PATRIOT NAVODNO OBORIO RUSKI SU-24M: Letelica nestala iznad Crnog mora, poslati spasilački helokopteri

Novosti online

05. 12. 2023. u 22:13 >> 01:11

PREMA preliminarnim izveštajima, taktički frontalni bombarder Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Su-24M oboren je tokom borbenog naleta iznad Crnog mora.

ПАТРИОТ НАВОДНО ОБОРИО РУСКИ СУ-24М: Летелица нестала изнад Црног мора, послати спасилачки хелокоптери

Foto: Printskrin Youtube/ Minoboronы Rossii

Su-24M je navodno delovao pod okriljem ruskog lovca aviona Su-30SM. Prema ukrajinskim izveštajima, bombarder je oborio američki MIM-104 Patriot raketni PVO sistem zemlja-vazduh raspoređen u blizini Odese.

Odmah nakon pada, na teren je došao helikopter Mi-8 sa timom za traganje i spasavanje. Međutim, ruski izvori izvestili su da još uvek nema rezultata spasilačke operacije otkrivene nekoliko sati nakon napada.

U međuvremenu, stanovnici Odese prijavili su brojne eksplozije u regionu. Snage protivvazdušne odbrane bile su aktivne u regionu. U večernjim satima prijavljeni su udari ruskih bespilotnih letelica.

Takođe na društvenim mrežama su se pojavile i spekulacije o obaranju ukrajinskog MiG-29 i naglog povlačenja PVO baterije Patriot.

Foto Tanjug/AP

SU-24 UKRATKO

Su-24 (NATO kodng imena Fencer) je sovjetski (prvi let imao 1967 godine) mlazni bombarder sa krilima promenljive geometrije. Avion je trebalo da bude odgovor na američki F-111 i samim tim je konstruktivno sličan.

Su-24 može da radi u svim vremenskim uslovima, čak i noću. Dizajniran je kako bi nosio i taktičko nuklearno oružje.

Su-24 je najčešći borbeni avion ruskog ratnog vazduhoplovstva ali pored udarnih misija korišćenjem konvencionalnog ili nuklearnog naoružanja, Su-24M je prilagođen za probijanje kroz sistem protivvazdušne odbrane neprijatelja, u čiju svrhu avion nosi različite tipove protivradarskih projektila.

Aerodinamički izgled Su-24 je tradicionalan – to je jedrilica sa gornjim krilom i vertikalnim i horizontalnim repom. Krilo sa promenljivim zamahom je visoko mehanizovano, svaka konzola je opremljena uvlačivim trodelnim zakrilcima sa dva proreza sa deflektorima, četvorodelnim letvicama i dvodelnim spojlerima.

KARAKTERISTIKE AVIONA

Tip: bombarder

Posada: 2

Maksimalna brzina:

na minimalnoj nadmorskoj visini: 1320 km/h

na maksimalnoj nadmorskoj visini: 1600 km/h

Domet leta: 2850 km

Maks. visina leta: 11.500 m

Borbeni radijus: 560 km

Posebno treba istaći naoružanje Su-24, ako se u početku pretpostavljalo da će avion nositi samo nuklearne vođene rakete H-23 ili H-23M i protivlokacijske rakete H-78, kasnije je domet naoružanja proširen, pa uključuje rakete H-25MR/ML i rakete „Vazduh – radar“ H-58 sa opremom za gađanje „Fantasmagorija“, kao i rakete vazduh-zemlja H-29 i H-59.

Pored toga, za samoodbranu, jurišna letelica je opremljena šestocevnim 23-mm topom GŠ-6-23M sa brzinom paljbe do 10 hiljada metaka u minuti.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave