RAT U UKRAJINI: Zapadni obaveštajci peru ruke od SBU i GUR? Ukrajinski general - Rusija izgradila moćna utvrđenja (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

12. 11. 2023. u 07:30 >> 01:17

RAT u Ukrajini – 627. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Западни обавештајци перу руке од СБУ и ГУР? Украјински генерал - Русија изградила моћна утврђења (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

 

Hronika ratnih dejstava: Žestoke borbe kod Bahmuta i Avdejevke ruske jedinice napreduju; VSU drži mostobran na Dnjepru (MAPA/VIDEO)


U večernjim satima Oružane snage Rusije izvele su nekoliko udara na infrastrukturu Harkovske oblasti. Prema preliminarnim informacijama, napad je mogao biti izveden na Ševčenkovski i Holodnogorski okrug u Harkovu, kao i na selo Korotič.

Ilustracija telegram rybar



Na pravcu Soledara, Oružane snage Rusije, koristeći prednost prebacivanja ukrajinskih jedinica kod Avdejevke, razvijaju ofanzivu kod Klešćejevke: ruski borci nastavljaju da potiskuju Oružane snage Ukrajine dalje od železničke pruge u blizini naselja. Pored toga, vojno osoblje napada položaje VSU u oblasti Berhovskog rezervoara. Aktiviranje Oružanih snaga Rusije potvrđuje i komanda VSU: danas je pres-sekretar kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Vladimir Fitjo rekao da ruske jedinice vrše sve veći pritisak na bokove Bahmuta.

U sektoru Avdejevske, rusko vojno osoblje razvija operacije zasnovane na svom uspehu na severnom krilu u oblasti naselja Stepovoje (Petrovski). Nakon što su borci prethodno uspeli da se učvrste u blizini železničke pruge, počeo je juriš na položaje ukrajinskih oružanih snaga na istočnoj periferiji sela. Pored toga, nastavlja se širenje kontrolne zone na sever i severozapad od pruge. Prema nekim izveštajima, danas su uspeli da probiju odbranu VSU više od 300 metara. Ne jenjavaju sukobi u Avdejevskoj koksohemijskoj fabrici: prema poslednjim podacima, vojno osoblje se bori na samo nekoliko metara od teritorije preduzeća, koja se nalazi u blizini ranije zauzete deponije.

Nastavljaju se sukobi kod Rabotina u sektoru Orehova: rusko vojno osoblje je izvršilo kontranapad i uspelo da upadne u jedno od uporišta ukrajinskih oružanih snaga. Generalno, situacija na lokaciji ostaje ista.

Napeta situacija ostaje na hersonskom pravcu. Oružane snage Rusije koriste artiljeriju, MLRS i avijaciju, pokušavajući da potisnu VSU sa pozicija zauzetih u Krinkima i južnim šumarcima. Nastavlja se i uništavanje ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra. Stranke, u međuvremenu, povlače nove snage u ovom pravcu.

 

Zapadni obaveštajci peru ruke o SBU i GUR?

U članku u britanskom Sandej tajmsu se navodi da je primetno zahlađenje i napetost u odnosima ukrajinskih i zapadnih obaveštajnih službi zbog postojećih nedoslednosti u delovanju i straha da će rad ukrajinskih obaveštajnih službi baciti senku na zapadne obaveštajne službe.

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

 

Zelenski poručuje: Moramo da se spremimo za zimu

Ukrajina treba da bude spremna na to da će ruske snage povećati broj udara dronovima ili raketama po infrastrukturi zemlje, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski .

 

Granatirana Gorlovka

Ukrajinska vojska ispalila je u 23.10 časova na Gorlovku četiri granate kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

 

NATO: Ukrajinska ofanziva sporija nego što smo očekivali

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana priznao je da je ukrajinska ofanziva sporija nego što se očekivalo.

