ISTORIJA NAS DRŽI I OBAVEZUJE: Makron kod Trijumfalne kapije u Parizu obeležio Dan primirja u Prvom svetskom ratu (VIDEO)

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron rukovodio je po tradiciji ceremonijom odavanja počasti kod Trijumfalne kapije u Parizu povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Srbiju je na svečanosti predstavljala ambasadorka Ana Hrustanović.

ИСТОРИЈА НАС ДРЖИ И ОБАВЕЗУЈЕ: Макрон код Тријумфалне капије у Паризу обележио Дан примирја у Првом светском рату (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

- Narod ne zaboravlja. Jer, iz te istorije potičemo, ona nas je načinila, ona nas drži i obavezuje – istakao je francuski šef države, odajući počast hrabrosti i žrtvi junacima iz Velike vojne.

Makron je položio venac na Spomenik neznanom junaku i oživeo Večnu vatru, koja gori tačno sto godina. Dve godine pošto su ovde 28. juna 1921. sahranjene kosti nepoznatog junaka izabranog me|u osam neindetifikovanih vojnika, tu je 11. novembra 1923. godine zapaljena vatra koja nikada više nije ugašena. Gorela je i oživljavana čak i tokom nemačke okupacije.

- I u najgorim trenucima Drugog svetskog rata, u danu nacističke invazije, tadašnji neprijatelj koji je defilovao ispod Trijumfalne kapije, nije se usudio da spreči oživljavanje vatre, savijajući se pred nečim što je veće od njihovog neprijateljsta, pred snagom žrtvovanja naroda za svoje ideale – istakao je Makron.

Bronzani krug iz koga izlazi vatra simbolizuje topovski otvor, a svako veče u 18.30 vatra se obnavlja, uz čuvare plamena i udruženja starih ratnika, ponekad uz goste iz različitih sfera javnog života. Najviše zvanice iz celog sveta tako|e su imale čast da ožive Večni plamen.

Francuski predsednik je uz zvuke Marzeljeze i vojne marševe izvršio smotru postrojenih trupa, pozdravio zastavnike i predstavnike boračkih organizacija i odao počast francuskim vojnicima koji su nedavno stradali u mirovnim misijama. Pre ceremonije kod Trijumfalne kapije, položio je venac u podnožju Jelisejskih polja, pored spomenika Žoržu Klemansou, gde je razgovarao sa potomcima slavnog vojskovo|e, a onda u pratnji Republikanske garde prošao Jelisejskim poljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)