IZRAELSKE PORODICE TALACA POČELE PETODNEVNI MARŠ: Uputile se ka Jerusalimu, imaju samo jedan zahtev za Netanjahua

Tanjug

14. 11. 2023. u 18:01

PORODICE Izraelaca koje Hamas drži kao taoce u Pojasu Gaze, zajedno sa ljudima koji ih podržavaju, krenule su danas iz Tel Aviva u protestni marš ka Jerusalimu, uz pozive na oslobađanje talaca.

ИЗРАЕЛСКЕ ПОРОДИЦЕ ТАЛАЦА ПОЧЕЛЕ ПЕТОДНЕВНИ МАРШ: Упутиле се ка Јерусалиму, имају само један захтев за Нетанјахуа

Foto Tanjug/AP

Demonstranti će narednih dana peške otići u Jerusalim, gde će od premijera Benjamina Netanjahua zatražiti slobodu svojih najmilijih, prenosi Rojters.

Protestni marš dolazi u trenutku kada se Izrael i Hamas, prema navodima pojedinih medija, spremaju da postignu sporazum koji će omogućiti oslobađanje desetina žena i dece iz Pojasa Gaze.

Hamasovi borci od napada na južni Izrael 7. oktobra drže oko 240 ljudi kao taoce.

Zarobljenici različite starosti, od devetomečenih beba do staraca od 85 godina i veruje se da su pritvoreni u tunelima duboko ispod Pojasa Gaze.

Britanska agencija napominje da se premijer Benjamin Netanjahu nalazi pod žestokim kritikama pojedinih rođaka da ne čini dovoljno kako bi oslobodio sunarodnike, dok izraelska vojska prodire duboko u Pojas Gaze s ciljem da uništi Hamas.

- Zahtevam od Benjamina Netanjahua i kabineta da nam daju odgovore i preduzmu akcije - rekla je u vatrenom govoru na početku marša Šeli Šem Tov (21), čiji je sin Omer odvučen u Gazu pre pet nedelja.

Naoružano krilo palestinske militantne grupe Hamas saopštilo je danas je bila spremna da oslobodi do 70 žena i dece taoca u zamenu za petodnevno primirje i oslobađanje 275 palestinske žene i dece, koji su u izraelskim zatvorima.

Netanjahu je do sada odbacio bilo kakve razgovore o prekidu vatre, govoreći NBC Njuzu u nedelju da bi bio voljan da pauzira borbe samo ako svi taoci budu oslobođeni.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)