460. oklopne brigade i komandosa mornaričke jedinice Šajet 13 izvršili su raciju u bolnici, locirajući oružje, uključujući jurišne puške, RPG, eksplozivne naprave i vojnu opremu koja pripada Hamasovim operativcima, saopštile su IDF, preneo je Tanjug.

Kako se dodaje, agenti Šin Beta i islednici Jedinice 504 Vojnoobaveštajne uprave ispitivali zaposlene u bolnici, koji su priznali da je oružje bilo sakriveno u inkubatorima u porodilištu.

Sukobi izraelske vojske i Hamasa

Snimci koje je objavila vojska Izraela prikazuje ulične borbe i borbe oko tunela, kao i zasedu u koju su upale izraelske snage.

Halevi o ubistvu talaca

U prvom obraćanju nakon što su vojnici IDF-a ubili tri izraelska taoca u pojasu Gaze, načelnik Generalštaba general-potpukovnik Herci Halevi rekao je da on snosi odgovornost i da će biti učinjeno „sve da se takvi slučajevi ne ponove u nastavku borbi”

„Tri taoca koja su preživela sedamdeset paklenih dana, krenula su ka vojnicima IDF i poginula su od vatre naših snaga. Ne postoji ništa što IDF vojnici i njihovi komandanti u Pojasu Gaze žele više od spasavanja živih talaca“, kaže on.

„Nismo uspeli u ovom slučaju. Osećamo duboku tugu porodica zbog smrti talaca“, rekao je Halevi

Porodice talaca traže novi sporazum o oslobađanju

Porodice izraelskih talaca pozvale su vladu u Tel Avivu da pokrene novi sporazum za oslobađanje njihovih najmilijih nakon što su trojicu talaca greškom ubili vojnici u Gazi.

Izraelska vojska nastavlja da izvodi vazdušne napade na ciljeve Hezbolaha u Libanu

Očekuje se sastanak izraelskog ratnog kabineta

Očekuje se da će se izraelski ratni kabinet sastati kasnije večeras kako bi razgovarali o obnovljenim naporima da se postigne dogovor o oslobađanju talaca, javljaju izraelski mediji.

Šef Mosada David Barnea sinoć se sastao sa katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem u pokušaju da započne pregovore, prenosi Tajms of Izrael.

Mediji: Izrael i Katar će pokušati da obnove pregovore o oslobađanju talaca

Izraelski i katarski zvaničnici susrešće se danas u Norveškoj kako bi pokušali da obnove razgovore o oslobađanju talaca u Gazi, a da zauzvrat dođe do prekida vatre i oslobađanja palestinskih zatvorenika iz Izraela, objavio je danas njujorški Vol Strit džornal.

Katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman al Tani susrešće se u Oslu sa Davidom Barneom, direktorom izraelske obaveštajne službe Mosad, preneo je Rojters.

Barnea bi trebalo da se susretne i sa egipatskim zvaničnicima.

Tokom sedmodnevnog primirja krajem novembra, Hamas je oslobodio više od 100 žena, dece i stranaca, a zauzvrat je pušteno 240 žena i tinejdžera iz palestinskih zatvora.

Ubijeni izraelski taoci nosili belu zastavu

Tri izraelska taoca koje su izraelske odbrambene snage (IDF) greškom ubile u Gazi, nosila su belu zastavu, pokazala je preliminarna istraga incidenta, rekao je vojni zvaničnik.

On je dodao da se incident dogodio u oblasti gde borci Hamasa "deluju u civilnoj odeći u sklopu taktike zavaravanja", preneo je Rojters.

Zvaničnik je rekao da je na taoce pucano u skladu sa izraelskim pravilima o pravilima borbe.

Nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu nakon što je izraelska vojska priznala da je greškom ubila tri taoca u Pojasu Gaze.

Netanijahu je smrt tri taoca ocenio kao "nepodnošljivu tragediju" i dodao da "ceo Izrael tuguje zbog gubitka".

Snimci napada Hamasovih boraca na oklopna vozila izraelske vojske

 

Ubijeno 66 novinara u sukobu Izraela i Hamasa

Međunarodna federacija novinara (IFJ), Komitet za zaštitu novinara (CPJ) i Al Džazira objavili su zajedničku listu imena 66 nastradalih novinara u sukobu Izraela i Hamasa, od kojih su 59 Palestinci. Među poginulima se nalaze i tri libanska i četiri izraelska novinara, prenosi Al Džazira. Kamerman Al Džazire Samir Abudaka poslednji je među novinarima koji su ubijeni u izraelskim akcijama u Pojasu Gaze i sahranjen je danas u Kan Junisu, na jugu te enklave. Novinar te agencije, Vael Dadu, ranjen je u istom izraelskom napadu dronom koji je ubio Abudaku, i trenutno se nalazi u bolnici Naser u Gazi.

Foto IDF

Izraelska vojska pretresla škole u Gazi

Pripadnici izraelske 401. oklopne brigade i mornaričke jedinice Šajetet 13 izveli su racije u dve škole u naselju Rimal, u Gazi, gde su se, kako tvrde Izraelske odbrambene snage (IDF), krili operativci Hamasa.

Prema saopštenju IDF, izraelske trupe su ubile nekoliko boraca Hamasa u toj oblasti, dok su se operativci koji su se nalazili u školama predali izraelskoj vojsci. Trupe brigade Kirijati izvršile su pretrese nekoliko stanova u južnom gradu Kan Junis u Gazi, gde je pronađeno oružje i tuneli koje su navodno koristili borci Hamasa, saopštile su izraelske snage, prenosi Tajms of Izrael.

 

Foto Tanjug/AP

UN: Najsmrtonosnija godina za Palestince od 2005.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) saopštila je da je ova godina najsmrtonosnija za Palestince na Zapadnoj Obali od 2005, kada je ta agencija UN počela da vodi evidenciju. Ukupno 477 Palestinaca ubijeno je na Zapadnoj Obali i u Istočnom Jerusalimu od 1. januara, a više od polovine tog broja nastradalo je od početka rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze 7. oktobra, saopštava OCHA.

U saopštenju OCHA naglašeno je da se dve trećine ubistava dogodilo tokom "hapšenja i pretresa" i drugih operacija koje su izvele izraelske snage.

Od 278 Palestinaca na Zapadnoj Obali i Istočnom Jerusalimu od 7. oktobra, među kojima je 70-oro dece, 268 je ubijeno od strane izraelske vojske, osam od strane izraelskih doseljenika, dok za dvoje nije utvrđeno, prenosi CNN. Primećen je porast nasilja izraelskih doseljenika prema Palestincima na Zapadnoj obali, gde je od početka sukoba Izraela i Hamasa, broj mesečnih incidenata porastao na 35, u poređenju s prosekom od 21 u periodu između 1. januara i 6. oktobra ove godine.

CNN tvrdi da je njihov tim uočio kako doseljenici i izraelska vojska rade zajedno na stvaranju "kulture straha" među palestinskim stanovništvom, uprkos pozivu predsednika SAD Džozefa Bajdena na Izrael na sankcioniše "doseljenike ekstremiste". Pored incidenata, Izrael je pojačao bezbednosne mere i ograničio slobodu kretanja Palestincima na Zapadnoj Obali.

Foto Tanjug/AP

Izraleci otvaraju istragu o ubistvu nenaoružanih Palestinaca

Izraelske vlasti su saopštile da otvaraju vojnopolicijsku istragu o ubistvu dvojice Palestinaca na Zapadnoj obali, nakon što je drupa za zaštitu ljudskih prava B’Tselem optužila je izraelsku vojsku (IDF) za "nezakonita pogubljenja" - prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Grupa B’Tselem je objavila video-zapis na kojima se vidi kako izraelski vojnici ubijaju dvojicu nenaoružanih muškaraca tokom racije u izbegličkom kampu Fara, na severu Zapadne obale. Video-snimci sigurnosnih kamera do kojih je došao prikazuju dva izraelska vojna vozila koja jure grupu Palestinaca u izbegličkom kampu i ubijaju jednog muškarca koji je držao crveni kanister, kasnije identifikovanog kao 25-godišnji Rami Džundob.

Prekid komunikacije otežava isporuku pomoći i akcije spasavanja

Nastavak prekida komunikacije, koji je odsekao internet i telefonske veze, pogoršao je situaciju u Pojasu Gaze, i ometa isporuke pomoći i operacije spasavanja. Prekid se dogodio u četvrtak, i UN su saopštile da je zbog otežane komunikacije nivo gladi u Gazi značajno porastao poslednjih dana, javlja AP.

- Prekid internet komunikacije i dalje traje, a prema našoj evidenciji ovo je najduži takav incident - rekao je Alp Toker, direktor grupe za pristup internetu NetBlocks.org.

