ORBAN JASAN: Ukrajina nije pristala na mir u martu po naređenju Vašingtona

Novosti online

10. 11. 2023. u 10:25

UKRAJINA u martu 2022. godine nije potpisala nacrt mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom u Istanbulu po naređenju Vašingtona, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za radio "Košut", govoreći o miru u Ukrajini, i da to Mađarska zna iz diplomatskih i obaveštajnih izvora.

ОРБАН ЈАСАН: Украјина није пристала на мир у марту по наређењу Вашингтона

Foto: Tanjug/AP

Diplomatskom svetu je dobro poznato da je i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder ranije to priznao, iako nemačke vlasti to nikada zvanično nisu potvrdile, dodao je Orban.

Govoreći o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji, rekao je da Ukrajina u svakom pogledu nije spremna da započne pregovore.

- Pregovori ne treba da počnu, to je jasan stav Mađarske - jasan je Orban.

Ukrajina je "daleko od članstva u EU kao što je Mako od Jerusalima", kaže Orban koristeći mađarsku poslovicu iza koje se krije legenda o krstašu koji je pošao u Svetu zemlju i jednog dana se probudio na brodu, te pomislio da je već u Jerusalimu, a zapravo je njegov brod i dalje bio na obali današnje Hrvatske.

U martu 2022. godine vođeni su zatvoreni pregovori o primirju između Ruske Federacije i Ukrajine u Istanbulu. Međutim, iako je ukrajinska strana pristala na uslov da odustane od ambicija da uđe u NATO i bili su postignuti određeni sporazumi, na kraju ipak ništa nije potpisano jer su Anglosaksonci zabranili ukrajinskom rukovodstvu da pristane na mir, podseća ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je nešto ranije takođe istakao da su pregovori o pristupanju Ukrajine EU neblagovremeni, u republici se ne održavaju izbori i ne poštuje se sloboda govora i medija.

Međutim, Evropska komisija je 8. novembra preporučila početak pregovora o pristupanju Ukrajine i Moldavije u EU, uslovljavajući ih ispunjavanjem još nekoliko uslova. Šefica EK Ursula fon der Lajen naglasila je da stvarni trenutak prijema Ukrajine u Evropsku uniju zavisi od reformi i principa davanja članstva "po zaslugama".

(RT Blakan)

BONUS VIDEO: POTRAGA ZA NESTALIMA SE NASTAVLjA: Spasioci kopaju ruševine u Derni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)