Foto telegram rybar

-Imamo puno poverenje u vojno i političko rukovodstvo Ukrajine. Oni znaju šta moraju da urade i mi radimo zajedno. Shvatam da se sve ne dešava tako brzo i uspešno kako smo očekivali, ali ostajemo strateški optimisti u pogledu sposobnosti Ukrajine da izdrži pritisak i uz našu pomoć postigne uspeh u ratu, rekao je Džoana u intervjuu za „BTV“.

Ukrajinski general: Rusija izgradila moćna utvrđenja

Rusi su izgradili moćna utvrđenja u zoni specijalne operacije, koja ne mogu da se savladaju, izjavio je ukrajinski general Sergej Krivonos u intervjuu za televiziju „Prjamoj“.

-Vidimo šta se može postići pravilnom opremljenošću područja utvrđenjima na primeru ruskih utvrđenih područja na zaporoškom pravcu, tvrdi ekspert.

Foto Tanjug/AP


Oficir je podsetio da ukrajinske snage skoro šest meseci ne mogu da prevaziđu ovu liniju odbrane, pošto je pravilno konstruisana. On je naveo da bi kijevsko rukovodstvo „trebalo da uči“ od ruskih vojnih stručnjaka.
 

Eksplozije u Harkovu

U Harkovu odjekuju eksplozije, saopštili su ukrajinski mediji.

U celoj Harkovskoj oblasti trenutno je na snazi uzbuna za vazdušnu opasnost.

Šolc: Potrebno nastaviti dijalog sa Putinom

Nemački kancelar Olaf Šolc smatra da je potrebno i namerava da nastavi dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Foto: Tanjug/AP

-Sada u ovoj situaciji potrebno je ponovo da razgovaramo sa njim, što sam ja i radio u prošlosti i što ću raditi ponovo u budućnosti, rekao je šef nemačke vlade, odgovarajući na pitanje lista „Hajlbroner štime“.

-Ali za pregovore između Ukrajine i Rusije potreban je odlučan korak Rusije – koji znači povlačenje trupa. To je nešto za šta on (Vladimir Putin) očigledno još uvek nije spreman, istakao je kancelar.

Ruske snage napreduju kod "tvrđave Avdejevka"

Ofanziva Oružanih snaga Rusije se nastavlja na Avdejevskom pravcu. Ima uspeha naših trupa na severnoj platformi u rejonu naselja. Stepovoje, do čije su predgrađe napredovale naše trupe. Kontrolna zona kod pruge na tom području se širi.

Foto Tanjug/AP

Kod koksare se stalno napadaju položaji Oružanih snaga Ukrajine. U blizini rekreativnog centra Carska Ohota dolazi do blagog napredovanja ruske armije u pravcu juga. Sama Avdejevska platforma je konvencionalni kvadrat od 8k8 km neprekidnih minskih polja i betonskih utvrđenja.

VSU je prinuđen da stalno prebacuje pojačanja na Avdejevku iz drugih sektora fronta, smanjujući rezerve drugog ešalona. Ukrajinski i zapadni vojni analitičari primećuju da Oružane snage Rusije još nisu angažovale velike rezerve u borbi.

 

Američki mediji: VSU nedostaje granta i vojnika

Ukrajinska vojska priznaje da Kijev oseća deficit municije i žive sile, zbog čega mora da šalje posade oklopnih vozila i operatore bespilotnih letelica na prve linije fronta, piše „Volstrit džurnal“.

Foto Tanjug/AP

Kadirov poslao puk specijalaca na front

Borci 96. operativnog puka Severnokavkaskog okruga snaga nacionalne garde Rusije krenuli su u zonu specijalne vojne operacije, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegramu.

Foto: Profimedia

Pukom komanduje Magomed Tušajev, dodao je Kadirov.

Prema njegovim rečima, vojnici operativnog puka se 6. put upućuju u zonu specijalne operacije.

 

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Veliki gubici VSU

Ruske oružane snage odbile su dva napada na kupjanskom pravcu i uništile skladište municije ukrajinske vojske;

U području Rabotina pogođeni su položaji 33. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine na donjeckom pravcu izgubile su oko 250 poginulih i ranjenih vojnika, tri oklopna vozila i tri kamioneta;

Ukrajinski gubici na hersonskom pravcu iznosili su oko 60 vojnika;

Ruske oružane snage su pogodile komandno mesto ukrajinske brigade kod Antonovke u DNR i uništile skladište goriva kod Konstantinovke u Nikolajevskoj oblasti;

Ruske oružane snage su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, gubici neprijatelja su iznosili do 210 vojnika.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu - 80 vojnika.

 

LNR na udaru

Ukrajinske snage granatirale su periferiju grada Pervomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštio je gradonačelnik Pervomajska Sergej Koljagin na svom Telegramu.

Koljagin je precizirao da su u granatiranju oštećena nekorišćena skladišta. Među civilnim stanovništvom nije bilo žrtava i povređenih.

 

Medvedev: Zapad već priznao da su Krim i Donbas Rusija

Ideje koje se pokreću u Evropi da se Ukrajina primi u NATO bez Krima i Donbasa znače da ove teritorije, po njihovom shvatanju, više nisu Ukrajina, napisao je zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu

- Evropa kipi. Na ulicama stotine hiljada ljudi protestuje protiv cinične zapadne podrške nasilju u Gazi. Pod plaštom velikog krvoprolića na Bliskom istoku, neki sadašnji i bivši zvaničnici NATO polako šire nove ideje o Ukrajini. Kažu, treba je primiti u Alijansu, ali bez Krima i Donbasa. Izgleda, ove teritorije, po njihovom mišljenju, definitivno nisu Ukrajina. Nije loše, ali je važno da se ide dalje. Treba priznati i da Odesa, Nikolajev, Kijev, praktično sve ostalo – više nisu Ukrajina

- primetio je Medvedev.

EPA/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK

Mađarska predlaže stvaranje sistema bezbednosti za Rusiju i Ukrajinu

Mađarska vlada smatra da u Evropi treba napraviti novi sistem međunarodne bezbednosti koji će biti u interesu i Rusije i Ukrajine, izjavio je državni sekretar za bilateralne odnose u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Tamaš Menčer.

U svom govoru na kongresu omladinske organizacije vladajuće partije „FIDES – Mađarska građanska unija“ u Sekešfehervaru, osvrćući se na sukob u Ukrajini, on je istakao da se Mađarska zalaže za „hitan i bezuslovni prekid vatre“ i pripremu mirovnog sporazuma.

Eksplozije u Hersonu

„U Hersonu se čuju eksplozije“, napisao je na Telegramu Roman Mročko, načelnik hersonske vojne administracije kojeg je imenovao Kijev.

Kako javljaju ukrajinski mediji, eksplozije odjekuju i u Harkovu.

Ukrajinska vojska nastavlja da granatira Donjeck

Žena je poginula tokom ukrajinskog granatiranja Donjecka, napisao je na svom Telegram kanalu gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

„Usled granatiranja Petrovskog okruga, žena, rođena 1990. godine umrla je na Trgu pobede“, rekao je on, prenosi Sputnjik. 

Nemačka planira da udvostruči vojnu pomoć Ukrajini 2024. godine

Nemačka planira da udvostruči vojnu pomoć Ukrajini sledeće godine, što znači da će vojni budžet za Ukrajinu, koji su ove nedelje odobrile stranke vladajuće koalicije, biti povećan sa četiri milijarde na osam milijardi evra, preneo je list Bild, pozivajući se na izvore.

Kako se navodi, budžetski odbor Bundestaga tek treba da odobri ovu odluku naredne sedmice. Za Kijev to znači više oružja, više municije u odbrambenom ratu protiv Rusije, navodi nemački list, a prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!