NA VIDIKU KAPITULACIJA KIJEVA: Sve više francuskih analitičara ukazuje na mogućnost pobede Rusije

Ako ništa ne učinimo, treba nažalost početi da razmišljamo o tome da će Rusija da pobedi. To poručuje francuski politikolog, novinar i profesor, koautor knjige "Gudbaj Putin" i glavni urednik "Ruskog monitora" Olivije Vedrin.

НА ВИДИКУ КАПИТУЛАЦИЈА КИЈЕВА: Све више француских аналитичара указује на могућност победе Русије

Foto Tanjug/AP

- Taj scenario je sasvim moguć – ističe Vedrin koji navodi da je u Kijevu primetan fizički i psihološki umor.

Nedavna analiza francuskog lista "Figaro" kojom je možda i po prvi put od ruske invazije otvoreno istaknuta mogućnost ukrajinskog poraza, pokrenula je seriju reakcija koje idu u tom pravcu, što je dosta neobično za jedno društvo na Zapadu gde se do skoro pobeda Ukrajine videla kao jedina moguća opcija. Sada može i da se čuje da mladi Ukrajici sve manje žele da se angažuju i da nema dovoljno dobrovoljaca.

- Rusi su slomili ukrajinsku kontrofanzivu, Ukrajinci su umorni, a Zapad ne dostavlja dovoljno oružja i Putin se vraća ojačan na scenu. Najgore je moguće – kaže Vedrin i navodi da nije došlo do očekivanog "urušavanja Rusije."

Naglašava da će, čak i ako bude pregovora, ruski predsednik Vladimir Putin teško odustati od aneksiranih oblasti koje su već unete u ruski Ustav. To ovde ujedno vide i kao poraz Zapada koji je donedavno govorio da Rusija ne sme da pobedi. A danas se glasno postavlja mogućnost ruske pobede.

- Za nas bi to bila predaja Zapada. To je šamar svim demokratijama – zaključuje Vedrin.

Pozivanje ruskog predsednika Vladimra Putina na zaustavljanje tragedije u Ukrajini ovde shvataju kao poziv na kapitulaciju u Kijevu.

- Zamislite nivo izdaje koji će se osećati kod Ukrajinaca. Da li sada želimo da napustimo Ukrajinu, i tako je jasno stavimo pod ruski uticaj? Ako bi sutra došlo do kapitulacije, vrlo brzo bi se uspostavila proruska vladu u Kijevu, a Putin se tu ne bi zaustavio – ističe Vedrin.

Slično misli i francuska istoričarka specijalizovana za SSSR i postovjetsku Rusiju Fransoaz Tom, naglašavajući da se to isto dogodilo u Gruziji 2008. godine, kada su, kako ističe, Rusi ubrzo uspeli da uspostave prorusku vladu u Tbilisiju. Ona od Zapada istovremeno traži da Rusiji stavi do znanja da joj neće ukinuti sankcije ako se mir bude sklopio na osnovu statusa kvo. Ovakve analize su istovremeno usmerene ka tome da se Ukrajina dodatno naoruža.

- Imperativ je da se sada pomogne Ukrajini. Inače, ovako neće izdržati dalje od proleća – ističe Vedrin.

Dodatno naoružavanje iz aktuelnog konteksta, međutim, deluje nerealno. Zapad sam priznaje da su SAD sada akcenat stavile na naoružavanje Izraela i da raspoloživog oružja više nema u dovoljnoj meri, a da pomoć Ukrajini stiže kasno, dok Rusija nalazi nove saveznike u svetu.

- Postoje tri problema u Ukrajini. Prvi je prekid nacionalnog jedinstva s jasnim tenzijama unutar vlasti, oko toga da li će se zauzeti defanzivni stav, ili nastaviti ofanzivni u cilju vraćanja teritorija. Drugi problem su resursi, jer nema dovoljno ljudstva za ratovanje. Treći je u vezi s tipom oružja koji se daje Ukrajini – kaže Olivije Sijer, bivši direktor za NATO i EU u francuskom ministarstvu vojske.

ZALUŽNI SVE POPULARNIJI

Olivije Vedrin naglašava da postoji simbioza između ukrajinskih građana i vojske, ali da se javlja određeni konflikt među liderima. Glavnokomandujućeg oružanih snaga Ukrajine, generala Valerija Zalužnog, kažu, smatraju herojem, a sve je više primetan otpor prema Zelenskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja