MASKOV SAVET ZELENSKOM: Ne šalji omladinu da umire u rovovima (VIDEO)

Novosti onlajn

11. 11. 2023. u 10:02

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski mora da izbegne slanje mladih Ukrajinaca “na klanje” na bojnom polju sa Rusijom, rekao je izvršni direktor Tesle Ilon Mask. Razlog je posrnula kontraofanziva Kijeva, za koju Moskva tvrdi da je već ostavila desetine hiljada mrtvih ukrajinskih vojnika.

МАСКОВ САВЕТ ЗЕЛЕНСКОМ: Не шаљи омладину да умире у рововима (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Govoreći u podkastu Leksa Fridmana, objavljenom u petak, milijarder je upitan da li veruje da bi Zelenski trebalo da pregovara o miru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Mask nije dao direktan odgovor, ali je primetio da bi „samo preporučio da Zelenski ne šalje cvet ukrajinske omladine da umre u rovovima“, bez obzira da li ima veze sa Putinom ili ne.

- Ko god krene u ofanzivu izgubiće ogroman broj ljudi i istorija ih neće blagonaklono gledati - dodao je on.

Mask je ranije izneo mirovni plan koji sugeriše da Kijev treba da prizna Krim kao deo Rusije, dok bi četiri bivše ukrajinske teritorije koje su velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji na referendumima prošle jeseni, trebalo da ponove glasove pod nadzorom UN. Ideja je, međutim, izazvala reakciju u Ukrajini. Andrej Melnik, tadašnji ambasador te zemlje u Nemačkoj, rekao je Masku da „odje*e“. 

Zelenski je potpisao dekret o zabrani svih pregovora sa Rusijom sve dok je Putin na vlasti. On je ponovo potvrdio ovaj stav ranije ovog meseca, ponovo isključujući bilo kakve ustupke Moskvi.

Ukrajinska kontraofanziva je u toku od početka juna, ali nije zabeležila značajnije uspehe.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu procenio je gubitke Kijeva na više od 90.000 vojnika, istovremeno ukazujući na pogoršanje morala u ukrajinskoj vojsci.

Ukrajinski zvaničnici, uključujući Zelenskog, priznali su ozbiljne poteškoće u kampanji, pravdajući ih kašnjenjem pomoći Zapada. Ranije ovog meseca, glavni ukrajinski vojni komandant, general Valerij Zalužni, priznao je da je malo verovatno da će kijevske trupe postići prodor, osim ako ne steknu tehnološku prednost nad Rusijom.

(Politika)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)