 

 

Ubijeno najmanje 14 Palestinaca

Najmanje 14 Palestinaca, uglavnom žena i dece, poginulo je rano jutros u izraelskom vazdušnom napadu na Džabaliju na severu Pojasa Gaze, a devet je povređeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas. Zvaničnik Ministarstva zdravlja Munir al-Burš rekao je za Si-En-En (CNN) da ima još tela pod ruševinama i da stanovnici i ekipe civilne zaštite učestvuju u akciji spasavanja.

Al-Burš je iz poljske bolnice u Džabaliji rekao da su meta izraelskog napada bile dve kuće u kojima je bio veliki broj raseljenih Palestinaca.

 

Protesti u Tel Avivu zbog greškom ubijena tri taoca

Nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu nakon što je izraelska vojska priznala da je greškom ubila tri taoca u Pojasu Gaze, koje je držala palestinska militantna grupa Hamas. Okupljeni su nosili transparente i fotografije nekih od 130 talaca, za koje Izrael veruje da ih Hamas još uvek drži kao taoce u Pojasu Gaze, prenosi Gardijan.

Demonstranti su pozvali vladu Benjamina Netanjahua da osigura oslobađanje svih talaca koje drži Hamas.

Netanjahu je smrt tri taoca ocenio kao "nepodnošljivu tragediju" i dodao da "ceo Izrael tuguje zbog gubitka".

Blinken pozdravio podršku Nemačke pravu Izraela da se brani od Hamasa

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u telefonskom razgovoru sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok pozdravio podršku Nemačke pravu Izraela da obezbedi da Hamas više nikada ne ponovi napade od 7. oktobra, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se navodi da su Blinken i Berbok razgovarali u petak o hitnosti isporuke humanitarne pomoći za Pojas Gaze, zaštiti civila od napada i naporima da se spreči dalje širenje sukoba. Blinken je, takođe, naglasio da međunarodna zajednica ulaže napore da se zaustave napadi jemenskih Huta na komercijalne brodove koji plove u Crvenom moru i da se osigura pomorska bezbednost.

Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Pojas Gaze "gori od groblja za decu"

Portparol Unicefa Džejms Elder izjavio je da je Pojas Gaze "gori od groblja za decu" i upozorio da bi situacija mogla da se pogorša. Elder, koji se upravo vratio iz višenedeljne posete Pojasu Gaze, rekao je da mališani u toj palestinskoj enklavi žive u paklenim uslovima i upozorio na ozbiljne posledice po decu zbog nestašice hrane, vode i lekova, objavio je Si-En-En (CNN).

 

Jemenski Huti: Svaki neprijateljski potez protiv Jemena imaće strašne posledice

Svaki neprijateljski potez protiv Jemena imaće katastrofalne posledice, izjavio je član politbiroa pokreta Huti, Ansarulah, Ali al-Kahum.

Al-Kahum je rekao za televiziju Al Majadin da Huti neće odustati od podrške Palestincima bez obzira na pretnje SAD, Izraela ili Zapada i da će nastaviti operacije protiv Izraela.

Jemen je spreman da odgovori na bilo koje američke, izraelske ili zapadne neprijateljske poteze, istakao je Al-Kahum, preneo je Rojters.

Američka vojska je saopštila ranije u petak da su sa teritorije Jemena, koju kontrolišu Huti, pogođena dva broda koja su plovila pod liberijskom zastavom u moreuzu Bab al-Mandab u Crvenom moru.

Huti, pobunjenički šiitski pokret koji kontroliše veliki deo Jemena, izvršili su više napada na brodove u Crvenom moru i gađali dronovima i projektilima Izrael otkako je ta zemlja počela vojnu operaciju u Pojasu Gaze. Huti su najavili da će nastaviti napade sve dok Izrael ne obustavi ofanzivu u Pojasu Gaze.

Izraelske trupe greškom ubile tri taoca

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su njeni pripadnici tokom borbi na severu Pojasa Gaze greškom usmrtili tri izraelska taoca. Portparol IDF-a Danijel Hagari naveo je da su izraelske trupe u Šedžaji, predgrađu Gaze, tri izraelska taoca greškom identifikovale kao pretnju, na njih otvorile vatru i usmrtile ih, preneo je "Tajms of Izrael".

Hagari kaže da IDF snosi odgovornost za "tragični incident".

"Ovo je oblast u kojoj su vojnici naišli na mnoge teroriste, uključujući bombaše samoubice", dodaje on.

Portparol IDF-a naveo je kako vojska veruje da su "to troje pobegli iz zarobljeništva Hamasa ili da su ih pustili teroristi koji su ih držali zarobljene".

BONUS VIDEO:

"OTISAK" Arno Gujon u podkastu "Novosti" o srpskoj dijaspori i Kosmetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana