"RUSIJA I KINA NE STVARAJU VOJNI BLOK" Šojgu: Saradnja nije usmerena protiv trećih strana

Novosti online

08. 11. 2023. u 10:52

ODNOSI Rusije i Kine su primer strateške interakcije, zasnovane na poverenju i poštovanju, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tokom razgovora sa zamenikom predsednika Centralnog vojnog saveta Kine Džangom Juksiom u Moskvi.

РУСИЈА И КИНА НЕ СТВАРАЈУ ВОЈНИ БЛОК Шојгу: Сарадња није усмерена против трећих страна

Foto: Profimedia/Ilustracija

Šojgu je istakao da za razliku od nekih agresivnih zapadnih zemalja, dve zemlje ne stvaraju vojni blok.

On je predložio da se tokom razgovora razmotre dalji koraci o unapređenju bilateralne saradnje u odbrambenoj sferi, kao i razmene mišljenja o pitanjima međunarodne agende.

- Uveren sam da će današnji susret biti još jedan korak ka produbljivanju multidisciplinarnih veza među našim zemljama i vojnim resorima - rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, saradnja Rusije i Kine u vojnoj oblasti nije usmerena protiv trećih strana, već se odvija isključivo u obostranom interesu.

On je istakao da ključnu ulogu u jačanju rusko-kineskih strateških veza ima prijateljski odnos pun poverenja među liderima zemalja Vladimirom Putinom i Si Đinpingom.

Kina i Rusija se podržavaju u ključnim pitanjima

Zamenik predsednika Centralnog vojnog saveta Kine istakao je da su rusko-kineski odnosi na najvišem nivou.

On je istakao da Kina i Rusija „uvek podržavaju jedna drugu u pitanjima koja se tiču fundamentalnih interesa i ključnih zabrinutosti zemalja i tesno sarađuju u međunarodnim i regionalnim poslovima“.

Pre početka pregovora u zgradi Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije održana je svečana ceremonija susreta kineske vojne delegacije uz učešće čete Počasne straže i orkestra. Takođe, uoči sastanka, Šojgu je pokazao gostima sliku koja se nalazi u zgradi, a na kojoj su prikazani predstavnici savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu na pozadini poraženog Rajhstaga.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)