LONDON PRAVI TAJNE DOSIJEE: Kontrola onih koji se usude da kritikuju vladu

Novosti online

19. 11. 2023. u 23:07

NAJMANjE 15 odeljenja britanske vlade angažovano je u kampanji profilisanja stručnjaka iz različitih oblasti na društvenim mrežama, kako bi sprečili kritičare da govore na javnim događajima pod pokroviteljstvom vlade, izvestio je "Obzerver", pozivajući se na podatke u koje je imao uvid.

ЛОНДОН ПРАВИ ТАЈНЕ ДОСИЈЕЕ: Контрола оних који се усуде да критикују владу

Foto Tanjug/AP / Depozitfotos

Vladini zvaničnici u svakom odeljenju imali su posebne smernice koje određuju uslove za izradu i čuvanje "tajnih dosijea" o javnim govornicima za koje se smatra da su kritički nastrojeni prema datom resoru, navodi list.

Profilisanje je obično uključivalo proveru Iks (nekadašnji Tviter), Fejsbuk, Instagram i Linkedin naloga date osobe, kao i pretraživanje detalja o pojedincima na Guglu koristeći ključne reči poput "kritika vlade ili premijera".

Zvaničnicima je tada savetovano da pregledaju do 10 stranica rezultata pretrage, odnosno podatke koji datiraju od tri do pet godina unazad, navodi se u izveštaju.

Ministarstvo prosvete Ujedinjenog Kraljevstva, koje se, prema izveštaju "Obzervera", nalazi među resorima koji učestvuju u kampanji profilisanja, saopštilo je u odgovoru aktivističkoj grupi "Prajvasi internešenel" da nikada nije pribegavalo takvoj praksi.

"Ulaganje koordinisanih napora za traženje negativnih informacija na ovaj način predstavlja selektivni nadzor građana", rekla je za "Obzerver" pravna direktorka "Prajvasi internešenela" Karlolajn Vilson Palou.

Informacije o šemi sa listom je podelila advokatska firma "Li Dej", koja trenutno vodi sudski postupak protiv vlade u ime najmanje dve osobe koje su navodno bile predmet te prakse.

-Ovo je verovatno uticalo na veliki broj pojedinaca, od kojih mnogi neće znati da državni službenici drže tajne dosijee o njima. Takve prakse su izuzetno opasne, rekla je za "Obzerver" Tesa Gregori, partner u firmi "Li Dej".

Advokat tvrdi da takve skrivene provere krše zaštitu podataka, a moguće i zakone o ljudskim pravima.

Jedan od klijenata advokatske firme "Li Dej" je Den Kaszeta, stručnjak za hemijsko oružje i saradnik na Kraljevskom institutu za ujedinjene službe (RUSI), jednom od vodećih bezbednosno istraživačkih centara u Velikoj Britaniji.

-Puni obim ovoga je šokantan i verovatno nije u potpunosti poznat. Imao sam tu sreću da mi se daju jasni, očigledni dokazi, rekao je on za "Obzerver", dodavši da zna za još 12 stručnjaka koji su saznali da ih je vlada stavila na spisak za praćenje.

Kako ovaj stručnjak kaže, on je u julu dobio javno izvinjenje od vlade, a u avgustu je obavešten da je 15 resora o kojima je reč povuklo te smernice do revizije kabineta.

Portparol kabineta je rekao za "Obzerver" da vlada "pregleda smernice i da ih je privremeno povukla kako bi sprečila bilo kakvo pogrešno tumačenje pravila".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)