STOPIRANA POMOĆ KIJEVU, BRISEL OTVOREN ZA DRUGI PLAN? Nemačka pravi probleme u EU

Novosti online

02. 12. 2023. u 11:30

POLITIČKE prepirke u Nemačkoj prepreka su da Evropska unija postigne dogovor o dopuni budžeta, kaže evropski komesar Johanes Han.

СТОПИРАНА ПОМОЋ КИЈЕВУ, БРИСЕЛ ОТВОРЕН ЗА ДРУГИ ПЛАН? Немачка прави проблеме у ЕУ

Foto Tanjug/AP

- Najveći problem je što je Nemačka toliko ometena domaćim pitanjima da bukvalno ne nalazi vremena da se time pozabavi - rekao je Han novinarima u Briselu, prenosi "Politiko".

Nemačka predvodi grupu zemalja, uglavnom sa severa i istoka Evrope koje žele da Evropska komisija finansira nove prioritete tako će uštedeti gotovinu iz drugih oblasti.

Vlade zemalja članica su odbile u junu zahtev Komisije za dodatnih 66 milijardi evra za pokrivanje neočekivanih izdataka i pozvale izvršnu vlast u EU da smanji potrošnju za oko 13 milijardi evra.

- Nadam se da će u Berlinu brzo doći do razumevanja da postoji posebna odgovornost najveće privrede u Evropskoj uniji da bez njihovog značajnog učešća nećemo doći do sporazuma - upozorava Han.

Dodatim sredstvima EU bi finansirala nastavak podrške Kijevu - 17 milijardi evra u grantovima i 33 milijarde evra u nebudžetskim zajmovima sa niskim kamatama, ali bi novac išao i za druge tekuće troškove u Uniji.

Zemlje članice, osim Mađarske, podržavaju dodatnu pomoć Ukrajini, ali je Budimpešta zapretila da će staviti veto na paket ako lideri EU ne pristanu da preispitaju svoju celokupnu strategiju podrške Kijevu.

Han je otvorio vrata rezervnom planu koji bi omogućio da zemlje EU pruže podršku Ukrajini.

- Jedna od opcija je da imamo bilateralne sporazume sa 26 članica, što je glomazniji proces, ali je takođe izvodljiv - rekao je Han.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: PRINUDNO SLETANjE AVIONA NA NjIVU: Svi putnici su preživeli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave