AMERIKA GUBI STRPLJENJE: Vašington neće tolerisati pretnje Hezbolaha na severu Izraela

Tanjug

15. 12. 2023. u 16:30

AMERIČKI savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven istakao je danas da Vašington neće tolerisati pretnje libanske militantne grupe Hezbolah na severu Izraela.

АМЕРИКА ГУБИ СТРПЉЕЊЕ: Вашингтон неће толерисати претње Хезболаха на северу Израела

Foto: Tanjug/AP

Saliven je razgovarao u Jerusalimu sa izraelskim zvaničnicima o nestabilnoj situaciji duž libansko-izraelske granice, gde Hezbolah napada izraelske vojne položaje nakon što je 7. oktobra počeo rat između Izraela i Hamasa, preneo je AP.

- Ta pretnja može se rešiti diplomatskim putem i ne zahteva pokretanje novog rata - rekao je američki zvaničnik i naglasio da takav potez "ne zahteva samo diplomatiju, već i odvraćanje".

Agencija napominje da je, tokom protekla dva meseca, Izrael evakuisao više od 20.000 svojih građana iz mesta duž granice sa Libanom, od kojih su neki istakli ne planiraju da se vrate kući sve dok su borci Hezbolaha raspoređeni na libanskoj strani granice.

Izrael i Hezbolah su ogorčeni neprijatelji, koji su vodili rat u leto 2006, u trajanju od 34 dana, nakon čega je hiljade vojnika mirovnih snaga UN-a i libanske armije raspoređeno je duž granice, navodi američki mediji.

AP dodaje je da je granica tokom tih godina bila uglavnom mirna, izuzev sporadičnih incidenata, ali se sve promenilo od početka rata između Izraela i Hamasa.

Izrael smatra tu šiitsku militantnu grupu, koju podržava Iran, svojom najozbiljnijom neposrednom pretnjom i procenjujuje da Hezbolah ima oko 150.000 raketa i projektila usmerenih ka Izraelu.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)