RAT U UKRAJINI: VSU pokušao napad na Krim; Ruske snage napreduju kod Avdejevke, VSU drži mostobran na Dnjepru (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

17. 11. 2023. u 07:09 >> 01:42

RAT u Ukrajini - 632. dan. Ruske snage granatirale su kritičnu infrastrukturu u oblasti Herson na jugu Ukrajine. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da su snage te zemlje preuzele inicijativu od Rusije u Crnom moru i primorale rusku pomorsku flotu da se povuče u istočnom delu mora. Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron obećao je tokom posete Kijevu stalnu vojnu pomoć. Sud u Sankt Peterburgu osudio je rusku umetnicu Aleksandru Skočilenko na sedam godina zatvora zbog svesnog širenja lažnih vesti o ponašanju ruskih vojnika u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ покушао напад на Крим; Руске снаге напредују код Авдејевке, ВСУ држи мостобран на Дњепру (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Borbena dejstva na liniji fronta: Ruske snage napreduju kod Avdejevke, VSU drži mostobran na Dnjepru (VIDEO/MAPA)

Brojni izvori izvestili su o noćnim udarima ruskih oružanih snaga na pozadinske regione VSU. Meta udara bio je aerodrom Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti, kao i objekti u Kijevskoj, Odeskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti. Uveče je prijavljena eksplozija o dolasku na lokaciju snaga PVO u Krivoj Rogu. Međutim, trenutno je teško potvrditi uspeh napada.

 

Ilustracija telegram rybar


Na Starobeljskom pravcu vode se pozicione borbe kod Kupjanska. Ruske trupe su se, nakon napredovanja do močvare Timkovka, konsolidovale nedaleko od njegovog okruženja. Kombinovane jurišne grupe 41. i 54. pešadijske brigade drže svoje linije uprkos gubicima. Na pravcu Sinkovka-Liman nije bilo aktivnih sukoba – samo izolovane borbe. Zahvaljujući onemogućavanju većine prelaza kroz Oskol, zalihe grupe idu sve do Borovaje, što povećava logistički uticaj.

Foto Tanjug/AP


Istovremeno, rezerve VSU kod Kupjanska su prisutne u dovoljnim količinama za nastavak odbrane utvrđenog područja. Ali čak i ovo ide na ruku ruskim trupama, pošto je ukrajinska komanda prinuđena da zadrži snage u tom području umesto da jača druge pravce.

Istovremeno, na liniji Kupjansk-Dvurečnaja, prebačena je oklopna jedinica iz neidentifikovane brigade. Ako su tenkovi raspoređeni u Oskol, onda će najverovatnije biti korišćeni sa zatvorenih vatrenih položaja za napad na liniju dodira.


A zapadno od Dvurečne nalazi se poziciono područje HIMARS MLRS. S obzirom na pojavu MLRS dugog dometa u toj oblasti, narednih dana treba očekivati intenzivni napadi na ruske trupe i logističke rute duboko u frontu.

Na pravcu Soledara, na južnom krilu Bahmuta, rusko vojno osoblje postepeno proširuje zonu kontrole kod Klešćejevke, ali još nema ozbiljnijih promena u konfiguraciji fronta. Na severnom sektoru Oružane snage Rusije uspele su da napreduju još malo ka Bogdanovki.


U sektoru Avdejevke, nastavljaju se žestoke borbe na severnom krilu u blizini koksare i Stepovoja (Petrovskog). Na južnom krilu, Oružane snage Rusije uspele su da napreduju ka severu i u industrijskoj zoni kod Avdejevke.

Na Orehovskom sektoru nema promena: ukrajinske formacije su nekoliko puta napale položaje Oružanih snaga Rusije kod Rabotina i Verbovoja, ali su bile neuspešne i povlačile se na prvobitne položaje. Na telegram kanalu "Dva Maйora" primećuju da Oružane snage Ukrajine sve više koriste dronove na ovom pravcu na kome ranije nisu korišćeni. Danas su protivavionci oborili bespilotnu letelicu Puma koju je proizvela američka kompanija AeroVironment.


Inače, nakon što su zapadni mediji počeli otvoreno da pišu o neuspesima Oružanih snaga Ukrajine na zaporoškom pravcu, u informativnom polju su postepeno počeli da se pojavljuju dokazi direktnih učesnika ukrajinskih formacija. Pre neki dan, jedan od propagandnih resursa kijevskog režima objavio je intervju sa bivšim komandantom čete 47. odvojene mehanizovane brigade, koji je izgubio nogu već u prvim danima borbi. U njemu se može istaći nekoliko tačaka:

Foto telegram rybar



Ideja o kontraofanzivi zasnivala se na činjenici da su ruske trupe morale da beže sa položaja samo kada bi videle(!) Bredlija i Leoparda. Malo selo Rabotino, koje ukrajinske oružane snage nisu uspele da zauzmu za šest meseci, prema planu, trebalo je da bude zauzeto prvog dana ofanzive. Problemi sa kontrolom doveli su do velikih gubitaka: neke čete su bile van stroja za 15-30 minuta, druge u još rekordnijem vremenu. Oružane snage Rusije poznavale su rute napredovanja ukrajinskih formacija i gađale ih artiljerijom i ATGM-ovima, a koristile su i daljinsko miniranje.

Sagovornik posebno primećuje preživljavanje Bredlija. Tvrdi i da su američki instruktori dugo i pedantno obučavali njegovu četu, a ne na način kako se to često dešavalo sa drugim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine na stranim poligonima. Štaviše, za kijevski režim, 47. ombr je zaista bila „elitna“ brigada. Ako je i u nedostatku uspeha pretrpela veliku štetu, onda se otprilike mogu zamisliti gubici drugih, mnogo manje obučenih jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

U pravcu Hersona, VSU nastavlja da drži mostobran u Krinkiju, u toj oblasti se vode žestoki artiljerijski dueli, a deluju i bespilotne letelice. Jučerašnje informacije da su Oružane snage Ukrajine uspele da uspostave pontonske prelaze pokazale su se netačnim – nije bilo pokušaja njihovog uspostavljanja, niti prebacivanja teške tehnike preko njih poslednjih dana.

Važno je napomenuti da su ukrajinski zvaničnici tek nedavno počeli da govore o stvaranju mostobrana za ukrajinske oružane snage na levoj obali Dnjepra. Uprkos činjenici da je situacija u toj oblasti i dalje teška ne samo za ruske trupe, već i za ukrajinske formacije, kako sam VSU kaže. Tako je oficir 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine Valerij Prozapas na Radiju Sloboda opisao situaciju za Oružane snage Ukrajine na levoj obali kao „napetu“.

Zelenski smenio obaveštajca

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je zamenika šefa Spoljnoobaveštajne službe Ukrajine Aleksandra Tarasovskog, navodi se u odgovarajućem ukazu, objavljenom na sajtu ukrajinskog lidera.Istovremeno, razlozi smene nisu navedeni.

 

Zelenski najavljuje konferenciju vojne industrije SAD i Ukrajine

Ukrajina će u decembru održati konferenciju ukrajinske i američke vojne industrije, na kojoj će učestvovati zvaničnici i "svi drugi koji organizuju odbrambeno snabdevanje" Kijeva.

Foto Shutterstock

-Ovo će biti značajan događaj koji će se nadovezati na naš Forum odbrambene industrije iz septembra. Forum u Vašingtonu, kao i naš rad na proizvodnji odbrambenih sredstava u Ukrajini i SAD, doprineće uspehu konferencije, napisao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na svom nalogu na mreži X.

 

Uništena ukrajinska flota dronova i čamaca

Avijacija ruske Crnomorske flote otkrila je i uništila u jugozapadnom delu Crnog mora sedam bespilotnih brodova i brzi čamac sa pripadnicima desantne jedinice ukrajinske vojske koji su se kretali ka Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane (VIDEO).

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski energetičari traže PVO siteme

Najveća ukrajinska energetska kompanija DTEK spremna je za još jednu zimu i ruske napade, ali njenim elektranama je potrebno više sistema protivraketne odbrane da bi bezbedno funkcionisale, rekao je danas izvršni direktor DTEK-a Maksim Timčenko.

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

Novi problemi za Kijev

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak požalio se na rokove isporuka oružja Ukrajini: umesto neophodnih 7-10 dana na logistiku otpada 90-120 dana.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije: VSU izgubio više od 3.300 vojnika, i više od stotine tenkova, bvp, oklopnih vozila

Ruska vojska je za proteklih sedam dana uspela da poboljša svoje položaje na južnodonjeckom pravcu i istovremeno odbije ukupno dva napada snaga Kijeva. U tim manevrima stradalo je više od 745 ukrajinskih vojnika, a snage Kijeva izgubile su 48 jedinica vojne tehnike. Takođe, u tom pravcu ruska avijacija izvela je napade na 102. i 107. brigadu teritorijalne odbrane Ukrajine i uništila 12 oklopnih vozila, 15 automobila i 20 artiljerija, kao i jedan sistem „grad“.

Foto Tanjug

Ruska vojna grupacija „Jug“ odbila je za proteklih sedam dana na donjeckom pravcu 33 napada ukrajinske vojske koja je u tim ofanzivnim pokušajima izgubila više od 1.810 vojnika. Takođe, ukrajinska vojska je u tom pravcu ostala i bez 15 borbenih vozila, 24 automobila i 22 artiljerije.

Na zaporoškom pravcu ruska vojska odbila je za proteklih sedam dana tri napada Kijeva, a ukrajinska vojska izgubila je 425 vojnika, devet borbenih vozila, 14 automobila i sedam artiljerija.

Na harkovskom pravcu ukrajinska vojska ostala je bez 460 vojnika, dva tenka i 16 artiljerija, a uništen je i jedan ukrajinski raketni lanser „grad“.

Ruska vojna grupacija „Ventar“ odbila je 23 napada ukrajinske vojske koja je ostala bez 1.100 vojnika i 27 jedinica vojne tehnike. Takođe, uništena su i 14 vojna automobila i pet artiljerija.

Ukrajinska vojska je tokom protekle sedmice izgubila na kupjanskom pravcu više od 570 vojnika. Ukupno je za minulih sedam dana odbijeno 26 napada snaga Kijeva, a ruska vojska je zahvaljujući dobroj odbrani uspela da poboljša svoje položaje u tom pravcu. Takođe, ruska avijacija izvodila je napade na 30, 54, 57. i 67. mehanizovanu brigadu ukrajinske vojske u području Sinjkovka, Timkovka i Zagorujkovka u Harkovskoj oblasti, a pored ljudstva, snage Kijeva izgubile su i 10 borbenih vozila, 11 automobila i 13 artiljerija.

Ruske snage su minule sedmice izvele 24 napada raketama i dronovima na ukrajinske vojne ciljeve i položaje ukrajinskih militarističkih organizacija „Azov“ i „Desni sektor“ (ove organizacije su zabranjene u Rusiji). Takođe, gađani su objekti gde ukrajinska vojska skladišti oružje i vojnu tehniku, vojne aerodrome i centre za obuku vojnih inženjera i snajperista.

Ruske PVO snage protekle sedmice oborile su tri ukrajinska lovca MiG-29, 198 bespilotnih letelica i 22 projektila lansiranih iz američkog sistema „hajmars“. Takođe, uništena je i radiolokaciona stanica za sistem S-300.

Finska šalje Ukrajini 20. paket vojne pomoći

Finska šalje Ukrajini 20. paket vojne pomoći u vrednosti od oko 100 miliona evra, saopštilo je finsko Ministarstvo odbrane.

Oružje sa Zapada spremno za isporuku u Ukrajini, Foto AP

-U borbi za odbranu Ukrajine stavljeni su na kocku bezbednosni izgledi Evrope i Finske u tekućoj deceniji. Zajedno sa našim saveznicima ostajemo nepokolebljivi u težnji da podržimo Ukrajince, rekao je ministar odbrane Finske Anti Hakanen.

Ukupna vrednost svih 20 paketa pomoći iznosi oko 1,5 milijardu evra.

 

 

 

Medvedev: Zelenski je priznao da su prva dva Majdana bila državni udar


Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da sam naziv „Majdan-3“, za koji je ukrajinski lider Volodimir Zelenski optužio Rusiju da ga priprema, znači priznanje Kijeva da su prva dva Majdana bila državni udar. 

- Šef Banderostana je rekao da Rusija priprema operaciju Majdan-3 u Kijevu da ga ukloni. Prokletstvo... Pomešao je sve karte. Ono što je vredno pažnje jeste da sam naziv lukavog plana Moskovljana 'Majdan-3' znači priznanje Kijeva da su prva dva Majdana bili ništa drugo do državni udar - napisao je Medvedev na društvenoj mreži VKontakte, prenosi RIA Novosti.

Ranije je Blumberg objavio da Zelenski strahuje da se u Ukrajini sprema novi „Majdan“. 

On je optužio Rusiju da pokušava da „poseje haos“ i organizuje kampanju dezinformacija „Majdan 3“, kako bi ga uklonila sa funkcije. 
 

 

Olongren: HOL izdvojila dodatne dve milijarde evra vojne pomoći UKR za 2024.

 

Holandska vlada je izdvojila dodatne dve milijarde evra vojne pomoći Ukrajini za 2024. godinu, što je ministarka odbrane Kajsa

Olongren danas ocenila kao znak nepokolebljive podrške ratu Kijeva protiv Rusije.

To je deo šireg paketa koji će Holandija obezbediti Ukrajini sledeće godine, a koji uključuje početnih 102 miliona evra za rekonstrukciju i humanitarnu pomoć koja će biti povećana tokom godine ako bude potrebno, preneo je Rojters.

Ovim paketom pomoći ukupan iznos holandske podrške Ukrajini od početka sukoba sa Rusijom dostigao je oko 7,5 milijardi evra, rekla je Olongren.

 

Uništeno pet desantnih čamaca ukrajinskih snaga

Jedinice ruske grupe „Dnjepar“ na hersonskom pravcu uništile su pet desantnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine zajedno sa 27 vojnika prilikom pokušaja da pređu reku Dnjepar, saopštio je obavešten izvor.

Pored toga, u području Krinka u Hersonskoj oblasti likvidirana su 32 ukrajinska vojnika, dok je kod sela Tokarevka na desnoj obali Dnjepra uništen ukrajinski minobacač kalibra 120 milimetara, zajedno sa posadom.

Foto Tanjug/AP

 

Oborene dve rakete kod Krima

Ruski sistemi PVO uništili su dve ukrajinske protivbrodske rakete „neptun“ iznad Crnog mora kod obala Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Time je sprečen još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na objekte na teritoriji Rusije.

Rastu ukrajinski gubici na krasnolimanskom pravcu

U području Serebrjanke na krasnolimanskom pravcu rastu gubici ukrajinskih snaga zbog slabe artiljerijske podrške jurišnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Napad dronovima na Smolensku oblast Rusije

Ruska vojska uništila je tri ukrajinska drona iznad Smolenske oblasti u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Prema preliminarnim informacijama, u napadu nema povređenih.

Napad na ukrajinske položaje na južnodonjeckom pravcu

Tokom kontrabaterijske borbe na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile pet minobacačkih posada i oko 70 poginulih i ranjenih vojnika, stanicu za elektronsko ratovanje i dva oklopna vozila, saopštio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe „Istok“ Oleg Čehov.

U području Novomihajlovke i severno od Prijutnog ruska vojska je sprečila dva pokušaja rotacije protivničkih snaga. Ukrajinska vojska je izgubila oklopno vozilo i kamionet. Pored toga, avijacija i artiljerija su izvele napade na različite položaje ukrajinskih jedinica u DNR.

Jedna osoba poginula tokom granatiranja Hersona

Jedna osoba je poginula, a najmanje četiri su povređene tokom ruskog granatiranja južne ukrajinske oblasti Herson, saopštio je lokalni guverner Oleksandar Prokudin.

Ukrajinske vlasti su takođe saopštile da je civilna infrastruktura u istočnom regionu Harkova oštećena raketama S-300, prenosi Rojters.

Zelenski: Primorali smo Ruse na Crnom moru da se povuku

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da su snage te zemlje preuzele inicijativu od Rusije u Crnom moru i primorale rusku pomorsku flotu da se povuče u istočnom delu mora.

- Prvi put u svetu, u Crnom moru je počela da funkcioniše flota pomorskih dronova – ukrajinska - napisao je Zelenski u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Kameron obećao stalnu podršku

Šef britanske diplomatije Dejvid Kameron obećao je tokom posete Kijevu, na sastanku s ukrajinskim predsednikom, stalnu vojnu podršku i preusmeravanje fokusa na Ukrajinu dok se sukob nastavlja na Bliskom istoku.

Ruska umetnica osuđena zbog širenja lažnih vesti o ruskim vojnicima

Aleksandru Skočilenko, rusku umetnicu i muzičarku, sud u Sankt Peterburgu je osudio na sedam godina zatvora zbog svesnog širenja lažnih vesti o ponašanju ruskih vojnika u Ukrajini.

Skočilenko je 31. marta prošle godine u supermarketu, u svom rodnom gradu Sankt Peterburgu, zamenila nalepnice sa cenama sa papirićima na kojima je pozivala na prekid rata u Ukrajini i kritikovala vlast.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu