VELIKI PLANOVI AMERIČKE VOJSKE: SAD će sprovesti testiranje hipersoničnih raketa sa Australijom 2024. godine

Đ.G.

04. 12. 2023. u 16:00

MINISTARSTVO odbrane SAD planira da izvrši zajednička testiranja hipersoničnih raketa sa australijskom vojskom 2024. godine, rekla je podsekretarka odbrane za istraživanje i inženjering Hajdi Šju.

ВЕЛИКИ ПЛАНОВИ АМЕРИЧКЕ ВОЈСКЕ: САД ће спровести тестирање хиперсоничних ракета са Аустралијом 2024. године

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Već smo u procesu veoma bliskog sarađivanja sa njima (australijskim odeljenjem za odbranu) kako bismo otkrili (kome) da integrišemo neke od naših (hipersoničnih) eksperimenata u Australiji - rekla je Šju, a prenosi veb-sajt Defens njuz u nedelju.

Ona je dodala da su ove zemlje intenzivirale svoje partnerstvo u oblasti hipersoničnih tehnologija tokom protekle godine i da će testovi biti sprovedeni sledeće godine.

Hipersonično vozilo je tip vozila koji se može kretati i manevrisati brzinom od 5 maha ili više.

Tehnologija se razvija u okviru druge faze saradnje u smislu AUKUS partnerstva između Australije, Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. Druga faza saradnje obuhvata istraživanje kvantnog računarstva, autonomije i elektronskog ratovanja.

Vest o hipersoničnim eksperimentima stigla je nakon što su u martu američke oružane snage priznale da je test hipersoničnog oružja neuspešan, piše sajt.

Zemlje su najavile novo trilateralno odbrambeno partnerstvo, AUKUS, u septembru 2021. Prva inicijativa najavljena u okviru odbrambenog pakta AUKUS bila je razvoj tehnologije podmornica na nuklearni pogon za australijsku mornaricu, što je navelo australijsku vladu da otkaže svoj ugovor o dizel-električnoj podmornici sa Francuskom procenjen na 66 milijardi dolara. Pod AUKUS-om, Sjedinjene Države planiraju da prodaju između tri do pet podmornica klase Virdžinija Australiji kao privremenu sposobnost početkom 2030-ih, preneo je Sputnjik.

BONUS VIDEO: EMOTIVAN SUSRET NAKON ZAROBLjENIŠTVA - Izraelsku decu koju je osobodio Hamas dočekao njihov pas

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)