"IZUZETAN DIPLOMATA, MUDAR I DALEKOVID DRŽAVNIK": Putin se oglasio nakon Kisindžerove smrti

Tanjug

30. 11. 2023. u 10:53

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin izrazio je duboko saučešće povodom smrti nekadašnjeg američkog diplomate Henrija Kisindžera.

ИЗУЗЕТАН ДИПЛОМАТА, МУДАР И ДАЛЕКОВИД ДРЖАВНИК: Путин се огласио након Кисинџерове смрти

FOTO: Tanjug/AP

Putin je u telegramu Kisindžerovoj udovici Nensi rekao da je on bio mudar i dalekovid državnik, saopšteno je iz Kremlja.

- Preminuo je izuzetan diplomata, mudar i dalekovid državnik, koji je decenijama uživao zasluženi autoritet širom sveta - naveo je Putin.

On je podsetio da se Kisindžerovo ime povezuje sa pragmatičnom politikom koja je omogućila postizanje detanta i važnih sporazuma sa SAD, prenosi RIA Novosti.

Kisindžer, kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade i moćni diplomata čija je služba za vreme dvojice predsednika ostavila neizbrisivi trag na američkoj spoljnoj politici, preminuo je u 101. godini.

Kao državni sekretar 1970-ih je u administraciji Ričarda Niksona učestvovao u ključnim globalnim događajima te decenije.

Njegovi napori su doveli do diplomatskog otvaranja Kine, istorijskih razgovora SAD i Sovjetskog Saveza o kontroli naoružanja, proširenja veza između Izraela i njegovih arapskih suseda i Pariskog mirovnog sporazuma sa Severnim Vijetnamom.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana