AMERIČKI PREDSEDNIČKI IZBORI: Tramp vodi ispred Bajdena, ima veću podršku u pet važnih država

P. Z. S. / ria.ru

05. 11. 2023. u 21:00

BIVŠI američki lider Donald Tramp je ispred sadašnjeg predsednika Džoa Bajdena u podršci glasača na izborima 2024. u 5 od 6 „sving“ američkih država, prema anketi koju je sproveo Njujork tajms u saradnji sa Američkim koledžom u Sijeni.

АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ: Трамп води испред Бајдена, има већу подршку у пет важних држава

Foto AP

-Bajden gubi od Trampa, njegovog najverovatnijeg republikanskog rivala, 3 do 10 procentnih poena među registrovanim biračima u Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Nevadi i Pensilvaniji... Bajden vodi ispred Trampa samo u Viskonsinu, za dva procentna poena navodi novina.

Izdanje ove države naziva ključnim za određivanje pobednika u predsedničkoj trci 2024. godine, jer, prema njenoj oceni, tamo ima najviše neodlučnih birača, a nivo popularnosti kandidata obe velike stranke je približno jednak.

Najmanje 59 odsto birača reklo je da više veruje Trampu u ekonomiji, navodi Njujork tajms. Napominje se da su birači takođe preferirali Trampa (77 godina) nego Bajdena po pitanju imigracije, nacionalne bezbednosti i izraelsko-palestinskog sukoba.

-Prema anketi, 71 odsto birača je reklo (80-godišnjak - prim. aut.) da je Džo Bajden "prestar" da bi bio efikasan predsednik. Samo 19 odsto Trampovih pristalica, i 39 odsto biračkog tela generalno je mislio da je prestar da bi upravljao državom, naglašava publikacija, citirajući podatke ankete.

Prema pisanju lista, istraživanje je sprovedeno telefonom među 3.662 Amerikanca u Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Nevadi, Pensilvaniji i Viskonsinu od 22. oktobra do 3. novembra. Ukupna margina greške ankete je procenjena na oko 1,8 procentnih poena, ali margina greške za svaku državu je između 4,4 i 4,8 procentnih poena.

Predsednički izbori u SAD zakazani su za novembar 2024. Tramp je u novembru 2022. najavio da će ući u trku za predsednika. Bajden je takođe zvanično objavio u aprilu da se kandiduje za drugi mandat kako bi „završio ono što je započeo“ i pokrenuo veb stranicu kampanje. Ako uspe da bude ponovo izabran, na početku svog drugog predsedničkog mandata imaće 82 godine.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu